POLITICO: Călin Georgescu, RFK Jr. al României, o anomalie politică. Măsurile utopice propuse pentru agricultură, un "ecologism radicalizat"
Publicaţia POLITICO descrie într-un articol cum candidatul la alegerile prezidenţiale din România Călin Georgescu încearcă să atragă votanții din mediul rural printr-un discurs adesea neconvențional și uneori cu accente fasciste. Candidatul este asemănat cu politicianul american Robert F. Kennedy Jr. prin prisma ideilor şi valorilor promovate.
De Marina Dinu la 28.11.2024, 16:09Există mai multe motive pentru care Călin Georgescu este o anomalie politică, scrie POLITICO.
La 62 de ani, ultranaționalistul a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România weekendul trecut, atrăgând tineri alegători prin TikTok. Deși este liderul potențial al unui stat membru NATO, l-a numit pe Vladimir Putin drept "un om care își iubește țara". Într-un context economic dificil, el s-a adresat votanților religioși și conservatori prin promovarea valorilor tradiționale.
Totuși, acestea pălesc în comparație cu viziunea sa asupra naturii și agriculturii. Specialist în pedologie (știința solului), Georgescu a lucrat ani de zile pentru Ministerul Mediului și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, combatând poluarea apelor și deșeurile toxice. Cu toate acestea, în campania sa insurgentă, a criticat Pactul Ecologic European, a pledat pentru creșterea producției agricole și a declarat că lucrătorii agricoli vor duce la reindustrializarea României, adaugă sursa citată.
Într-o țară unde agricultorii reprezintă 23% din forța de muncă și 18% din populație — cel mai mare procent din Uniunea Europeană — politicile agroalimentare ale lui Georgescu sunt cruciale. Manifestul său de 17 pagini, intitulat "Hrană, Apă, Energie: O întoarcere la rădăcinile națiunii române", propune o serie de măsuri utopice și optimiste pentru zonele rurale.
"Are aceleași idei ca Robert F. Kennedy Jr.", afirmă Cristian Pîrvulescu, profesor de științe politice la Universitatea din București, referindu-se la fostul candidat la președinția SUA, care a susținut campania lui Donald Trump și a fost nominalizat ulterior ca ministru al sănătății.
La fel ca RFK Jr., Georgescu promovează un "ecologism radicalizat" care sfidează diviziunile tradiționale între stânga și dreapta, apelând la teme anti-globaliste împărtășite de extremiștii de pe ambele părți. El critică agricultura intensivă, cu "agrochimicalele sale toxice" și "producția poluantă și ineficientă", promițând în schimb să "sprijine agricultura țărănească și agricultura tradițională, organică".
"Insecticidele și pesticidele sintetice vor fi înlocuite cu alternative ecologice, iar chimicalele de lungă durată vor fi înlocuite cu substanțe active din natură", conform programului său. Acest lucru va conserva "pădurile și râurile curate, va salva albinele și va asigura hrană curată și de calitate", promite acesta.
Profesorul universitar subliniază că "protejarea solului este crucială", deoarece "solul este prima resursă strategică a României". Toate acestea costă bani, iar statul ar trebui să susțină fermierii, prin "capitalizarea micilor producători, sprijinirea piețelor locale și crearea unei rețele de bănci populare și cooperative" pentru a finanța o revoluție agroecologică.
Să facem agricultura măreață din nou
Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene, fondul său de subvenții pentru agricultură, ar trebui redirecționat către micii fermieri (care reprezintă peste 90% dintre agricultorii români), iar sistemul de producție extensiv, de scară mică, al țării "ar trebui să devină un model pentru Balcani și Europa", solicită Georgescu.
Deși poate părea anacronic, este o strategie politică inteligentă, arată POLITICO. La fel ca în alte părți ale Europei, există o nemulțumire generalizată în România față de tranziția către agricultura la scară industrială, chiar dacă țara beneficiază de rolul său de mare furnizor de cereale pentru comercianții internaționali și de hub de tranzit și procesare pentru grâul ucrainean importat.
Fermierii au protestat la granița cu Ucraina în ianuarie, iar, în ciuda restricțiilor UE asupra importurilor de produse agricole ucrainene, Bucureștiul s-a plâns în mod repetat la Bruxelles că mierea și uleiul de floarea-soarelui ieftine sunt "deversate" pe piața locală, afectând producătorii autohtoni.
"Este clar că această frustrare a crescut", spune Radu Magdin, analist politic și fost consilier al guvernului.
Adăugați la aceasta seceta devastatoare din acest an (care a distrus recolte în valoare de 2 miliarde de euro), speculațiile imobiliare cu terenuri agricole și costurile ridicate pentru îngrășăminte și furaje, și aveți o "furtună perfectă", notează Magdin.
Din cauza dificultăților fermierilor, România a fost în ultimii ani un susținător principal al măsurilor care obligă marile supermarketuri străine să se aprovizioneze local cu produse proaspete, provocând tensiuni atât cu Bruxelles-ul, din cauza regulilor pieței unice, cât și cu comercianții.
Sânge și pământ
Georgescu se va confrunta cu o opoziție acerbă în următoarele scrutine, atât la alegerile parlamentare de duminică, cât și în turul doi al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie. Totuși, atât Magdin, cât și Pîrvulescu consideră că are șanse mari să ajungă la putere, pe valul nemulțumirii generale, adaugă POLITICO.
"Când spui unei țări puternice în agricultură că prețurile lor sunt uneori mai mari decât pe alte piețe, oamenii nu înțeleg", reflectează Magdin. "Unii vor spune: Dar de ce se întâmplă asta? Pentru că suntem furați. Cineva ne înșală".
Astfel, Georgescu face parte dintr-un val de extremişti de dreapta care încearcă să convingă fermierii folosind narative din era fascistă. Apelul său la autarhia agricolă este parte din această strategie, deși nu exclusiv. Autosuficiența alimentară a fost un obiectiv al mișcărilor de extremă dreapta și stânga în secolul XX, dar a revenit în prim-plan în Franța, Polonia și Olanda.
Mai importantă este însă concentrarea sa pe "puritatea naturii", această "perspectivă filosofică bucolică", spune Magdin. Idealizarea vieții rurale și agricole a fost un element-cheie al ultranaționalismului din anii 1930, rezumat de sloganul "sânge și pământ" al Germaniei naziste. Aceste convingeri au inspirat nașterea agriculturii organice și a mișcării pentru "hrană naturală".
Georgescu, care a descris fasciștii României din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial drept "eroi naționali", ar putea întâmpina dificultăți în atragerea moderaţilor. Totuși, ecologismul radicalizat pe care îl promovează își croiește drum adânc în politica europeană.