Câţiva tineri din Bucureşti produc şi să vând staţii de încărcare pentru maşinile electrice (Video)
Maşinile electrice sunt din ce în ce mai prezente pe şoselele din România, însă csă circule, aceastea trebuie încărcate constant! Iar câţiva tineri din Bucureşti au intuit imediat potenţialul acestei pieţe noi în ţara noastră.
De Redactia Observator la 23.04.2019, 18:10Maşinile electrice sunt din ce în ce mai prezente pe şoselele din România, însă csă circule, aceastea trebuie încărcate constant! Iar câţiva tineri din Bucureşti au intuit imediat potenţialul acestei pieţe noi în ţara noastră. Aşa că au început să producă şi să vândă staţii de încărcare pentru maşinile electrice.
Pentru încărcarea unei maşini electrice există 2 variante, fie de la o staţie de încărcare publică, fie acasă.
O maşină electrică consumă în medie 20kw oră la suta de kilometri, iar autonomia variază în funcţie de model, dar în medie este de 250 de kilometri.
Dan Tudose, director firmă de profil: Cel mai ieftin este să-l încărcăm acasă, şi este cel mai comod. La staţiile publice momentan este un tarif preferenţial, sau chiar gratis. Un plin de electricitate poate să coste în medie 35 de lei.
Alexandru Buzescu, Alexandru Rogojinaru, alături de încă 3 foşti colegi din generală, au pus bazele unei afaceri foarte profitabile. Ei produc şi comercializează staţii de încărcare pentru maşini electrice.
Alexandru Rogojinaru: Practic a fost din pasiune, din pasiunea mea pentru maşini, mi-au plăcut maşinile electrice şi am vazut-o ca pe o chestie de viitor, m-am apucat să mă interesez în acest domeniu, şi am ajuns să dezvolt produsul, staţia de încărcare.
Alexandru Rogojinaru: Sunt şi zile în care avem activitate mai redusă, dar sunt şi zile în care muncim foarte mult, să putem să livrăm totul la timp.
Preţurile pentru o staţie de încărcare pleacă de la 530 de euro, pentru o staţie simplă de putere mică, şi ajung să depăşească 2500 de euro pentru o staţie mai mare, dar şi mai rapidă.
Alexandru Buzescu: La început lucram în FMCG ca brand manager, iar Alex m-a atras cu ideea lui cu staţiile de încărcare, şi ne-am dat seama că o să vină o oportunitate foarte mare.
Acum, cei 2 lucrează cot la cot în fabrica lor aflată la marginea Bucureştiului, unde asamblează şi scot la vânzare staţiile de încărcare. Pana acum au vandut nu mai putin de 50 de astfel de statii.
Succesul lor se bazează pe faptul că piaţa maşinilor electrice a explodat în ultimii ani, odată cu ajutorul de 10.000 de euro primit de la stat pentru achiziţia de maşini electrice, şi aşa s-a creat o cerere pentru staţiile de încărcare. In Romania, in prezent, sunt peste 1000 de masini electrice, comparativ cu 1 milion in ntreaga Europa.
Totuşi, staţia de încărcare la domiciliu poate fi considerată un moft. Nu orice posesor de maşină electrică are nevoie de o staţie de încarcare la domiciliu. Sunt destui cei care aleg să-şi încarce maşinile la staţiile de alimentare publice. Sunt intre 300 si 400 de statii de incarcare publie in toata tara.
Dan Tudose, director firmă de profil: La punctele publice de alimentare, că sunt la hypermarket, că sunt la birou, că sunt în parcarea subterană, le putem folosi aceste puncte de încărcare pentru a încărca maşina electrică la un cost moderat, iar a-ţi încărca maşina electrică acasă este o opţiune, pe care o poţi folosi sau nu, este un confort pe care îl poţi accesa sau nu.
Cei 2 tineri antreprenori vin şi cu un sfat pentru cei ce vor să-şi cumpere o maşină electrică.
Alexandru Buzescu: Interesaţi-vă foarte bine ce maşină electrică achiziţionaţi, nu că ar fi o diferenţă de calitate între ele, dar se încarcă diferit, şi este important să ştiţi cum.
Maşinile electrice disponibile pe piaţa din România pot fi achiziţionate cu o reducere de 10.000 de euro de la stat, prin programul Rabla+.