Agenți, trimiși acasă la românii care au scris pe Facebook de alegeri. Poliția a găsit postările cu inteligența artificială
Cine a postat pe reţele mesaje despre candidatul preferat, după ce campania electorală s-a încheiat, s-a trezit cu Poliţia la uşă. Chiar ministrul Justiţiei a fost prins cu postări considerate propagandă şi riscă sancţiuni. Partidele acuză că Ministerul de Interne intimidează alegătorii, după ce până şi mamele unora dintre cei care au scris în spaţiul virtual au fost sunate de poliţişti.
De Redactia Observator la 24.11.2024, 19:39Tonul la încălcarea legii a fost dat chiar de ministrul justiţiei. Alina Gorghiu a postat mai multe fotografii cu unul dintre candidaţi şi familia acestuia. Inclusiv poza de copertă a profilului este cu chipul celui pe care îl susţine. Postarea a apărut pe pagina de Facebook a ministrului după încheierea perioadei în care a fost permisă campania electorală. Biroul Electoral Județean Argeș a sesizat poliţia, iar ministrul riscă o amendă de maximum 2.500 de lei.
"Am votat raţional, am votat util. Un om care are o meserie, a jurat credinţă ţării. Pentru mine, omul pregătit este cel care ştie ce e războiul", a declarat Alina Gorghiu.
Şi un secretar de stat din ministerul Transporturilor a îndemnat lumea la vot cu nume şi prenume. "Ca să ne protejăm de război, avem nevoie de un preşedinte care ştie ce înseamnă război!",a spus Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
În focul electoral, partidele s-au aprins. Se acuză că şi în ziua alegerilor instituţiile sunt folosite pentru propagandă. Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, e acuzat că folosește Poliția ca instrument de intimidare a alegătorilor. Mai mulți cetățeni s-au trezit cu agenţii la ușă, din cauza unor postări pe reţele în care îndemnau să se voteze un anumit candidat, practică interzisă după încheierea campaniei electorale. Postările ar fi detectate cu sjutorul inteligenței artificiale.
- Un bărbat de 60 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a mers să voteze cu arma la el, într-o secție din Timiș
- Un bătrân de 74 de ani din Olt, cercetat de poliţie după ce a votat şi la spital, dar şi acasă cu urna mobilă
- Incidente la vot. Un român a votat în Belgia, apoi a vrut și în Răcăciuni, Bacău. Peste 200 de sesizări
"În România, reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public, deci este interzisă continuarea promovării electorale inclusiv pe aceste reţele", a explicat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.
Doar ieri s-au dat 82 de avertismente şi 37 de amenzi pentru propagandă electorală
În Braşov, o femeie s-a trezit cu telefon de la poliţie din cauza unei postări pe care fiul ei a făcut-o cu privire la un candidat. "Poliţia să-şi facă treaba unde trebuie, domnule! Nu că a postat copilul pe TikTok. Vorbiţi cu băiatul să şteargă postarea respectivă. E major!", a replicat ea.
În Timiş, poliţiştii au mers acasă la o femeie de 74 de ani. "Vin doi băieţi şi spun că eu am postat şi am făcut campanie electorală şi nu se mai face. Și să şterg postarea. Am 74 de ani. Acum mi-au dat un avertisment", a povestit ea.
Alţii, în schimb, au avut discursuri cu perdea şi au pomenit voalat de candidaţii pe care îi susţin. Cum este cazul milionarul din cryptomonede Călin Donca. Cine nu respectă legea riscă amenzi între 1.500 şi 4.500 de lei.