Ce rol are Preşedintele României. Care sunt atribuţiile şi limitările funcţiei pentru şeful statului
Alegeri prezidenţiale 2024. Președintele României, deși este figura reprezentativă a statului și dispune de unele puteri executive și de mediere, nu poate guverna singur. Majoritatea deciziilor importante sunt luate în colaborare cu Parlamentul sau Guvernul, ceea ce reflectă un sistem de guvernare de tip parlamentar în care președintele are mai degrabă un rol de mediere și stabilitate politică, decât unul de conducere activă a executivului.
De Redactia Observator la 25.11.2024, 13:16În România, prerogativele președintelui sunt reglementate de Constituția țării, în special în cadrul Capitolului 4 - „Autoritățile publice”, care stabilește atribuțiile și limitele funcției prezidențiale. Președintele României are un rol important, dar și restricționat de separația puterilor în stat.
Cu ce se ocupă un preşedinte. Funcţiile şi atribuţiile sale
Şeful statului nu măreşte pensii sau salarii şi nici nu construieşte autostrăzi sau spitale. El este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Veghează la respectarea Constituţiei şi la funcţionarea autorităţilor publice. Şi are rol de mediator între puterile statului, printre altele.
În ceea ce priveşte politica internă, desemnează premierul, numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Legislativ, promulgă legi şi poate dizolva Parlamentului, cerând alegeri anticipate. De asemenea, poate să participe la şedinţe de Guvern pe teme naţionale şi chiar să le conducă în cazuri excepţionale.
Pe plan extern, încheie tratate inernaţionale şi numeşte ambasadori. Iar în ceea ce priveşte Apărarea, este comandantul forţelor armate şi şeful CSAT. Adică poate declara mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, cu aprobarea Parlamentului.