Alegeri prezidenţiale 2024. Poţi vota din alt oraş decât cel de reşedinţă?
După 10 ani în care Klaus Iohannis a fost la conducerea Palatului Cotroceni, românii îşi aleg un nou preşedinte la sfârşitul acestui an. Mai exact, pe 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot vor decide soarta politică a României.
De Redactia Observator la 15.11.2024, 12:49- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Românii îşi aleg în acest an un nou preşedinte, astfel că aproape 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024, care ar urma să se desfăşoare în două tururi de scrutin. 14 candidaţi se află pe lista alegerilor prezidenţiale 2024.
Cum și unde votez la alegerile prezidenţiale
În țară se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare.
În străinătate se poate vota la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii se pot înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale. Alegătorii pot vota și în avans, vineri și sâmbătă. Pentru a vota prin corespondență, alegătorii se pot înscrie pe pagina votstrainatate.ro.
- Ciucă respinge "total" ideea de a-l numi premier pe Iohannis, dacă va câştiga alegerile: "El nu e Putin, iar eu...
- SRI confirmă că fermele de troli există, dar fenomenul nu este de amploare și nu afectează securitatea națională
- Alegeri prezidenţiale 2024. Cum votezi, pas cu pas. Reguli în secţia de votare şi cabina de vot
- Sondaj BCS alegerile prezidenţiale: Ciolacu - 27,1% Ciucă - 17,7%, Lasconi - 14,3%
- Unde se pune ştampila pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale 2024
- Situaţii în care se anulează buletinul de vot la alegerile prezidenţiale 2024
- Primele voturi prin corespondență trimise din diaspora au ajuns în România. Din ce ţări au venit plicurile
Care sunt regulile de vot la alegerile prezidențiale
Alegătorii pot vota în țară unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
- în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente – o puteți afla pe de registrulelectoral.ro
- în București, votați la secția unde sunteți arondat/ă, nu puteți vota pe listă suplimentară în alt sector
- în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare
Dacă alegătorul este omis din lista permanentă, va fi înscris/ă pe lista suplimentară. Dacă alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința votează fie la secția de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris, fie la oricare altă secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective.
Lista cu secțiile de votare poate fi găsită aici.
În ceea ce priveşte alegătorii care locuiesc în străinătate aceştia pot vota, inclusiv vineri (de la ora 12) și sâmbătă:
- fără înregistrare: la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Spre deosebire de alegerile parlamentare, la prezidențiale puteți vota în străinătate dacă nu ai domiciliul sau reședința stabilite acolo. Puteți vota dacă locuiți acolo, sunteți turist sau în trecere în ziua respectivă.
- cu înregistrare (opțional): Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii se pot înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale. Avantajul este că se pot organiza secțiile de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral, în alte localități decât cele menționate anterior. Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma votstrainatate.ro, unde alegătorii se pot înscrie pentru votul în secție. Trebuie să introduceți numele și CNP-ul, țara, localitatea sau subdiviziunea teritorială unde vreți să votați, precum și date de contact. Trebuie să atașați și o fotografie/copia scanată a actului de identitate. Cei care se înregistrează sunt înscriși în listele permanente pentru străinătate. Dacă alegătorii nu pot vota la secția unde sunt arondați, votează pe liste suplimentare în alte secții din străinătate.
Cine poate vota în avans
Alegătorii din străinătate pot vota și în avans, conform următorului program:
Vineri (22 noiembrie / 6 decembrie) – 12.00 – 21.00
Sâmbătă (23 noiembrie / 7 decembrie) – 7.00 -21.00
Duminică (24 noiembrie / 8 decembrie) – 7.00 -21.00 (cu posibilitatea de prelungire până la 23:59 dacă la ora 21 există alegători la coadă)