Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Incidente la vot. Un român a votat în Belgia, apoi a vrut și în Răcăciuni, Bacău. Peste 340 de sesizări și amenzi de 96.000 de lei

Alegeri prezidenţiale 2024. 45.000 de angajați ai Ministerului de Interne asigură buna desfăşurare a votului. Întreaga zi, reprezentanţii ministerului vor oferi informaţii şi date despre cum decurge întreg procesul electoral, din punct de vedere al organizării şi al ordinii publice.

de Redactia Observator

la 24.11.2024 , 20:21

UPDATE 20:20 Ministerul de Interne a primit, până la ora 20.00, peste 340 de sesizări şi a aplicat mai multe amenzi, în valoare de 96.000 de lei. Se fac cercetări în cazul a 59 posibile infracţiuni.

"Cea mai recentă centralizare a incidentelor electorale arată că, de la începerea votării, au fost primite 342 de sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral: 97 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 61 sunt în curs de verificare. Din totalul sesizărilor, 7 nu erau de competenţa structurilor MAI aşa că  două au fost transmise către Autoritatea Electorală Permanentă, una către Biroul Electoral Central şi patru către Birourile Electorale Judeţene", a transmis, duminică seară, MAI, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că poliţiştii au aplicat 80 de sancţiuni contravenţionale sub formă de avertisment şi 52 de amenzi în valoare de peste 96.000 de lei. Totodată,  efectuează cercetări cu privire la 59 de posibile infracţiuni.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 19:10 Un fost cadru militar s-a prezentat la o secţie de votare din Timiş având la el o armă pe care o deţinea legal.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 19:00 O femeie de 52 de ani s-a ales cu dosar penal pentru că a votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, deşi şi-a pierdut cetăţenia română în urmă cu 25 de ani.

UPDATE 18:30 Un bătrân de 74 de ani din Olt, cercetat de poliţie după ce a votat şi la spital, dar şi acasă cu urna mobilă

UPDATE 18:00 Până la această oră, peste 200 de sesizări privind nereguli la vot s-au înregistrat, duminică, de la deschiderea secţiilor de votare, iar jumătate dintre acestea au fost confirmate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a precizat că problemele cele mai multe au fost legate de fraudă la vot.

"De la începerea votării s-au primit 208 sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni legate de procesul electoral. 107 sesizări s-au confirmat, 42 sunt în curs de verificare, iar 59 nu s-au confirmat. În legătură cu două dintre sesizări s-a stabilit că nu erau de competenţa MAI, aşa că una a fost transmisă pentru soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă, iar a doua către un birou electoral judeţean. Au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 56 de avertismente şi 24 de amenzi în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracţiuni", a declarat Monica Dajbog.

Ea a dat şi câteva exemple în legătură cu neregulile semnalate. 

Astfel, poliţiştii tulceni au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi încercat să voteze de mai multe ori la aceeaşi secţie de votare din municipiul Tulcea. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru fraudă la vot.

De asemenea, poliţiştii din Bistriţa-Năsăud au fost sesizaţi prin numărul unic 112 cu privire la faptul că în apropierea unei secţii de votare din judeţ sunt comercializate băuturi alcoolice. 

"În urma verificărilor a fost identificată o persoană care, în calitate de angajat al unui local public, ar fi servit consumatorilor băuturi alcoolice. Aceasta a fost sancţionată contravenţional cu avertisment", a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.

Totodată, un membru al unei secţii de votare din judeţul Mehedinţi a sesizat lipsa unei ştampile cu menţiunea "Votat". Din verificări, a reieşit faptul că există posibilitatea ca ştampila respectivă să fi căzut în urna în care sunt introduse buletinele de vot, aspect ce va fi confirmat la finalizarea procesului electoral.

O altă situaţie a fost înregistrată după ce poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare au fost sesizaţi de jandarmii care asigurau paza unei secţii de votare din municipiul Carei cu privire la faptul că vicepreşedinta comisiei s-a deplasat, împreună cu un membru, cu urna mobilă, la domiciliul a două persoane, fără a fi însoţite de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. Cele două persoane şi-au exercitat dreptul de vot în aceste condiţii. A fost deschis dosar penal nerespectarea regimului urnei de vot.

O persoană din judeţul Teleorman a sesizat Poliţia, prin apel la 112, cu privire la faptul că însoţitorul ales pentru a-o ajuta să voteze i-a sugerat cu cine să voteze în timp ce se aflau în cabina de vot şi chiar a votat candidatul indicat, fără consimţământul său. În cauză a fost întocmit dosar penal. 

Preşedintele unei secţii de votare din Vrancea a sesizat Poliţia prin apel la 112 cu privire la faptul că la secţia de votare s-a prezentat o persoană care avea interdicţia de a vota. Persoana le-a declarat poliţiştilor că ar fi crezut că măsura interdicţiei a expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal.

Tot în Vrancea, un membru al unui birou electoral de la o secţie de votare a sesizat Poliţia că o persoană ar fi votat de mai multe ori. 

"În urma verificărilor, s-a constatat că persoana respectivă s-a prezentat în secţia de votare, însoţită de doi alegători cu handicap, care au solicitat buletine de vot, după care persoana respectivă a pătruns singură în cabina de vot unde a ştampilat buletinele de vot pentru cei doi alegători. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot", a precizat Monica Dajbog. 

De asemenea, poliţiştii din Bacău au întocmit un dosar penal pentru fraudă la vot în cazul unei persoane care a votat atât în Belgia, cât şi la o secţie de votare din comuna Răcăciuni.

Poliţiştii de la o secţie din judeţul Alba, s-au sesizat, din oficiu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals după ce în cursul zilei de sâmbătă un bărbat din comuna Ighiu ar fi completat cererea de urnă mobilă pentru un alt cetăţean, dar acesta susţine că nu a solicitat de fapt să voteze prin intermediul urnei mobile. 

Tot în judeţul Alba, un reprezentant al unei secţii de vot a sesizat poliţiştii după ce un tânăr s-a prezentat să voteze la o secţie de vot, deşi votase deja la o altă secţie. Cercetările sunt continuate pentru tentativă la fraudă la vot.

Totodată, poliţiştii au primit sesizări cu privire la persoane care îşi fotografiază sau filmează buletinul de vot, precum şi cu privire la continuarea propagandei electorale pe reţelele de socializare.

UPDATE 17:35 O femeie a votat folosind cartea de identitate a altei femei

O femeie din judeţul Prahova este cercetată pentru furt, fals privind identitatea şi fraudă la vot după ce s-a prezentat la o secţie de votare şi a votat cu cartea de identitate a altei femei.

"Poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Cocorăştii Colţ au fost sesizaţi, la data de 24 noiembrie a.c, despre faptul că la o secţie de votare din comuna Brazi, o persoană a votat folosind cartea de identitate a unei alte persoane", anunţă oficialii Poliţiei judeţene Prahova.

Poliţiştii au constatat că este vorba despre o femeie de 48 de ani, din comuna Brazi, care a folosit cartea de identitate a unei alte persoane şi care ar fi şi reuşit să voteze.

Ea este cercetată pentru furt, fals privind identitatea şi fraudă la vot. În plus, femeia a fost amendată contravenţional în baza legii care sancţionează faptele de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc incidentul.

UPDATE 16:10 Dosar penal după ce o femeie a primit două buletine de vot, le-a ştampilat şi introdus în urnă

Poliţiştii din Olt au deschis un dosar penal după ce o femeie din Slatina s-a prezentat la o secţie de votare cu două acte de identitate, a primit două buletine de vot, pe care le-a ştampilat şi le-a introdus în urnă.

”O femeie de 67 de ani, din municipiul Slatina, s-ar fi prezentat cu două acte de identitate la Secţia de votare nr. 309, din localitatea Spineni, şi ar fi primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ştampilat şi introdus în urnă”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt.

Poliţiştii au deschis un dosar penal în această cauză, pentru fraudă la vot, şi continuă cercetările în acest caz.

UPDATE 16:00 O președintă de secție s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de autorități

Poliţiştii din Satu Mare au întocmit, duminică, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, informează Centrul de Comunicare Judeţean.

"S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului urnei de vot. În municipiul Carei, la o secţie de votare, vicepreşedinta s-a deplasat cu urna mobilă la două persoane, fără a fi însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne", precizează sursa citată.

Totodată, la nivel judeţean se verifică trei semnalări de continuare a propagandei electorale prin intermediul reţelelor de socializare şi un incident privind distrugerea unui afiş electoral, în acest sens urmând să fie aplicate sancţiuni contravenţionale.

UPDATE 15:50 O femeie din Slatina s-a dus la urne și a votat cu două buletine

Se fac cercetări în județul Olt, după ce o femeie de 67 de ani, din municipiul Slatina, s-a prezentat cu două acte de identitate la Secția de votare nr. 309, din localitatea Spineni. Se pare că femeia a primit două buletine de vot, pe care le-a ștampilat și introdus în urnă.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situației de fapt.

UPDATE 15:35 Femeie din Craiova, amendată cu 1.000 de lei pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot

O femeie în vârstă de 39 de ani, din Craiova, a fost amendată de poliţişti cu 1.000 de lei pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot, la alegerile prezidenţiale de duminică.

”Poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în incinta secţiei de votare nr. 75, din municipiul Craiova, o persoană a efectuat fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot. În fapt, a fost identificată o femeie, de 39 de ani, din localitate, care a fotografiat buletinul de vot”, au transmis, duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj. Femeia a fost dusă la sediul Poliţiei şi amendată cu 1.000 de lei.

UPDATE 15:30 Amenințări într-o secție de vot din Sectorul 5 al Capitalei

Doi reprezentanți ai unei secții de vot din sectorul 5 al Capitalei s-au amenințat cu acte de violență, duminică. Polițiștii s-au sesizat și fac cercetări. În jurul orei 09.50, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București- Secția 18 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană ar fi fost amenințată de către altă persoană, în cadrul unei secții de votare din Sectorul 5.

Surse din anchetă au declarat că un membru al Biroului Electoral de circumscripție Sector 5 i-ar fi făcut observație președintelui secției de de votare respective, cu privire la faptul că iese cam des din secție. Ulterior, între cei doi a izbucnit un conflict verbal, iar președintele secției de votare l-ar fi amenințat cu acte de violență pe celălalt.

"Polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat cu operativitate la fața locului și au constatat că cele sesizate se confirmă, persoanele imiplicate în eveniment fiind identificate. În cauză, se efectuează cercetări cu privire la stabilirea situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul", arată Poliția Capitalei.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 18 Poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

UPDATE 15:00 MAI: Au fost sesizate 80 de posibile incidente până la ora 14.00, 43 fiind confirmate. Se fac cercetări privind opt posibile infracţiuni

Optzeci de posibile incidente au fost sesizate autorităţilor pe timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, până la ora 14.00, 43 dintre acestea fiind confirmate. Alte 21 nu s-au confirmat, restul fiind în curs de verificare, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. Totodată, se fac cercetări privind opt posibile infracţiuni.

"De la începerea votării, au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare şi 21 neconfirmate. Au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei şi 27 de avertismente. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la 8 posibile infracţiuni", a declarat Monica Dajbog.

Astfel, poliţiştii din Ploieşti cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce, în momentul în care s-a prezentat la o secţie să voteze, Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal a semnalat că el votase deja la o altă secţie. 

În Bucureşti, se fac cercetări faţă de o persoană cu domiciliul în altă localitate care a votat la referendum, deşi nu avea acest drept pentru că îi expirase viza de reşedinţă. De asemenea, poliţiştii din Piatra-Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că un alegător ar fi primit două buletine de vot, cu care ar fi intrat în cabina de vot. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot, sub forma tentativei.

La rândul lor, poliţiştii bihoreni fac cercetări în urma unei sesizări referitoare la o posibilă situaţie privind transportarea organizată la secţiile de votare a unor alegători, de către membrii unor partide politice. Poliţiştii de ordine publică, echipaje de poliţie rutieră şi jandarmii sunt prezenţi în zona respectivă şi monitorizează situaţia, pentru a preveni şi combate orice încălcare a legii. 

Tot în Bucureşti, un bărbat a fost amendat cu 4.000 de lei după ce a sesizat la 112 că la o secţie din judeţul Giurgiu s-ar permite intrarea în cabina de vot a câte două persoane, dar în urma verificărilor făcute de poliţişti, aspectele sesizate nu s-au confirmat.

Poliţiştii din Bucureşti au sancţionat contravenţional cu amendă de 200 de lei un bărbat după ce a adresat expresii jignitoare pe timpul sosirii unui demnitar la o secţie de votare din Sectorul 1.  Tot în Bucureşti, poliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, în cazul unui conflict apărut între două persoane în incinta unei secţii de votare din sectorul 5 al Capitalei.

Poliţiştii din judeţul Iaşi au fost sesizaţi prin 112 de către o persoană cu privire la faptul că soţiei sale, care are domiciliul în municipiul Iaşi, i-a fost refuzată exercitarea dreptului la vot pe liste suplimentare la o secţie dintr-o altă localitate. Poliţiştii au constatat că preşedintele secţiei de votare i-a comunicat că, din cauza numărului mare de persoane care au votat pe liste suplimentare, raportat la numărul de buletine existente, ar fi de preferat să voteze la secţia de votare la care este arondată. În cauză a fost întocmit dosar penal. În plus, au fost semnalate mai multe cazuri în care alegătorii, printre care un deputat şi un europarlamentar, şi-ar fi fotografiat sau filmat buletinul de vot în timp ce se aflau în cabina de votare. Cercetările sunt în desfăşurare. 

UPDATE 14:35 În București se fac cercetări față de o persoană cu domiciliul în altă localitate, care a votat la referendum deși nu avea acest drept pentru că îi expirase viza de reședință.

UPDATE 14:30 Poliția Capitalei s-a sesizat după ce deputatul AUR Ciprian Ciubuc a făcut un videoclip în timp ce se afla în cabina de votare la Secția 6. Parlamentarul poate fi sancționat cu amendă între 1.000 și 2.500 de lei.

UPDATE 14:00 Marian Ceauşescu, amendat după ce i s-a adresat lui Iohannis cu apelativul "borfaşule", atunci când acesta a ajuns la secţia de votare de la Liceul "Jean Monnet", relatează news.ro.

UPDATE 12.30 Un bărbat din Argeş a murit, în timp ce era în drum spre secția de votare pentru alegerile prezidențiale.

UPDATE 11:50 Poliţiştii din Ploieşti au deschis un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot, după ce o persoană a încercat, duminică, să voteze de două ori.

"Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie nr. 3 Ploieşti au fost sesizaţi, la data de 24 noiembrie, despre faptul că la o secţie de votare din municipiu, cartea de identitate a unei persoane ar fi fost scanată pentru a doua oară. În baza sesizării a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate", informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

Conform sursei citate, poliţiştii au constatat faptul că un bărbat de 54 de ani, din municipiul Ploieşti, şi-ar fi exercitat dreptul de vot la o secţie de votare din municipiul Ploieşti şi ulterior s-ar fi deplasat la o altă secţie de votare tot din municipiu şi ar fi încercat să voteze din nou.

Update 10:58: Poliţiştii ieşeni au întocmit dosar penal pentru furtul unui panou electoral şi au acordat în ultimele 24 de ore două amenzi, dar şi un avertisment, pentru continuarea campaniei după ce aceasta s-a încheiat în mod oficial. De asemenea, angajaţii MAI au aplicat două amenzi, în valoare totală de 3.000 de lei şi un avertisment pentru contravenţii referitoare la procesul electoral.

UPDATE 10:50 Poliţiştii tulceni au aplicat, în ultimele 24 de ore, amenzi în valoare de 6.000 de lei, în urma unor sesizări legate de continuarea propagandei electorale.

UPDATE 10:15 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează, duminică, într-un comunicat de presă, că este considerată contravenţie continuarea propagandei electorale după încheierea oficială a acesteia, inclusiv prin postările din mediul online.

"Reiterăm că potrivit Legii (...) pentru alegerea Preşedintelui României, constituie contravenţie, dacă acestea nu constituie infracţiuni, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia şi, potrivit Deciziei (...) Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România, reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public", arată MAI.

Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislaţiei în vigoare. "Precizăm că în cursul zilei de ieri au fost aplicate sancţiuni pentru continuarea propagandei electorale, în majoritate avertismente, reprezentanţilor şi simpatizanţilor mai multor formaţiuni politice şi ai unor candidaţi", arată sursa citată. 

UPDATE 10:00 Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău investighează 15 sesizări cu privire la posibile incidente electorale.

"Pe parcursul nopţii şi în cursul zilei de ieri au fost semnalate 16 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, într-o situaţie a fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 lei, iar celelalte 15 sesizări sunt în continuare în verificare. Toate sesizările au vizat continuarea propagandei electorale", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, comisarul Cătălina Creţu.

UPDATE 08:00 Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare. Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni. De asemenea, angajații MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei și 110 avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral.

UPDATE 07:30 La nivelul judeţului Mehedinţi au fost înregistrate 13 semnalări de continuare a propagandei electorale, acestea fiind verificate şi confirmate, informează Centrul Judeţean de Comunicare.

Într-un caz a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.500 de lei, iar în celelalte cazuri au fost aplicate avertismente.

Incidentele electorale vizau postarea pe reţelele de socializare a unor mesaje cu caracter electoral, deşi acest lucru este interzis. Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, constituie contravenţii, dacă acestea nu constituie infracţiuni, "continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia".

Incendiu la o secţie de votare din Dâmboviţa

Un incendiu violent a izbucnit ieri la un cămin cultural din Dâmboviţa, acolo unde azi trebuia să fie secţia de vot nr. 333. Materialele electorale nu erau încă aduse în clădire, astfel că nu a fost distrus nimic care să pună în pericol procesul de vot. Secţia de votare a fost mutată în alt sediu. La Botoşani, au fost înregistrate 22 de cazuri de continuare a propagandei electorale, 6 dintre ele au fost şi amendate cu 7.500 de lei.

Şi în Maramureş au fost aplicate sancţiuni. Primăria din comuna Rozavlea a fost amendată cu 1.500 de lei după ce pe reţelele de socializare a apărut o postare în care îi îndemna pe cetăţeni cu cine să voteze. Autorităţile române au asigurat că astăzi vor fi foarte vigilente pentru a evita orice eveniment care ar putea perturba votul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi deschis copilului vostru un cont de economii?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Incidente la vot. Un român a votat în Belgia, apoi a vrut și în Răcăciuni, Bacău. Peste 340 de sesizări și amenzi de 96.000 de lei