Şapte staţii de încărcare pentru maşini electrice, inaugurate în sectorul 4 din Bucureşti
Şapte staţii de încărcare pentru maşinile electrice au fost inaugurate în sectorul 4 din Bucureşti. Staţiile speciale fac parte din programul care vizează montarea a 300 de staţii în Capitală, în următorii doi ani.
De Redactia Observator la 14.12.2018, 17:51Şapte staţii de încărcare pentru maşinile electrice au fost inaugurate în sectorul 4 din Bucureşti. Staţiile speciale fac parte din programul care vizează montarea a 300 de staţii în Capitală, în următorii doi ani.
Patru staţii de încărcare au fost inaugurate în sectorul 4 din Bucureşti, şi anume în parcarea din str. Pridvorului, alta intersecţie cu str. Secerei (lângă Palatul Copiilor), şi două staţii în parcarea din str. Izvorul Rece şi o staţie în parcarea din str. Emil Racoviţă (lângă depoul Societăţii de Transport Bucureşti).
Este vorba de prima etapă a proiectului prin care Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Energetica, în colaborare cu Primăria Sectorului 4, începe montarea staţiilor de încărcare pentru maşinile electrice.
Prezentă la inaugurare, primarul general, Gabriela Firea, a precizat că este vorba despre o 'premieră timidă, dar importantă' pentru aplicarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă şi a Planului Integrat de Calitate a Aerului.
'Timp de doi ani de zile, Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, va amplasa 300 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice, programul valorând în total 15 milioane de euro, pentru că sunt două tipuri diferite de staţii, unele rapide, de mai mari dimensiuni, şi altele mai reduse. Cele mai mici costă în jur de 4.000 de euro şi staţiile mari costă în jur de 30.000 - 31.0000 de euro', a afirmat Firea.
Până la jumătatea anului viitor, urmează să fie montate 40 de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice în mai multe puncte din Capitală, precum Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii, Piaţa Obor, Piaţa Alba Iulia, Ateneu, Operă, a mai anunţat Gabriela Firea.
Primarul general a menţionat că în România sunt înregistrate aproximativ 1.600 de maşini electrice, dintre care 900 în Capitală. Ea a reamintit că Societatea Transport Bucureşti (fosta RATB) are în vedere achiziţionarea a 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze, pentru a diminua poluarea generată de vehiculele convenţionale. Conform primarului general, costul pentru utilizarea staţiilor este de 1,25 lei/unitate de încărcare.
Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, a susţinut, că, în decurs de un an, 12 parcări din sector vor avea staţii de încărcare electrică. În ce priveşte parcarea de la Palatul Copiilor, edilul a subliniat că aceasta are autorizaţie de construire validă.
Încărcarea unei maşini la staţia rapidă durează aproximativ 40 - 120 minute, iar la staţiile normale 3 - 6 ore. Încărcarea unei maşini costă aproximativ 30 de lei, a spus Ioancă.