Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Autorităţile au învăţat lecţia "Georgescu". Măsurile luate pentru a evita influenţarea alegătorilor în campania electorală

Peste cinci ore intrăm oficial pe ultima sută de metri în bătălia pentru Palatul Cotroceni. 11 candidați se luptă pentru funcția supremă în stat. Interzis de CCR, Călin Georgescu va privi alegerile la televizor. Voturile suveraniste sunt împărțite între liderul AUR, George Simion, și fostul premier Victor Ponta. De cealaltă parte, Crin Antonescu și Elena Lasconi au respins oferta lui Nicușor Dan, așa că vom avea o luptă totală pentru un loc în finala prezidențială. Se iau măsuri speciale care să țină departe de România orice încercare de influențare a rezultatului.

de Marius Gîrlaşiu

la 03.04.2025 , 19:39

De la miezul nopţii, partidele şi candidaţii trebuie să dea jos toate corturile şi afișele care au împânzit marile bulevarde. Autorităţile şi-au învăţat lecţia "Călin Georgescu" şi obligă actorii politici să marcheze toate materialele de propagandă, indiferent de mediul de comunicare folosit. Orice mesaj trebuie să conţină sursa de finanţare şi o indicaţie prin care alegătorii să înţeleagă clar că e vorba despre o reclamă plătită.

Începe campania electorală

"Aceste alegeri care urmează se vor desfășura impecabil din punct de vedere al respectării legii. Și nu vă faceți griji, dreptul cetățenilor va fi respectat. Va fi așa cum a fost și la precedentele alegeri", a declarat Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

Vezi și

Marea provocare rămâne însă propaganda politică din mediul online. Anul trecut, o reţea formată din 27.000 de conturi false l-a promovat intens pe candidatul Călin Georgescu. Iar ferma de trolli a folosit adrese de e-mail din Federaţia Rusă. Aceeaşi reţea a promovat şi partidul AUR, cu scopul de a manipula discursul din campania electorală. Informaţia apare într-un raport trimis de TikTok către Comisia Europeană.

Pe acelaşi subiect

În total, au fost peste 2 milioane de comentarii generate de conturi false, iar algoritmul TikTok a promovat automat mesajele lui Călin Georgescu. În final, peste 2 milioane de români l-au votat pe candidatul pro-rus, iar partidele extremiste au obținut împreună peste 3 milioane de voturi. Serviciile secrete avertizează că Federaţia Rusă ar putea recurge din nou la amplificarea tensiunilor, atacuri cibernetice și campanii de manipulare.

"E foarte important să vedem dacă în spatele acelor conturi există niște oameni reali. Prima regulă și cea mai importantă atunci când vine vorba de ceea ce vedem online este că, dacă un comentariu, o postare, un video ne creează un sentiment foarte puternic de furie, de enervare, cel mai bine e să tragem aer în piept și să ne întrebăm cui folosește să avem acel tip de reacție", spune Elena Calistru, Funky Citizens.

Amenzi de până la 5% din cifra de afaceri

Biroul Electoral Central a adunat o echipă specială care va monitoriza campania pe reţelele de socializate. În plus, Guvernul ar putea amenda giganţii social-media cu sume de până la 5% din cifra de afaceri dacă se observă că încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor. 

"Dacă în termen de 5 ore din clipa în care a fost semnalat, trimis un ordin, iar acea platformă refuză să respecte o decizie luată oficial, este culpabilă de amenzi de până la 5% din cifra de afaceri", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

În timpul campaniei electorale, actorii politici pot folosi banii din subvenţie şi pot apela la donaţii sau împrumuturi private. Potrivit legii, banii împrumutaţi vor fi decontaţi după alegeri din fonduri de la Bugetul de Stat. Regula e valabilă doar pentru candidaţii care vor depăşi pragul de 3% din voturi. Anul trecut, Autoritatea Electorală Permanentă a decontat împrumuturi de peste 120 de milioane de euro.

"Ceea ce vedem în acest moment este abuzarea acestor mecanisme de împrumut, care, de principiu, trebuiau folosite de acele partide și candidați care nu au resurse similare cu ale partidelor care beneficiază de subvenție", adaugă Elena Calistru, Funky Citizens.

Campania electorală care începe la miezul nopții se va încheia pe 3 mai, la ora 7 dimineața. În total, avem 11 candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni. Primul pe buletinul de vot va fi liderul AUR, George Simion, iar ultimul - candidatul independent Nicușor Dan.

Potrivit legii, candidații care se vor retrage în timpul campaniei electorale vor rămâne cu numele tipărit pe buletinul de vot. Alegerile prezidențiale sunt programate pe 4 și 18 mai.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2025 » Autorităţile au învăţat lecţia "Georgescu". Măsurile luate pentru a evita influenţarea alegătorilor în campania electorală