Unde se pune ştampila pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale 2024
Circa 19 milioane de români sunt aşteptaţi, în acest sfârşit de an, la urne, românii urmând a decide cine merită să fie noul preşedinte al ţării, la alegerile prezidenţiale 2024, dar şi noua structură a Parlamentului, la alegerile parlamentare 2024.
Alegerile prezidenţiale 2024 ar urma să aibă două tururi de scrutin, pe 24 noiembrie 2024 şi pe 8 decembrie 2024, în condiţiile în care este puţin probabil ca soarta alegerilor prezidenţiale 2024 să fie decisă încă de la primul tur de scrutin.
Pentru a deveni noul preşedinte al României, un candidat are nevoie să obţină peste 50% din voturile exprimate şi, în condiţiile în care sunt 14 candidaţi implicaţi în cursă, este puţin probabil ca unul dintre ei să obţină peste 50% din voturi încă de la primul tur de scrutin.
Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale 2024
Zeci de candidaţi se gândeau, iniţial, să-şi încerce norocul la alegerile prezidenţiale 2024 dar, în cele din urmă, doar 14 candidaturi au fost aprobate, alte candidaturi fiind respinse, din diferite motive.
Cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale 2024 sunt, conform ordinii de pe buletinele de vot, 1. Elena Lasconi - Unirea Salvați România 2. George Simion - Alianța pentru Unirea Românilor 3. Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat 4. Nicolae Ciucă - Partidul Național Liberal 5. Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România 6. Mircea Geoană - candidat independent 7. Ana Birchall - candidat independent 8. Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru - Alternativa pentru Demnitate Națională 9. Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie 10. Ludovic Orban - Forța Dreptei 11. Călin Georgescu - candidat independent 12. Cristian Diaconescu - candidat independent 13. Cristian-Vasile Terheș - Partidul Național Conservator Român 14. Silviu Predoiu - Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Unde se pune ştampila pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale 2024
Pentru ca un vot să fie valabil exprimat la alegerile prezidenţiale 2024, ştampila cu menţiunea "VOTAT" trebuie aplicată în interiorul unui singur patrulater de pe buletinul de vot, respectiv în patrulaterul în care este trecut numele candidatului favorit.
Pot exista, însă, şi alte situaţii în care votul să fie considerat valabil exprimat. Dintre acestea amintim situaţii conform cărora ștampila cu mențiunea "VOTAT" depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă; ștampila cu mențiunea "VOTAT" este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului; ștampila cu mențiunea "VOTAT" este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ștampile fără să atingă vreun alt patrulater.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰