Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Haosul după decizia CCR ia amploare. Frauda reclamată de Cristian Terheş nu a fost găsită, iar voturile se renumără fără observatori independenţi

O ţară întreagă stă cu sufletul la gură să afle dacă turul întâi al alegerilor prezidențiale se reia sau nu. Scenariul e posibil dacă după renumărarea voturilor, care a început noaptea trecută, se schimbă ordinea candidaților. În timp ce Elena Lasconi reclamă încălcarea democrației, Marcel Ciolacu vine cu un anunţ-bombă. Dacă după numărarea voturilor iese pe locul doi, se retrage din cursă. Iată toate scenariile posibile şi când am putea merge din nou la vot.

de Redactia Observator

la 29.11.2024 , 19:12

Marea renumărare a început de noaptea trecută. Sacii cu cele peste 9,4 milioane de voturi au fost scoşi din depozite şi duşi înapoi la Birourile Electorale. Transportul s-a făcut cu maşini, cu TIR-uri sau în cărucioare de hipermarket. La Iaşi, buletinele de vot au sosit cu autobuzele. Termenul limită pentru finalizarea numărătorii este 1 decembrie, la ora 22:00. 

"Probabil în cursul zilei de mâine Biroul Electoral Central va termina operaţiunea de centralizare a voturilor de la birourile electorale judeţene şi le va înainta Curţii Constituţionale", a declarat Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Oamenii din teren nu sunt la fel de optimişti. Se plâng că îi aşteaptă o muncă titanică. "Nu cred că e posibil. În aceste 72 de ore până pe 1 decembrie când trebuie să comunicăm rezultatele renumărării ar însemna 5.000 de voturi renumărate pe oră", a mărturisit Bogdan Mihail, purtător de cuvânt BEJ Iaşi. "Nu putem aprecia la momentul ăsta cam cât ar putea dura, de ce: nu vrem să facem pronosticuri în sensul acesta", a spus George Popescu, locţiitorul purtătorului de cuvânt al BEJ Constanţa.

Vezi și

Acces interzis pentru observatorii independenţi

Pe acelaşi subiect

Renumărarea s-a făcut fără observatori independenţi. Cei care s-au prezentat la birourile electorale au aflat că legea nu le permite accesul. "Dacă nu mi se va permite să intru, consider că acest lucru este un abuz, care nu ar trebui să fie permis mai ales având în vedere întreg contextul acestor alegeri", a declarat Matei Dumitru, observator independent Expert Forum.

Doar în Ilfov, Tribunalul a admis contestaţia unui ONG şi observatorii independenţi vor putea supraveghea procesul. În urmă cu puţin timp, Ministerul de Externe a anunţat că sacii cu voturi din diaspora vor fi trimişi în ţară până pe 3 decembrie.

Renumărarea a fost decisă de Curtea Constituţională

Renumărarea a fost decisă de Curtea Constituţională după ce candidatul Cristian Terheş a reclamat o posibilă faudă. Acesta a arătat că la două secţii din Bucureşti şi una din Mehedinţi voturile acordate lui Ludovic Orban au fost trecute în documente în dreptul Elenei Lasconi. Verificarea a arătat însă altceva. 

Voturile lui Orban au ajuns de fapt la Călin Georgescu. Diferenţele erau între procesul verbal provizoriu, care conţinea erori, şi cel final - care includea corecturi. Inadvertenţe au fost găsite şi în alte secţii, de exemplu la Braşov.

Ce se va întâmpla după renumărare

Ce se va întâmpla după renumărare? Există mai multe scenarii posibile. Dacă scorurile candidaţilor nu se schimbă, Curtea Constituţională validează primul tur al prezidenţialelor şi ne pregătim de al doilea tur. La fel se întâmplă şi dacă scorurile se schimbă, dar nu şi ordinea candidaţilor. În cazul în care după renumărare clasamentul se modifică, iar CCR constată că scorul a fost viciat de o fraudă, turul întâi se reia. 

Potrivit legii, alegerile vor avea în a doua duminică de după luarea decizei de către Curtea Constituţională. Cel mai probabil asta va însemna că turul întâi va fi reorganizat pe 15 decembrie, iar turul doi - pe 29 decembrie. "9,5 milioane de români au votat în ţară şi în diaspora. Şi doar nouă, nouă numiţi politic, au decis că voinţa voastră nu contează. Nu îi voi lăsa. Nu voi ceda. Românii ştiu cine este adevăratul mincinos", a declarat Elena Lasconi, candidat la preşedinţia României.

Ciolacu spune că nu are legătură cu decizia de renumărare

Invitat la ediţia specială "Alege ce urmează", preşedintele PSD a negat că ar avea vreo legătură cu decizia de renumărare. "Nu am nicio aşteptare de la această renumărare. Dimpotrivă, se închide un capitol. E o decizie a membrilor CCR, nu mă priveşte pe mine, nu am cerut-o. Sper că nu crede cineva că eurodeputalul de la AUR, domul Terheş, a fost pus de PSD", a spus Marcel Ciolacu, preşedinte demisionar PSD.

Ciolacu a revenit cu un anunţ care complică şi mai mult scenariile. "Eu nu vreau să fiu candidat în urma renumărării. Vă spun foarte clar că eu mă retrag. Nu-l las pe Călin Georgescu, urcă următorul candidat. Doamna Lasconi. Eu, în momentul de faţă, retrăgându-mă, nu poate să intre în turul doi o singură persoană", a adăugat Marcel Ciolacu, preşedinte demisionar PSD.

Chiar dacă se retrage din cursă, Marcel Ciolacu va figura în continuare pe buletinul de vot. "Legea este foarte clară. Se organizează un nou prim tur de scrutin la care participă toţi cei care au fost înscrişi pe buletinul de vot din 24 noiembrie", a explicat Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Maia Sandu, îndemn la vot

Cearta pe prezidenţiale vine în contextul în care duminica aceasta sunt organizate alegerile parlamentare. Un îndemn de ieşire la vot a venit şi din partea Maiei Sandu. "Şi eu voi merge la vot pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace cu o voce puternică în lume şi un nivel înalt de trai pentru toţi", a declarat Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.

În diaspora, votul la parlamentare începe de mâine şi continuă pe 1 decembrie. Alegătorii trebuie să aibă la ei un document de identitate românesc valabil, și unul care atestă reședința.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Haosul după decizia CCR ia amploare. Frauda reclamată de Cristian Terheş nu a fost găsită, iar voturile se renumără fără observatori independenţi