Rezultate alegeri prezidenţiale 2024 în judeţul Cluj
Alegeri prezidenţiale 2024 în judeţul Cluj. Potrivit primelor date, cele mai multe voturi au fost obţinute de Elena Lasconi, 30.39% urmată Călin Georgescu cu 15.37% şi George Simion cu 10.82%.
De Alexandru Badea la 25.11.2024, 06:44Alegeri prezidenţiale 2024 în judeţul Cluj. Votul în ţară s-a încheiat la ora 21:00, în timp ce în diaspora a început de vineri şi a ţinut trei zile. Potrivit primelor rezultate, în judeţul Cluj clasamentul la alegerile prezidenţiale este următorul:
Elena Lasconi: 30.39%
Călin Georgescu: 15.37%
George Simion: 10.82%
Marcel Ciolacu: 10,56 %
Nicolae Ciucă: 9,55 %
Kelemen Hunor: 9 %
Mircea Geoană: 8.06%
Turul doi al alegerilor prezidenţiale este programat peste două săptămâni, pe 8 decembrie, unde se vor înfrunta primii doi candidaţi de la turul 1.
Cum aflu la ce secţie pot vota?
1. Intri pe Registrul Electoral Român.
2. Îți notezi CNP-ul în căsuța "CNP"
3. Îți notezi numele de familie în dreptul căsuței "Nume de familie"
4. Bifezi în căsuța "Tip alegeri" Referendumul
5. Bifezi căsuța reCAPTCHA "Nu sunt robot"
Cu ce acte pot vota la prezidenţiale?
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Ce este interzis la vot
Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7,00-21,00, precum şi continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, potrivit legii.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.