Cine va conduce Guvernul României, după alegerile parlamentare. Specialiștii iau în calcul inclusiv scenariul Bulgaria: "Sper să nu fie asta"
După primele rezultate exit poll ale alegerilor parlamentare, au venit şi scenariile conturate de analiştii politici, invitaţi aseară în ediţia specială moderată de Sandra Stoicescu. În timp ce unii dintre ei sunt de părere că noul guvern ar putea uni chiar şi 4 partide, alţii nu cred de exemplu că PSD ar putea forma o majoritate cu AUR. Şi, pentru că numărarea voturilor nu s-a încheiat încă, unii dintre ei se gândesc şi la modificări de ultim moment, după modelul rezultatelor din primul tur al prezidenţialelor.
De Redactia Observator la 02.12.2024, 07:58PSD şi PNL sunt două partide care au suferit o înfrângere la alegerile prezidenţiale, însă la parlamentare s-au salvat, conform rezultatelor. Şi chiar dacă este devreme pentru astfel de precizări, analiştii politici şi-au format un punct de vedere şi consideră că până la urmă, partidele aflate pe primele poziţii se pot uni pentru formarea unei majorităţi.
Velariu Turcan, analist politic: Am putea să avem o formulă guvernamentală de trei partide: PSD, PNL, UDMR sau ar putea să fie, în cazul în care cineva preferă o largă coaliţie, o formula cu patru partide. Încă trebuie să ne clarificam, în primul rând dacă sunt măcar nişte minimale căi de dialog între partidele parlamentare. Trebuie să înţeleagă toţi cei care ne privesc faptul că aceste date ar putea să sufere modificări. Eu cred, cum ziceam şi mai devreme, PSD, PNL, UDMR minorităţi, iar a doua variantă, o variantă în care se află la guvernare şi USR, dar este mai puţin probabilă.
Andrei Ţăranu, politolog: După cum vedeţi, ceea ce vedeţi generic dreapta s-a canibilizat. Cele două partide care sunt intr-o relatie de asta love and hate aşa, ba sunt impreuna, ba se cearta, ba se impaca, in clipa asta cele două partide au căzut într-o formulă în care nu vor putea în niciun fel, oricât s-ar strădui, să facă singure guvernul, nici cu minorităţile, nici cu altceva.
Scenariu negativ, după alegerile parlamentare
- Rezultate parţiale parlamentare. AUR, pe primul loc în Diaspora, urmat de USR, S.O.S. România şi POT, după...
- Rezultate parţiale alegeri parlamentare pe judeţe. PSD a câștigat în mai mult de jumătate dintre județe. Doar...
- Partidele pro-UE par să țină piept extremei drepte. Ce scrie presa internațională după anunțarea primelor...
Comunicarea este cheia, spun specialiştii, care în caz contrar au şi un scenariu negativ.
Ciprian Necula, sociolog: Ma duc acum cu gândul către un scenariu Bulgaria, sper să nu fie asta, pentru că în Bulgaria nu au reuşit formarea unui guvern de foarte multă vreme, tocmai pentru că este foarte divizată prezenţa în Parlament şi nu reuşeşte să facă coaliţii îndeajuns de puternice ca să susţină un Guvern. Noi avem totuşi niste partide mari, care dacă se aşeaza împreună... Nu prea vad USR şi PSD să îşi dea mâna, după ce în 4 ani pe unde se prindeau se faultau reciproc.
Specialiştii se aşteaptă ca rezultatele finale să fie diferite de cele exit poll.
Elena Calistru, politolog: Noi am avut peste 700 de observatori care au acoperit cam spre 2000 de sectii si multa lume ne spunea acelasi lucru despre ce se intampla la nivel national si ce se intampla in Diaspora, lumea era destul de tensionata, destul de impartita in foarte multe tabere iar asta se vede acum si la rezultate. Diapora sigur va schimba fantastic aceste rezultate pe care le vedem acum la exit polluri.
Rezultate parțiale după numărarea a 99% din secții
PSD conduce cu 22,77% la Senat și cu 22,39% la Camera Deputaților, după numărarea a 99,13% dintre secțiile de votare, potrivit datelor prezentate de AEP. Iată rezultatele obținute după numărarea a 99,06% din totalul proceselor verbale:
Senat:
PSD- 22,77%
AUR-18,14%
PNL-14,43%
USR-11,97%
SOS-7,57%
UDMR-6,51%
POT-6.24%.
Camera Deputaților:
PSD- 22,39%
AUR-17,83%
PNL-13,5%
USR-12.06%
SOS-7,17%
UDMR-6,46%
POT-6,30%.