Portretul lui Marcel Ciolacu, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
Românii îşi aleg în acest an un nou preşedinte, astfel că aproape 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024, care ar urma să se desfăşoare în două tururi de scrutin. Marcel Ciolacu este unul din cei 14 candidaţi de pe lista alegerilor prezidenţiale din acest an.
De Redactia Observator la 06.11.2024, 20:01- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
14 candidaţi îşi încearcă norocul la alegerile prezidenţiale 2024, iar printre aceştia îl regăsim şi pe Marcel Ciolacu, cunoscut pentru faptul că este preşedintele Partidului Social-Democrat român, iar din iunie 2023 ocupă funcția de prim-ministru al României.
Marcel Ciolacu este candidatul PSD la alegerile prezidenţiale 2024
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul lunii august că va fi candidatul PSD la președinție. Liderul social-democrat a luat această decizie cu trei luni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Scurtă biografie
- Portretul lui George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui Kelemen Hunor, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul Elenei Lasconi, candidată la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Cine va intra în turul 2 cu Marcel Ciolacu la prezidenţiale? Calculul făcut de un profesor la SNSPA
- Portretul lui Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
- Portretul lui Silviu Predoiu, candidat la alegerile prezidenţiale 2024. Biografie, studii, avere, familie
Marcel Ciolacu s-a născut pe 28 noiembrie 1967 în Buzău. Este fiul unui militar de carieră, comandorul Ion Ciolacu, aviator decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene. A participat la Revoluția română din 1989 din Buzău. Între 1988-1990 a lucrat la Întreprinderea Electrotehnică din București, ulterior intrând în afaceri, prima lui afacere a fost o companie de import-export din și către Israel. Are o licență în drept, luată în 2004.
Ce studii are Marcel Ciolacu
Potrivit CV-ului afișat pe site-ul Camerei Deputaților, Ciolacu a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, cu toate că respectiva facultate a primit autorizare provizorie în mai 1995. Ulterior s-a descoperit că de fapt, acea dată nu reprezenta decât data la care a terminat studiile de licență, acesta dând examenul de licență abia în anul 2004, la 9 ani de la terminarea studiilor.
Între 2008 și 2009, a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Național de Apărare din București, catalogat de presă ca o "fabrică de diplome pentru politicieni." Între 2010 și 2012 a urmat un masterat în managementul sectorului public la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
Funcţii ocupate până în prezent
Marcel Ciolacu a fost membru FSN, iar, din 1992, este membru al Partidului Social Democrat. În cadrul formațiunii social-democrate a deținut, atât la nivel local, cât și național, funcțiile de vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău (1996–2000), vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2000–2010), vicepreședinte al Organizației Județene PSD Buzău (2000–2010) și președinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2010–2015).
În prezent este președinte al Organizației Județene PSD Buzău, fiind votat pentru această funcție în 2015.
Marcel Ciolacu a ocupat funcția de prefect interimar între noiembrie 2005 și decembrie 2006, și apoi, în calitate de consilier local, a fost ales viceprimar pentru mandatul 2008–2012.
La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD în circumscripția electorală nr. 10 – Buzău, unde l-a avut în postura de contracandidat pe democrat-liberalul Cezar Preda.
În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit în funcția de consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică, iar în 2014 a devenit secretar al Camerei Deputaților.
După demiterea premierului Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose. În septembrie 2017, Ciolacu a asigurat interimatul la MApN, succedându-l pe ministrul demisionar Adrian Țuțuianu. În septembrie 2018 a semnat scrisoarea disidenților din PSD care cereau demisia lui Liviu Dragnea. După încarcerarea acestuia din urmă, postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant. Astfel, pe 29 mai 2019, Marcel Ciolacu a fost ales în funcție cu 172 de voturi „pentru” și 120 „împotrivă”.
Ca lider al Partidului Social Democrat
La o zi după înfrângerea suferită de Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, Marcel Ciolacu a vizitat-o personal pentru a o convinge să demisioneze de la conducerea PSD în schimbul unui loc eligibil de senator pe listele partidului la alegerile parlamentare din 2020.
Pe 26 noiembrie 2019, Dăncilă a decis convocarea unei ședințe a Comitetului Executiv în care spera să îi convingă pe liderii locali, care erau hotărâți să o înlăture, să o lase să păstreze conducerea PSD. Planul lui Ciolacu era să forțeze dizolvarea întregii conduceri pentru a putea deveni liderul interimar al partidului.
În CEx, cu excepția președintelui executiv Eugen Teodorovici, un loial al Vioricăi Dăncilă, toți ceilalți lideri și-au dat demisia. Deși inițial renunțase la intenția de a demisiona, Viorica Dăncilă și-a anunțat la finalul ședinței demisia din funcția de președinte al PSD. Deși conform statutului președintele executiv preia atribuțiile președintelui partidului, odată dizolvată întreaga structură de conducere și bucurându-se de susținerea a 35 de organizații județene, Marcel Ciolacu a fost propus de colegi să ocupe interimar funcția de președinte.
Un susținător auto-proclamat al patriotismului economic, Ciolacu a fost descris ca având idei naționaliste și social-conservatoare. El se opune recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex, parteneriatului civil, dar și progresismului.
Ce avere are Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu are mai multe conturi în bănci, dar și datorii. În ceea ce privește bunurile, noul șef al Executivului român nu deține o mașină, însă are două case. Mai exact, premierul deține alături de soție două case în Buzău, una cumpărată în 1999 și alta construită în 2005. În același timp, actualul premier are mai multe conturi bancare, mai exact cinci în lei și alte patru în euro, însumând în total 38.877 euro și 52.401 lei. Ciolacu a mai trecut în declarația de avere indemnizația, în valoare de 167916 lei.
Ce ştim despre familia candidatului la prezidenţiale, soţia şi fiul
Informațiile despre viața de familie a lui Marcel Ciolacu sunt puține. La jumătatea lui 2023, într-un interviu premierul spunea că face naveta între București și Buzău. Până acum s-a tot discutat despre divorțul dintre Marcel Ciolacu și soția sa, dar acesta a reuşit să se eschiveze de fiecare dată când a fost întrebat. A negat relația cu Simona Docuz, despre care presa a speculat că ar fi amanta premierului.
Unde locuieşte Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu deține, împreună cu soția, Roxana Mihaela Ciolacu, două case de locuit în Buzău. Una, cumpărată, are doar 43 de metri pătrați. Cealaltă, construită, are peste 281 de metri pătrați.
Potrivit declarațiilor de avere ale lui Ciolacu, casa de peste 281 de metri pătrați a fost construită în 2005. Se află în proprietatea familiei de 18 ani, așadar. Situată într-un cartier de case din centrul Buzăului, vila familiei Ciolacu iese în evidență.