Antena LIVE

Curs valutar

Video

Călin Georgescu s-a întâlnit de două ori cu Dughin, omul care ne-a ameninţat că vom face parte din Rusia. Influenţa Moscovei la alegerile din România

Parchetul General a deschis două dosare penale cu acuzaţii extrem de grave după ce serviciile secrete au arătat că alegerile au fost influenţate de Rusia. Beneficiar - Călin Georgesu, care a primit ajutor şi de la TikTok, şi de la o întreagă reţea de interlopi şi legionari. După aceste dezvăluiri, un fost consilier prezidenţial crede că ancheta ar trebui extinsă cu acuzaţia de trădare. Echipa de campanie a candidatului a anunţat că acesta intră într-o perioadă de tăcere şi nu va mai răspunde presei la nicio întrebare. 

De la 05.12.2024, 20:22
WhatsApp
Vezi și:

Documentele declasificate de administraţia prezidenţială arată atacuri cibernetice ale unui actor statal asupra Autorităţii Electorale şi a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Numai în ziua alegerilor prezidenţiale, România a fost ţinta a 85 de mii de atacuri, venite din 33 de ţări. În plus, TikTok a identificat o reţea de conturi care au manipulat opinia publică şi o reţea de conturi afiliate cu publicaţia rusă Sputnik care a vizat utilizatorii din România.

România şi alte state din flancul estic NATO au devenit ţinte de interes pentru acţiunile ostile ale Rusiei. Kremlinul a dictat influenţarea societăţii pentru a creşte şansele candidaţilor eurosceptici. Aceleaşi rapoarte arată clar: Călin Georgescu s-a întâlnit de două ori cu Alexandr Dughin, ideologul lui Putin. 

"Pe Dughin îl cunosc. Da, sigur că da. L-am întâlnit o dată în Europa, cred că în Elveţia sau poate chiar la Viena de fapt. L-am întâlnit atunci când, într-un context cu alte persoane...", a declarat Călin Georgescu, candidat independent.

O postare de pe reţeaua X a ridicat semnale de alarmă după ce un cont cu numele Ideologului Alexandr Dughin, supranumit şi "creierul lui Putin", a declarat că, în curând, România va face parte din Rusia. Dughin l-a elogiat şi pe candidatul independent Călin Georgescu, pe care îl consideră un adevărat patriot şi capabil să aducă ţara mai aproape de Moscova. 

"Şi peste toate astea pluteşte acest aspect de trădare de ţară. S-ar putea să se întrunească elementele pentru că, dincolo de frauda, începe să se contureze o posibilă acuzaţie de trădare", explică Iulian Fota, fost consilier prezindenţial.

25.000 de conturi, activate într-o singură zi

În spatele campaniei online pentru candidatul independent pro-rus Călin Georgescu au stat 25.000 de conturi, activate într-o singură zi. Uriaşa campanie online a costat cel puţin 1.380.000 de euro. Doar de pe contul de TikTok al unui om de afaceri din Braşov, Bogdan Peşchir, au venit donaţii de un milion de euro. Observator l-a căutat pe sponsorul misterios care deţine o companie cu sediu într-un parc industrial din Braşov: "Nu am nicio informaţie să vă dau".

O parte consistentă din suma donată s-a dus spre cazuri sociale (copii bolnavi), spre conturi care nu promovau conținut politic și chiar conturi care susțineau alți candidați, a precizat donatorul Bogdan Peşchir.

Rapoartele serviciilor secrete arată că toată campania online pro-Călin Georgescu era condusă de pe un grup de Telegram, aplicaţie de mesagerie cu funcţii puternice de criptare şi confidenţialitate, care au transformat-o în instrumentul preferat de comunicare al teroriştilor şi grupurilor extremiste.

Influencerii erau plătiţi cu 1.000 de euro

Administratorii încărcau pe platformă clipuri video care erau rostogolite pe TikTok. SRI a aflat că influencerii erau plătiţi cu 1.000 de euro pentru distribuirea videoclipurilor electorale nemarcate. Iar campania cu hastagul echilibru şi verticalitate este similară cu cea desfăşurată de Rusia în Ucraina înainte să o invadeze. 

"Suspiciunile sunt extrem de serioase. Este un mare eşec institutuional al instituţiilor. 

Multe dintre ele nu şi-au făcut treaba şi cu siguranţă de luni încolo va trebui să vorbim foarte serios despre o reformă inclusiv a serviciilor", a declarat Dominic Fritz, preşedinte interimar USR.

Rapoartele despre atacurile informatice şi implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale au fost prezentate în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la trei zile după primul tur de scrutin câştigat de Călin Georgescu. Informaţiile au ajuns la toţi participanţii, printre care preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu, iar datele au fost desecretizate după încă şase zile. Anchetele încep abia acum, după ce Parchetul General s-a autosesizat. 

"Au fost deja solicitate informaţii suplimentare de la serviciile de informaţii. De asemenea, se emite o adresă pentru solicitarea unor informaţii privind tranzancţii financiare şi alte detalii privind modul de finanţare a campaniei electorale de la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Avem de-a face cu un fenomen şi un tipar infracţional, în aparenţă, pe care nu l-am mai întâlnit până acum", a declarat Alex Florenţa, procuror general al României.

Ancheta pleacă de la indiciile despre infracțiuni electorale

Ancheta pleacă de la indiciile despre infracțiuni electorale: coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, pentru a-i determina să voteze un candidat anume. Procurorii vor investiga şi infracțiuni de spălare a banilor pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat şi comiterea unor infracțiuni informatice menite să influențeze opțiunile alegătorilor. Dacă vor obţine probe, procurorii vor sesiza, zilele următoare, Curtea Constituţională chiar în timpul desfăşurării alegerilor.

"Dacă, Parchetul sau SRI furnizează CCR informaţii de natură a vicia procesul electoral, atunci la momentul confirmării rezultatului sufragiului, CCR va decide în consecinţă", a declarat Tudorel Toader, fost judecător CCR.

"De ce am ajuns aici? Din multe motive şi unul dintre ele e iresponsabilitatea partidelor politice în tratarea chestiunilor de securitate naţională. Dacă nu li s-a spus instituţiilor cu subiect şi predicat: alegerile vor fi puse în pericol, nu ştiu dacă e atât de corect să le blamăm pe ele", adaugă Iulian Fota, fost consilier prezindenţial.

După declasificarea documentelor au început să curgă şi sesizări la Curtea Constituţională. Decanul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative cere să fie anulat turul întâi al alegerilor pentru Cotroceni. Singurele reclamaţii care pot avea efect, însă, sunt legate de turul doi. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

calin georgescu alegeri tiktok rusia interlopi legionari
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să vă uitaţi pe telefon sau la televizor înainte de somn?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigantul olandez care face recrutări în România. Oferă salariu atractiv și...
Fanatik.ro
Publicat 05.02.2025
Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
100.000 de ouă au fost furate de la un magazin din SUA, după ce prețurile au...
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
L-am găsit pe celebrul general DIE Ristea PRIBOI, dispărut din viața publică...
Gandul
Publicat 04.02.2025
Au fost anunțate data și locul prezentării strategiei lui Donald Trump de a...
Adevărul
Publicat 05.02.2025
Cu ce problemă de sănătate se confruntă Lidia Buble. A avut nevoie de o...
A1
Publicat 05.02.2025
Horoscopul zilei de 6 februarie 2025. Racii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 05.02.2025
Simona Halep s-a retras din tenis: „Iau această decizie cu sufletul...
spynews.ro
Publicat 05.02.2025
A venit poate cea mai așteptată reacție! Patrick Mouratoglou, ȘAPTE cuvinte...
GSP
Publicat 05.02.2025
Ce beau italienii după fiecare masă, pentru a nu le pica greu mâncarea la...
Click.ro
Publicat 05.02.2025
De ce e periculos să întinzi hainele umede în casă, potrivit experților....
Useit
Publicat 05.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
Marcel Ciolacu s-a dus la Parlament cu documente legate de zborurile cu avioanele...
libertatea.ro
Publicat 05.02.2025
Cele mai importante momente de la Premiile Grammy 2025 pe care nu le-ai văzut la...
ZU
Publicat 05.02.2025
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Hello taste
Publicat 04.02.2025
Impactul somnului asupra emoțiilor copiilor. Cum poate regleaza odihna...
Deparinti
Publicat 05.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce...
BZI
Publicat 05.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze...
Medicool
Publicat 05.02.2025