Antena LIVE

Curs valutar

Video

Trucul folosit de conturile TikTok care îl promovau pe Călin Georgescu. Postau conţinut sub sigla SRI sau a Brigăzii Antitero

Informaţii uluitoare apărute după desecretizarea documentelor CSAT aruncă o nouă lumină asupra situaţiei generate de rezultatele primului tur al prezidenţialelor. Concluzia rapoartelor făcute de Serviciul Român de Informații și Direcția de Protecție Internă a Ministerului de Interne arată că ascensiunea nenatural de rapidă a lui Călin Georgescu în sondaje şi, implicit, pe prima poziţie în turul întâi s-a bazat pe fraudă. Cel puţin 1,4 milioane de euro au fost donaţi pe TikTok pentru candidatul care până acum declara că a investit "zero bani" în campanie. Iar coordonarea activităţii de propagandă a fost făcută după un mod de operare rusesc.

De la 05.12.2024, 14:54
WhatsApp
Vezi și:

Serviciul Român de Informaţii a remarcat că Georgescu a beneficiat de o propagandă agresivă care nu s-a bazat pe o creştere naturală a numărului de urmăritori. Campania s-a amplificat, pe TikTok, cu două săptămâni înaintea scrutinului. Iar coordonarea conturilor din reţea a făcut-o un actor statal extern, prin mesageria rusească Telegram, dacă punem cap la cap documentele SRI, SIE şi MAI. Strategia folosită e identică cu o campanie de dezinformare iniţiată în Ucraina, inainte de invazia Rusiei. În România s-a numit "Echilibru şi Verticalitate", în Ucraina, "Frate lângă Frate". 

Documentele arată şi că ascensiunea lui Călin Georgescu a fost planificată din timp. Încă din 2016, el beneficia de o reţea de aproape 800 de conturi, însă acestea au fost latente până în 11 noiembrie 2024. Şi mai interesant, nu aveau un IP unic, ceea ce înseamnă că reţeaua era branşată în mai multe state. Conturile erau coordonate prin intermediul reţelei Telegram, devenită favorita teroriştilor şi traficanţilor de droguri, arme şi carne vie. Influencerii TikTok primeau chiar şi 1.000 de euro pentru un videoclip. SRI a descoperit că banii ar fi provenit din donaţia lui Bogdan Peşchir

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, expert în securitatea naţională: Toţi l-am auzit pe Călin Georgescu când s-a lăudat că nu a cheltuit nimic şi uitaţi-vă că găsim milioane. Dincolo de fraudă, începe să se contureze o posibilă acuzaţie de trădare şi cred că atunci lucrurile în România ajung la paroxism. 

Peşchir are domiciliul în Braşov, iar SRI a remarcat că are un stil de viaţă mult prea opulent comparativ cu veniturile pe care le obţine prin firma sa. Anterior, el lucrase ca programator pentru un anume Gabriel Prodănescu, asociat cu minarea criptomonedelor şi deţinător de cetăţenie sud-africană. Un alt truc de care se foloseau conturile era să aibă sigla SRI sau a Brigăzii Antitero. Acestea distribuiau imagini cu poliţişti şi jandarmi care îl susţineau pe Călin Georgescu, deşi potrivit legislaţiei ei nu au dreptul să susţină un politician aflat în campanie electorală. 

Pe acelaşi subiect

AEP și BEC, atacate de ruși

Raportul SRI mai arată şi că în ziua turului întâi şi în noapte ce a urmat, Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central au fost ţinta a peste 85.000 de atacuri cibernetice

Creşterea lui Călin Georgescu pe TikTok s-a datorat şi tratamentelor preferenţiale la nivelul platformei. Conţinutul nu a fost marcat, pentru a se şti că aparţine unui candidat, iar videoclipurile nu au fost asociate oficial cu o campenia electorală. Asta înseamnă că reţeaua socială nu a respectat legislaţia din România. Mai grav, deşi la un moment dat, reţeaua socială a blocat vizualizarea videoclipurilor în România, nu a făcut asta şi în alte state, de unde şi votul masiv al Diasporei. De asemenea, cu două săptămâni înainte alegerilor, TikTok a identificat şi o activitate de promovare masivă derulată în favoarea Partidului Oamenilor Tineri. 

Vizualizări de ordinul sutelor de milioane

Serviciul de Informaţii Externe a accentuat faptul că, în cursul acestui an, situaţia politică din România a fost abordată în cadrul talk-show-urilor politice din Rusia. Jurnaliştii ruşi au lansat şi ideea că forţele pro-ruse din România ar putea obţine peste 30 la sută la alegerile parlamentare. Potrivit rezultatelor BEC, partidele suveraniste au obţinut aproape 33 la sută din sufragii. Ministerul Afacerilor Interne a remarcat că, în săptămâna 13 şi 26 noiembrie, hashtagurile utilizate în campania electorală a lui Călin Georgescu au ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Însă creşterea abruptă a început după 25 noiembrie, când vizualizările au ajuns la ordinul sutelor de milioane. De asemenea, Călin Georgescu a fost susţinut şi de un număr destul de mare de interlopi. Printre susţinătorii campaniei s-au numărat şi exponenţi ai mediilor extremiste de dreapta şi ai cultelor religioase.

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, expert în securitatea naţională: Uitaţi-vă ce cloacă sulfuroasă şi termenul nu cred că este prea dur, este în spatele acestui candidat: interlopi, legionari, oameni cu convingeri extremiste, cu convingeri nedemocratice, ameninţări.

Cu toţii fuseseră implicaţi anterior şi în promovarea narativelor pro-ruse, antisemite, anti-NATO şi împotriva Ucrainei. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

desecretizarea csat calin georgescu prezidentiale 2024 elena lasconi
Întrebarea zilei
Noul an vine cu scumpiri. Vă gândiţi la un al doilea job, pentru suplimentarea veniturilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se...
Fanatik.ro
Publicat 28.12.2024
Diversionita: Cum ni se înscenează neîncrederea că am reușit
spotmedia.ro
Publicat 27.12.2024
Un centru pentru migranți care costă Italia un miliard de euro a devenit...
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
DEZVĂLUIRI șocante la 35 de ani de la DOBORÂREA avionului cu filmări ale...
Gandul
Publicat 28.12.2024
Dezvăluirile unor români din orașul unde zeci de mii de oameni trăiesc în...
Adevărul
Publicat 28.12.2024
Motivul pentru care Andreea Bostănică a izbucnit în lacrimi pe internet în...
A1
Publicat 26.12.2024
Horoscopul zilei de 29 decembrie 2024. Balanțele sunt în căutarea echilibrului...
CaTine
Publicat 28.12.2024
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis...
spynews.ro
Publicat 27.12.2024
Deși acolo salariul mediu este 1.039 de lei/lună, nu s-ar întoarce acasă:...
GSP
Publicat 28.12.2024
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse...
Click.ro
Publicat 26.12.2024
Ce vechime are Luna, de fapt. Un nou studiu i-a dezvăluit vârsta reală
Useit
Publicat 28.12.2024
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redacţia.ro
Publicat 27.12.2024
Fanta românească e mai scumpă și mai proastă decât cea din Italia: mai...
libertatea.ro
Publicat 27.12.2024
Kayla Nicole a întâmpinat dificultăți în a-și ține respirația sub apă....
ZU
Publicat 28.12.2024
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Hello taste
Publicat 28.12.2024
Infecțiile tractului urinar la copii: legătura cu frigul și prevenția
Deparinti
Publicat 27.12.2024
Isterie apărută în rândul americanilor: Au cumpărat un produs...
ziare.com
Publicat 28.12.2024
Itati Cantoral își dezvăluie cea mai mare dorință pe plan personal din 2025....
Happy
Publicat 27.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Efectele consumului de gelatină. Ce este și cum poate influența sănătatea...
Medicool
Publicat 28.12.2024