Antena LIVE

Curs valutar

BEC nu anunţă public rezultatul renumărării voturilor din primul tur la prezidenţiale. Toni Greblă: Nu există diferenţe semnificative

Potrivit surselor Observator, BEC nu va anunţa public rezultatele renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale, le trimite direct la Curtea Constituţională, care se va reuni într-o şedinţă, de la ora 17:00, pentru a lua o decizie finală. Există trei scenarii posibile.

De la 02.12.2024, 14:53
WhatsApp
Trei scenarii după renumărarea voturilor Profimedia

UPDATE: Toni Greblă, şeful AEP, a declarat că BEC va trimite centralizarea voturilor la CCR la finalul şedinţei, însă nu va oferi informaţii publice despre renumărarea voturilor. Datele vor fi anunţate de CCR. Potrivit şefului AEP nu există diferenţe semnficiative între primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale şi cele de după renumărarea voturilor.

"Eu reprezint AEP. Decizia pe care a adoptat-o CCR a obligat BEC ca, împreună cu Birourile electorale judeţene, să renumere toate voturile din ţară şi străinătate. Decizia aparţine BEC, probabil în următoarea oră documentaţia, împreună cu centralizarea, va pleca la CCR. BEC este în şedinţă şi în câteva minute va termina şedinţa de centralizare, de aprobare a centralizării acestor rezultate", a afirmat Toni Greblă, la Digi24, întrebat în legătură cu rezultatele acestui proces.

Potrivit acestuia, probabil, rezultatele vor fi date publicităţii după ce vor fi puse la dispoziţia CCR. "Este decizia BEC, probabil că, după ce vor fi puse la dispoziţia CCR, aceasta are posibilitatea să le dea publicităţii sau le vom regăsi în motivarea pe care CCR o va face la decizia care sper să fie adoptată astăzi", a spus Toni Greblă.

Întrebat care este situaţia în urma renumărării voturilor din informaţiile pe care le are, Greblă a menţionat că, din ce a constatat, "nu există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte numărarea şi, respectiv, renumărarea".

Pe acelaşi subiect

"Eu din teritoriu vă spun, repet, nu reprezint BEC, vorbesc în numele Autorităţii Electorale Permanente. Din ce am constatat eu, pentru că avem direcţii judeţene în ţară, nu există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte numărarea şi, respectiv, renumărarea", a adăugat şeful AEP.

După ora 17.00 se întruneşte CCR. BEC trebuie să trimită noul rezultat către judecătorii Curții Constituționale care se vor reuni azi într-o nouă şedinţă, în care ar urma să ia o decizie finală.

Din informaţiiile partidelor politce, la finalul procesului de renumărare ordinea candidaților nu s-a modificat. Liderii USR au anunțat ieri că diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu ar fi crescut de la 2.740 de voturi, cât era inițial, la peste 4.800 de voturi după renumărare. 

Trei scenarii după renumărarea voturilor

Se pot contura trei scenarii posibile. Primul ar fi cel în care turul 1 este validat, iar duminică vom avea de ales în turul doi între Călin Georgescu şi Elena Lasconi, confrom rezultatului iniţial.

 Al doilea scenariu este cel în care judecătorii CCR ar putea să constate o schimbare în ierarhia candidaților, ceea ce ar însemna că Marcel Ciolacu o poate depăși pe Elena Lasconi și poate ajunge în finala prezidențială cu Călin Georgescu. Chiar şi în acest caz, turul 1 ar putea fi validat, asta deși liderul PSD a anunțat că în acest scenariu se va retrage din cursa prezidențială.

Turul 1 ar putea fi anulat doar în situaţia în care CCR constata ca ierarhia s-a schimbat prin "fraudă". Ajungem astfel la un ultim scenariu: anularea rezulatatelor din primul tur, din cauza identificării mai multor nereguli. În această situaţie, Curtea Constituţională va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Cum se va lua decizia CCR

"În ziua de 29 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale, având în vedere că urmează să fie înaintate de către Biroul Electoral Central rezultatele reverificării și renumărării buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, a decis să amâne cauzele pentru data de 2 decembrie 2024, ora 17,00”, se arată într-un comunicat al CCR.

Este vorba de cererea de anulare a alegerilor, formulată de Cristian Vasile Terheș și de confirmarea/validarea rezultatului alegerilor. CCR a primit, miercuri, două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Solicitările au fost depuse de doi candidați, respectiv Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu.

Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a obținut 14.502 voturi, adică 0,15%, iar Cristian Terheș, de la Partidul Național Conservator Român, 95.782 voturi, adică 1,03%.

"Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea președintelui României.

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri alegeri prezidentiale rezultate alegeri prezidentiale renumararea voturilor ccr calin georgescu elena lasconi marcel ciolacu
Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Marele Helmuth Duckadam, confesiune uluitoare înainte să moară: „Nu-mi ajung...
Fanatik.ro
Publicat 02.12.2024
Soluția inevitabilă după alegerile parlamentare. Rămâne Ciolacu premier?
spotmedia.ro
Publicat 02.12.2024
Grimase și priviri pierdute. Imagini sugestive cu liderii politici la urnele de...
spotmedia.ro
Publicat 01.12.2024
„Luați aminte!”. Ultimul mesaj postat de Helmut DUCKADAM înainte de a muri
Gandul
Publicat 02.12.2024
Poate cu adevărat Călin Georgescu să scoată România din UE și NATO? Un...
Adevărul
Publicat 02.12.2024
Helmut Duckadam s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de...
A1
Publicat 02.12.2024
Horoscopul săptămânii 2 decembrie – 8 decembrie 2024. Descoperă ce îți...
CaTine
Publicat 02.12.2024
Cum reușește Igor Cuciuc să treacă peste moartea fiicei sale! Cântărețul...
spynews.ro
Publicat 02.12.2024
Tatăl Simonei Halep, întrebat pe stradă: „Călin Georgescu sau Elena Lasconi?”
GSP
Publicat 01.12.2024
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că...
Click.ro
Publicat 01.12.2024
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Useit
Publicat 01.12.2024
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele...
Redacţia.ro
Publicat 01.12.2024
„Suntem într-un scenariu îngrozitor!” Elena Lasconi a vorbit despre frică...
libertatea.ro
Publicat 02.12.2024
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă”...
ZU
Publicat 02.12.2024
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să...
Hello taste
Publicat 02.12.2024
4 comentarii care afectează relația copilului cu mâncarea, conform experților...
Deparinti
Publicat 02.12.2024
Primele estimări legate de numărul de mandate obținute de partide în...
ziare.com
Publicat 02.12.2024
Sofia Castro și Pablo Bernot s-au căsătorit! Cum au arătat cei doi în ziua...
Happy
Publicat 02.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Medicool
Publicat 02.12.2024