Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Cutremur în politică după cel mai surprinzător rezultat din istoria alegerilor prezidenţiale din ultimii 35 de ani! Călin Georgescu, un necunoscut cu orientare pro-rusă, a învins maşinăria de partid PSD şi PNL şi a intrat în turul doi cu Elena Lasconi, după o campanie electorală dusă pe TikTok. Marii învinşi, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au demisionat de la şefia partidelor lor. Personaj misterios pentru majoritatea românilor, pare necunoscut şi pentru unii dintre votanţii lui. O tânără a spus că a votat...cu George Călinescu. În urmă cu puţin timp, Călin Georgescu le-a transmis un mesaj susţinătorilor săi.
De Redactia Observator la 25.11.2024, 21:40"Nesiguranţa economică de 35 de ani impusă poporului român s-a transformat astăzi în nesiguranţa pentru partidele politice", spune Călin Georgescu.
Alegeri prezidențiale 2024. A fost cel mai mare şoc al scenei politice de după Revoluţie. Puţini credeau că mesajul învingătorului va veni de la independentul Călin Georgescu, pe care un exitpoll îl plasa aseară pe locul cinci. El a intrat, însă, în finala prezidenţială cu Elena Lasconi şi l-a eliminat din cursă pe Marcel Ciolacu, ajuns pe locul trei după ce fusese creditat cu victoria în toate exitpollurile. Marele învins a renunţat imediat la şefia PSD.
Cel mai mare şoc al scenei politice de după Revoluţie
"Eu, aseară, i-am dat secretarului general demisia. O să rămân până duminică, la alegeri. Sunt ferm convins că în perioada următoare o să venim şi cu un calendar de alegeri în interiorul partidului", Marcel Ciolacu, preşedinte demisionar al PSD.
- Mesajul lui Călin Georgescu pentru Elena Lasconi. Cum explică succesul din primul tur: "A fost legea înmulțirii...
- Cum îl prezintă presa internațională pe Călin Georgescu: A "sedus" votanţii cu discursul "vag şi populist"
- Gabriela Firea vrea sinceritate și măsuri în PSD, după eșecul lui Ciolacu la alegeri: "Sunt multe de spus, multe...
Nicolae Ciucă, clasat pe locul cinci în primul tur, a demisionat şi el, astăzi, de la conducerea PNL.
"Dragi români, vă mulţumesc pentru încredere acordată. Demisionez din funcţia de preşedinte al Partidului Social Liberal", Nicolae Ciucă, preşedinte demisionar PNL.
Considerată outsider de PSD, Elena Lasconi va juca finala pentru Cotroceni după o cursă dramatică - s-a calificat la limită şi pe ultima sută de metri. A obţinut 2.742 de voturi în plus faţă de Marcel Ciolacu
"George Simion şi-a declarat susţinerea pentru Călin Georgescu", spune Elena Lasconi.
"Sunt bucuros că suveranismul a ieşit pe primul loc. Poporul român a vorbit şi este timpul ca poporul român să fie ascultat", spune George Simion, președintele AUR.
Votul pentru Cotroceni a arătat că trăim într-o Românie divizată, cu bule care nu se intersectează. Mulţi români au aflat abia seara trecută cine este candiatul pe care l-au votat peste două milioane dintre conaţionalii lor. După publicarea primelor rezultate, căutările pe google au explodat. Toată lumea a vrut să ştie cine este Călin Georgescu, candidatul a declarat public că este un admirator al legionarilor şi un filorus cu o părere bună despre Putin.
Votul pentru Cotroceni a arătat că trăim într-o Românie divizată
Au urmat căutările pe dicţionarele online. Zeci de mii de oameni au aflat cu această ocazie ce sunt legionarii şi ce înseamnă filorus.
"Încă sunt confuz şi surprins. Cred că este doar rodul incompetenţei la nivel naţional", spune un votant.
Nici unii dintre cei care au votat candidatul-surpriză nu par să îşi cunoscă prea bine favoritul.
Discuție tânără - reporter Observator
Reporter Observator: Cu cine ai votat?
Tânără: George Călinescu.
Reporter Observator: George Călinescu?
Tânără: Da. Sau cum îl cheamă? Nici eu nu îl cunosc prea bine, dar am văzut că majoritatea au vorbit despre el şi l-am votat şi eu.
Sociologii şi analiştii politici încă încearcă să descifreze rezultatul unui vot pe care nimeni nu l-a anticipat. Călin Georgescu era plasat pe locul cinci, cu 8% din intenţia de vot, în sondajele făcute cu câteva zile înaintea alegerilor.
"A fost un decont venit la adresa partidelor tradiţionale: marile partide tradiţionale ale României, PSD şi PNL. În mod limpede, poporul este supărat. Şi când poporul este supărat, reacţia poporului nu poate să fie anticipată cu exactitate. Nu este obligatoriu să se termine bine", spune Valeriu Turcan, analist politic.
Independentul suveranist Călin Georgescu a învins uriaşa maşinărie de partid. PSD are în toată ţara 1.600 de primari şi 25 de preşedinţi de Consilii Judeţene care au mobilizat electoratul să voteze cu Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, social-democraţii au fost surclasaţi în propriile fiefuri: Alba, Prahova şi Argeş.