Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mircea Geoană, încrezător că va ajunge preşedintele României: "Şi astăzi, câştig împotriva oricui în turul 2"

România alege liderul! Primul candidat a fost deja aici, în faţa dumneavostră. Poate v-a convins, poate nu. Misiunea noastră continuă - să găsim împreună un Lider pentru România. Invitatul din această seară este Mircea Geoană. În ediţiile "Alege ce urmează" încercăm să descoperim împreună lider, un lider care nu e doar un simplu preşedinte. Nu atâta timp cât nivelul de trai scade, românilor le e frică să intre în spitale, iar planul de viitor al tinerilor noştri începe cu o întrebare: în ce ţară să plec după ce termin facultatea? Avem nevoie de un om în care să avem încredere, care are forţa să ia marile decizii. Un lider cu viziune, care inspiră prin puterea exemplului şi care e gata oricând să negocieze chiar şi cu cel mai mare duşman, dacă e nevoie. Un om care să ne dea speranţă.

de Redactia Observator

la 21.11.2024 , 21:22

Principalele declaraţii:

Știm că v-a sunat Ilie Bolojan, acela care se prezintă și propune o unificare a Dreptei. Propunerea lui a fost refuzată. Ce v-a cerut de fapt?

Mircea Geoană: Cred că a făcut un gest mai mult decât onorabil Ilie Bolojan. M-a sunat înainte de anunțul public de la Cluj. Nu mi-a cerut să mă retrag. A făcut o pledoarie pentru raționalitate și vot util. E un apel la rațiune, are dreptate. Riscăm să avem o finală complicată și un viitor complicat. 

Vezi și

Vi s-a oferit postul de premier ca să ieșiti din cursa de la Cotroceni? 

Mircea Geoană: Nu. Este intoxicare. Am avut o perioadă în această campanie cu sondaje măsluite, cu intoxicări, că mă retrag. De ce să mă retrag? Ce să-mi ofere mie? Pentru că eu intru în această campanie ajutat doar de volunatri. 

Au venit către dumneavoastră lideri actuali PSD? 

Mircea Geoană: Nu, din punct de vedere al unei negocieri înainte de turul I, nu. Cred că adevărata negociere va începe în noaptea turului I. Avem o șansă bună să intrăm în turul II și ar fi un lucru bun pentru democrația românească. Dacă cineva care vine cu profilul meu, cu experiență politică dar într-un fel reinventat, și reușește să spargă acest monopol al blocurilor politice, cred că în sine este un lucru bun pentru democrația românească. 

În iulie erați în sondaje câștigător clar atât în turul I, cât și în finala pentru presedinție. De presupun că urma să fiți cu Marcel Ciolacu. Acum, sondajele, unele dintre ele, vă lăsau complet pe dinafara turului II. Cu puțin timp înainte de emisiune spuneați că sunteți lângă George Simion. Unde ați greșit? 

Mircea Geoană: Probabil că au fost și greșeli, dar acele sondaje erau înainte să fie anunțate candidaturile oficiale ale celorlalte partide. Era firesc. Și astăzi câștig în turul II împotriva oricui. Sunt la o distanță foarte mică, două puncte față de locul doi. Este o bătălie foarte competitivă. Ne-au atacat din toate părțile, nici resursele noastre nu au fost foarte mari. 

Ce vă reproșați?

Mircea Geoană: Nu-mi reproșez deloc decizia de a candida. Elemente de campanie, poate că da. Știam că o să fie greu, nu credeam că o să fie atât de greu. Nu credeam că o să fie atât de mult atac concertat din partea tuturor, cu sume foarte mari de bani.  Avem o șansă reală duminică să intrăm în turul II. Ideea este că ești atacat din toate direcțiile, este oarecum o noutate. Ceea ce înseamnă că, într-un fel, le este teamă de mine. De ce le este teamă de mine? Nu doar electoral, pentru că vin cu o agendă adevărată de schimbare în România. Diferența față de doamna Lasconi este că în momente atât de grele pentru țară, cu haos geopolitic în jurul nostru, cu o economie care stă să se destrame, cred că în cele din urmă lumea ar vrea să-și dea destinul pe mâna unui om experintat. 

Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina

Ați afirmat că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriile ocupate de armata rusă în schimbul păcii, argumentarea fiincă că acele teritorii sunt deja rusificate, ucraina nu are restuse să le mai recupereze. NATO a spus mereu că nu trebuie să modificăm granițele și asta este de neacceptat. Aveți o politică diferită față de cea a NATO acum?

Mircea Geoană: A fost o întrebare ipotetică: "Ce s-ar putea întâmpla în condițiile în care președintele Trump ar veni cu o propunere mai energică de pace?".  Eu rămân la aceeași poziție dintotdeauna. Și dacă eram la NATO și dacă nu eram la NATO. În primul rând, decizia aparține Ucrainei. În ce termeni ar putea să fie negociată o pace durabilă și justă. Pentru că dacă facem o pace superficială, ne trezim că e de fapt o invitație ca rușii să mai ai o bucată din Ucraina. Eu am spus care ar putea să fie conturul unei negocieri de pace, n-am spus că trebuie să facă. Zelenski a spus că anticipează o pace rapidă.

Dacă România e în aceeași situație, credeți că ar trebui să facă același lucru?

Mircea Geoană: În niciun caz. Eu vă spun care ar putea să fie, fără să încurajez la nimic. Acolo este o discuție despre teritoriu. Doi, securitatea Ucrainei. Dacă lăsăm Ucraina fără o armată puternică, fără o formă de garanție de securitate, este o invitație ca rușii să-i atace din nou. Și trei, este o dimensiune economică. Reconstrucția Ucrainei, viabilitatea economică a Ucrainei. Interesul nsotru, și a Occidentului și al României, este ca Ucraina să rămână în picioare, ca un stat independent, ancorat în Occident. Pentru că dacă este invers, ne vedem cu rușii la granița noastră, ceea ce este cea mai proastă soluție.

Ce facem în acea situație? Ce face președintele României, Mircea Geoană, în momentul în care România ar fi atacată? 

Mircea Geoană: Vă spun un lucru pe care-l știu și de la NATO, știu și planurile de apărare ale NATO, știu în detaliu ce se va întâmpla în caz de intenția Rusiei. Nu văd în orizontul apropiat de timp. Pe teremen scurt, Rusia este epuziată militar și economic. Nu are nici resursele și nici intenția să atace direct militar o țară NATO. 

Ați cheltuit până acum aproape două milione de lei în această campanie electorală și ați fost de foarte multe ori cine sunt finanțatorii aceste campanii? Cine sunt primii cinci donatori din campania dumneavoastră? 

Mircea Geoană: Sunt două lucruri diferite. Campania prezidențială începe și are lege specifică cu 30 de zile înainte. Acolo sunt acceptate exclusiv donații de la persoane fizice sau împrumuturi de la persoane fizice într-o limită maximă de 660.000 de ron. În România renaște, ONG-ul Mișcarea Civică care a susținut peroada mea de pre-campanie, acolo donațiile au fost și de la omaneni de afaceri și donații persoanele. Toate au trecut printr-un filtru de integritate. Am avut o situație în care s-a primit totalmente surprinzător o donație din Bulgaria. Din partea cuiva, nu știam cine sunt. Erau 20.000 de euro. Imediat mecaniscul de integritate al mișcării, care este o sită foarte deasă, a spus: "de unde vin banii ăstia?". Au investigat. Decizia lor a fost să ramburseze banii. Poate că a fost un măr otrăvit pus acolo deliberat ca să-l explodăm noi puțin mai târziu în campanie. 

O altă temă a fost cea cu Rareș Mănescu, care a și plecat din campania dumneavoastră. Campaniilie au arătat că el avea o relație de business cu ruși. Ați mai vorbit cu Rareș Mănescu? 

Mircea Geoană: Nu. E ceva ciudat și aici. Nu am știut nici eu, nici colegii mei, de faptul că ar avea sau ruma să aibă relații de business cu oameni din Rusia. A fost o perioadă în care am crezut că poate fi util pentru că a fost secretar general la PNL. Ceva este ciudat aici, pentru că prea apare o inestigație demarată de Hodorkovski, finanțată de el, cu gesturile lui. Mie mi se pare că a fost ceva premeditat, un fel de bombă plantată în următoarea mea campanie. 

Vreau să ne ducem la unele dintre grijile uriașe ale românilor. Educația și ceea ce se întâmplă în învățământ: trei sferturi dintre români nu cred că sistemul de învățământ din România te pregătește pentru viață. Din acest motiv v-ați trimis copiii să studieze în străinătate?

Copiii au făcut școală în România. Când au avut o șansă să aplice la școlile din America pentru că rămăseseră cu visul american de mici. E greu să-i spui copililui tău, dacă-și dorește să învețe la o școală foarte bună, să nu o facă. A costat destul de mult. Am făcut cu toții un efort. Depolitizare, este principala problemă a României. Cred că este o problemă care denaturează și alocarea de resurse. Trebuie să alocăm mai mulți bani pentru educație.

Mircea Geoană, despre ferma de troli

Ce spune Mircea Geoană despre situația cu Tal Hanan și ferma de troli?

Mircea Geoană: Este o pură invenție și o minciună cu picioare foarte scurte.  Dacă se uită cineva mai atent, sunt fotografii făcute cu două obiective diferite. Sunt făcute în două momente diferite, de doi fotografi diferiți. Dacă domnul respectiv s-a plimbat pe acolo, problema dânsului, la fotografiat cineva.  Au făcut o fotografie cu mine și o colaboratoare și apoi le-au pus împreună ca și cum ar fi fost în același timp. Este un montaj. Niciodată nu m-am întâlnit cu el. Acest timp de acuze nefondate pe care doamna Lasconi le anunță îmi ridică o problemă legată nu doar de competență, dar și de caracter. 

V-ați mai întâlnit cu Ion Iliescu?

Mircea Geoană: Nu am mai vorbit cu Ion Iliescu de destul de multă vreme, cred că de când am plecat din politică, acum mulţi ani de zile. Nici nu am mai păstrat legătura cu politicieni români, în afară de cei care erau la Bruxelles, europarlamentari, comisari europeni ca doamna Alina Vălean, acolo am ţinut legătura din toate partidele, dar cu dânsul nu am mai vorbit de mult. Evident că a fost deranjat de faptul că l-am detronat de la conducerea partidului pe care l-a fondat şi a rămas cu un ghimpe împotriva mea. Nu sunt eu cel care să caracterizez foştii preşedinţi, cred că oamenii, istoria.

Despre eticheta de "prostănac"

Mircea Geoană: În România, câte o etcihetă se lipeşte, eu mă consider un om care este cu capul pe umăr, un om care învaţă în permanenţă şi de asta am fost indiferent. Am o explicaţie legată de faptul că în alegerile din 2004, aşa cum astăzi am o rezervă importantă faţă de AUR, am avut atunci o rezervă şi faţă de PRM. Şi dânsul a considerat că a spune că PRM este un partid extremist este o greşeală politică şi electorală. De acolo a plecat toată discuţia. În continuare cred că am avut dreptate, iar dânsul poate să spună orice doreşte. A fost că nu făceam combinaţii politicianiste, nu am făcut nici atunci, nu o fac nici acum şi nu fac compromisuri cu  partide extremiste. Dacă asta merită o etichetă, prefer să iau etichete peste tot.

Mircea Geoană: Dacă intru în turul II, toată scena de alegeri parlamentare se resetează. Dacă se duce Ciolacu cu Siomion în turul II, este clar că vom avea un bloc PSD foarte mare, mai mare de 30% și un bloc AUR ȘI S.O.S cel puțin la fel de mare. Pentru cei la PNL sau USR care mai speră că o să fie pe la guvernare în următorul ciclu, cu un alt președinte decât mine, să uite pentru că nu mai e nevoie de ei! Venirea mea în turul II, pe lângă o alegere legată de mine, va schimba dinamica la parlamentare. 

Ce îi spuneți lui Donald Trump? Ce îi cereți pentru România?

Mircea Geoană: Eu am lucrad cu Donald Trump, când eram la NATO și în primul său mandat. Cred că-i datorez chiar și jobul de la NATO, pentru că a fost o decizie americană. E un om foarte direct. Îi spun următoare chestiune: "aveți în Europa un aliat neclintit. Știu că vă uitați la Anglia, la Franța, poate chiar și la Polonia, țări mai mari decât România. Dar vă spun un singur lucru, dacă vrei să nu te doară capul în această zonă, haideți să întărim relația noastră bilaterală și de la parteneriatul strategic de azi pe care-l avem și pe care l-am început ca tânăr ambasador acum mulți ani de zile, haideți să facem o alianță bilaterală și politică și miliatară și stragegică și tehnologică". El are de câștigat în faptul că în această zonă o să fie liniște și o Românie puternică cu o relație solidă cu America. Îi va lua griji de pe cap de la țări mai micuțe. România poate să devină un pivot al interesului american și un pivot în Europa de prim rang. Se poate face mai mult business, putem să investim mai mult. Sunt pârghii la care știu că Donald Trump reacționează și sunt singurul care a lucrat cu el și îl cunosc în mod direct. 

Sunteți față în față cu Vladimir Putin. Ce subiect credeți că e prioritar? Ce cereți pentru România

Mircea Geoană: Elita rusească consideră Occidentul ca fiind dușmanul de moarte al țării lor. Este o propagandă neadevărată. Am lucrat la NATO, știu ce planuri avem. Avem planuri de apărare, n-avem planuri agresive față de ei. Discuțiile cu Putin vor avea loc în condițiile în care se schimbă ceva în politica de la Kremlin. În clipa de față este greu să găsești ceva de discutat cu el în plan bilateral pentru că avem de rezolvat, noi ca Occident colectiv cum spun dânșii. Occidentul colectiv dorește o relație normală cu Rusia, nu ne dorim o relație adversarială cu Rusia. 

Ce ați fi dispus să cedați?

Mircea Geoană: Despre interesul României, absolut nimic. Așa cum Trump n-ar ceda ceva despre interesul național american. Oamenii de acest tip, acest timp de dicatatură cosolidată în timp, ajung la masa de negociere doar în condițiile în calculul lor de cost-beneficiu. "Ce-mi iese dacă voi continua agresiunea împotriva Ucrainei și agresivitatea față de Occident și ce-mi iese dacă schimb poitica". În clipa în care la Kremlin, și sper să vină acest moment, acest calcul cost-beneficiu se va schimba, atunci va veni el la masa de negociere. Va încerca să ne divizeze, va încerca să ne împartă și să ne sperie. Alianța NATO este o alianță nucleară. Se joacă de fapt cu spaimele noastre. El știe că în România, când aude cuvântul nuclear, te apucă spaima. De fapt, n-au nicio intenție să între într-o competiție atât de complicată cu America și cu puterile nucleare din NATO. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Mircea Geoană, încrezător că va ajunge preşedintele României: "Şi astăzi, câştig împotriva oricui în turul 2"