Mircea Geoană, despre scenariul unui atac militar al Rusiei asupra României: "Nu vor ataca o ţară NATO. Dar asta nu înseamnă că nu ne atacă pe dedesubt"
Mircea Geoană a vorbit în ediţia "Alege ce urmează", moderată de Alessandra Stoicescu despre una dintre cele mai grave probleme de politică externă cu care va trebui să se confrunte dacă va deveni preşedinte: războiul din Ucraina.
De Alessandra Stoicescu la 21.11.2024, 21:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Fost secretar adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii. "Şi dacă eram la NATO, şi dacă nu eram la NATO, aş fi spus acelaşi lucru. Decizia aparţine Ucrainei, în ce termeni ar putea fi negociată o pace. Dacă facem doar o pace superficială, ne-am putea trezi ca după 6 luni sau un an ruşii să mai ia încă o bucată de teritoriu. Eu am spus care ar putea fi conturul unei negocieri de pace, nu am spus că asta trebuie să facă", a declarat Mircea Geoană.
Geoană: "Dacă nu ne atacă militar, nu înseamnă că nu folosesc războiul hibrid"
Întrebat dacă România s-ar afla în aceeaşi situaţie ca Ucraina, ar trebui să cedeze teritorii, Mircea Geoană a răspuns ferm: "În niciun caz". "Dacă lăsăm Ucraina fără o armată puternică, fără o formă de garanţie de securite, este o invitaţie ca ruşii să-i atace din nou. Interesul nostru, al României, este ca Ucraina să rămână în picioare. Dacă Doamne fereşte e invers, ne trezim cu ruşii la graniţă", a declarat Mircea Geoană.
Geoană a mai precizat că nu există riscul ca Rusia să atace România sau vreo altă ţară NATO. "Pe termen scurt, Rusia e suficient de epuizantă militar şi economic. Nu vor ataca o ţară NATO pentru că nu au resursele pentru aşa ceva. Ceea ce pot face şi au început deja s-o facă e un război total hibrid. Au fost tăieri de fibre optice, sabotaj, spionaj, atacuri energetice, atacuri cibernetice, asasinate se întâmplă în alte ţări. NATO e suficient de puternic ca să riposteze. Cunoscând NATO şi liderii NATO sunt cel mai în măsură să spun că vom proteja România. Asta nu înseamnă că dacă Rusia nu ne atacă militar direct, nu o face pe dedesubt. Prin încurajarea crimininalităţii organizate, prin dezinformări, prin pioni otrăviţi. Nu avem riscuri de război în România", a mai declarat Mircea Geoană.