Video UE pregătește contramăsuri la taxele vamale anunţate de Trump. Ursula von der Leyen: "Este o lovitură majoră pentru economia mondială"
Planul lui Donald Trump nu a rămas fără răspuns din partea Uniunii Europene, care este vizată de taxe de 20%. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat în urmă cu puţin timp că anunţul preşedintelui american este o mare lovitură la adresa întregii economii şi spune că efectele măsurii se vor simţi imediat, iar milioane de cetăţeni vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru medicamente şi transport. Președinta CE a precizat că "trebuie să ne pregătim de impactul inevitabil", dar că Europa are tot ce îi trebuie pentru a supraviețui furtunii.

Ursula von der Leyen răspunde taxelor vamale impuse de Donald Trump, spunând că UE finalizează deja un pachet de contramăsuri la taxele pe oțel și că vor urma noi retalieri la taxele vamale reciproce anunțate acum, dacă negocierile cu SUA eșuează.
Ursula von der Leyen, după anunţul lui Donald Trump: Europa are tot ce îi trebuie pentru a supraviețui furtunii
Potrivit lui von der Leyen, tarifele anunţate de liderul american pentru întreaga lume, inclusiv Uniunea Europeană sunt o "lovitură majoră pentru economia mondială".
Președinta Comisiei Europene a precizat că nu este prea târziu pentru negocieri, dar că "trebuie să ne pregătim de impactul inevitabil". Europa are tot ce îi trebuie pentru a supraviețui furtunii, a adăugat însă von der Leyen. "Noi ( Europa n.r.) suntem împreună în asta: dacă îl înfrunți pe unul dintre noi, ne înfrunți pe toți. Unitatea este puterea noastră", a mai subliniat Ursula von der Leyen.
- Ce pot face țările lumii pentru a atenua tarifele vamale impuse de Trump: Nu va fi eficient ca lumea să riposteze
- Alocarea a 2% din PIB pentru apărare nu mai este suficientă, transmite Ambasada SUA: Pacea nu este gratuită
- Macron cere suspendarea investiţiilor în SUA după tarifele vamale impuse de Trump
- George Simion crede că Europa nu ar trebui să riposteze faţă de tarifele lui Trump: "Nu este un gest de ostilitate"
- Schema prin care un tată şi fiul său de 17 ani au "fentat" nota de plată la 40 de restaurante din Franţa. Cei...
Ea a subliniat că Europa "va sta de partea celor direct afectați", și că unele dintre cele mai vulnerabile țări ale lumii sunt afectate de cele mai mari tarife. "Europa este unită - pentru afaceri, pentru cetățeni și pentru toți europenii și vom continua să construim punți cu toți cei cărora, ca și noi, le pasă de comerțul echitabil și bazat pe reguli ca bază pentru prosperitate".
Principalele declarații făcute de preşedinta Comisiei Europene la Samarkand, Uzbekistan:
- Economia globală va suferi masiv, incertitudinea va spirala și va declanșa creșterea protecționismului, consecințele vor fi cumplite pentru milioane de oameni din jurul lumii, dar și pentru cele mai vulnerabile țări, care acum sunt subiectul unora dintre cele mai mari taxe vamale americane. Este opusul a ce doream să obținem.
- Taxele vamale vor răni consumatorii din lume. Vor fi resimțite imediat. Milioane de cetățeni vor plăti alimente mai scumpe, medicamentele vor costa mai mult, la fel și transportul. Inflația se va duce în sus. Iar asta rănește în mod special cei mai vulnerabili cetățeni.
- Toate afacerile, mari sau mici, vor suferi din prima zi, de la incertitudine mai mare, la perturbări ale lanțurilor de aprovizionare, la birocrație în plus. Costul de a face afaceri cu SUA va crește drastic. Și nu pare a fi ordine în dezordine, nicio cale clară prin complexitatea și haosul care sunt create, în contextul în care toți partenerii comerciali ai SUA sunt loviți.
- Sunt de acord cu preşedintele Trump că alţii profită de regulile actuale şi sunt pregătită să susţin orice efort pentru a face ca sistemul comercial global să se potrivească realităţii economiei globale.
- Suntem pregătiţi să răspundem. Finalizăm, deja, primul pachet de contramăsuri ca răspuns pentru tarifele asupra oţelului şi, acum, ne pregătim pentru mai multe contramăsuri ca să ne protejăm interesele şi afacerile în cazul în care negocierile eşuează.
Trump a anunțat taxe vamale pentru toate țările din lume: 20% pentru UE, 34% pentru China, 24% pentru Japonia
Donald Trump a anunțat tarife radicale pentru toate țările din lume: "Este declarația noastră de independență economică. (...) Timp de decenii, SUA au fost jefuită de națiuni apropiate și îndepărtate", a explicat liderul de la Casa Albă.
Preşedintele american a prezentat un grafic intitulat "Tarife reciproce", care compară tarifele impuse de alte țări asupra SUA ce vor fi impuse de Washington. Trump susține că Statele Unite vor pune în aplicare "tarife" pentru toate țările, de "aproximativ jumătate" din tarifele pe le percep ele.
Uniunea Europeană ce reprezintă cele 27 de state membre, inclusiv România, apare pe tabel cu un tarif de 20%. Trump acuză UE că impune tarife de 39% produselor americane, deși datele nu par să susțină afirmația liderului de la Casa Albă. Graficul arată că Beijingul "percepe" Statelor Unite un tarif de 67%, astfel că Statele Unite vor percepe Chinei un tarif de 34%.
Graficul a arătat, de asemenea, că Statele Unite vor percepe Vietnamului un tarif de 46%, Taiwanului 32%, Japoniei 24%, Indiei 26%, Coreei de Sud 25%, Thailandei 36% și altele. Moldova va avea un tarif de 31%.
Donald Trump a declarat că tarifele pe care le pune în aplicare astăzi vor intra în vigoare la miezul nopții (joi 7:00 ora României). Acestea vor include un tarif de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate. Efectele sunt semnificative la nivel global. Agenția europeană de rating Scope: "Escaladarea războiului comercial al președintelui Trump va crește inflația, va încetini creșterea economică și va duce la ajustări în lanțurile de aprovizionare globale".
Reacții internaționale după taxele vamale impuse de Trump
Primele reacții după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei și a Uniunii Europene, potrivit AFP:
Australia
"Aceste tarife nu sunt neașteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate", a declarat premierul australian Anthony Albanese, care a spus că relația țării sale cu SUA riscă să fie deteriorată.
Brazilia
Parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o "lege a reciprocității" care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale.
Canada
"Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri", a anunțat premierul Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor "schimba fundamental" comerțul internațional.
China
Beijingul a declarat că "se opune ferm" noilor tarife anunțate de Donald Trump, care sunt deosebit de dure pentru produsele sale, promițând să riposteze pentru a-și apăra "drepturile și interesele".
Taxele vamale americane "nu respectă regulile comerciale internaționale și dăunează grav drepturilor și intereselor părților în cauză", a acuzat Ministerul chinez al Comerțului chinez.
Columbia
"Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate crește producția, bogăția și ocuparea forței de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greșeală", a afirmat președintele Gustavo Petro.
Danemarca
"Comerțul globalizat a adus beneficii tuturor (...) Nu înțeleg de ce Statele Unite vor să declanșeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câștigă, toată lumea pierde", a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen, asigurând că "Europa va rămâne unită. Europa va oferi răspunsuri solide și proporționale".
Elveția
"Interesele economice pe termen lung ale țării sunt prioritare", a subliniat președinta Karin Keller-Sutter, a cărei țară este lovită de tarife de 31%. "Respectarea dreptului internațional și a comerțului liber sunt fundamentale", a adăugat ea, precizând că Berna va 'defini rapid ce urmează'.
Germania
Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piață de export, a îndemnat miercuri UE "să-și păstreze capul pe umeri", subliniind că "o escaladare nu va face decât să agraveze daunele". Pe de altă parte, Federația industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale "vor crea doar perdanți" și a cerut UE "să acționeze unit și cu forța necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia".
Irlanda
Premierul Michael Martin a afirmat că "regretă profund" tarifele impuse UE și le-a cerut celor 27 să răspundă într-un mod "proporțional". "Orice acțiune trebuie să fie proporțională și să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor și cetățenilor noștri", a declarat prim-ministrul, a cărui țară găzduiește sediile europene ale marilor grupuri americane și înregistrează cel mai mare excedent cu Statele Unite dintre toți membrii UE.
Italia
"Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greșită", a declarat premierul italian Giorgia Meloni. Ea dorește "să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali".
Japonia
Tokyo a informat Washingtonul că noile tarife americane, printre care o taxă de 24% asupra produselor japoneze, sunt "extrem de regretabile", a declarat ministrul comerțului și industriei, Yoji Muto. Ofensiva vamală americană ar putea contraveni regulilor OMC și acordurilor bilaterale, a subliniat guvernul nipon.
Regatul Unit
Regatul Unit dorește să încheie un acord cu SUA pentru a "atenua" impactul taxelor vamale și nu intenționează să riposteze imediat, a anunțat ministrul comerțului Jonathan Reynolds. "Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi și a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunțat miercuri", a declarat el.
Thailanda
Premierul Paetongtarn Shinawatra a anunțat că țara sa are un "plan solid" pentru a răspunde taxelor vamale masive de 36% impuse de Donald Trump la exporturile sale în Statele Unite și speră să poată negocia o reducere a acestor taxe.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰