Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început în scădere pe toţi indicii şedinţa de joi, iar rulajul se cifra la 4,342 milioane de lei (872.355 milioane de euro), după 15 minute de la deschidere.

de Redactia Observator

la 03.04.2025 , 11:29

Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump Donald Trump anunţă noile taxe vamale la Casa Albă, 2 aprilie 2035 - Profimedia

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,71%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere de 0,69%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,64%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 0,79%, scrie Agerpres.

Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna un regres de 0,29%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, o scădere de 0,76%.

Articolul continuă după reclamă

Bursele europene, la cel mai mic nivel din ultimele două luni

Pe acelaşi subiect

Piețele bursiere europene s-au prăbușit joi dimineața, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni, după o nouă rundă de taxe vamale americane agresive anunțată de președintele Donald Trump miercuri, care a escaladat războiul comercial global și a sporit temerile privind încetinirea economiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 1,7%, în timp ce Bursa din Germania înregistra un declin de 2,4%, cel mai semnificativ în rândul piețelor bursiere regionale. Cotațiile futures pe Bursa de la New York au scăzut cu 3,1%, investitorii preferând activele mai puțin riscante, cum ar fi obligațiunile și aurul. Cotațiile la petrol au scăzut cu aproximativ 3%.

Cotația aurului a atins joi un nou maxim istoric, în condițiile în care politicile comerciale SUA au intensificat îngrijorările cu privire la economia mondială și au alimentat cererea pentru active de refugiu.

Joi dimineața, aurul era cotat la 3.167,57 de dolari uncia. Metalul galben a fost una dintre materiile prime cu cele mai mari creșteri în acest an, înregistrând cel mai bun prim trimestru de după 1986. Ascensiunea a fost alimentată de achizițiile semnificative ale băncilor centrale, la care s-a adăugat cererea de active de refugiu pe fondul intensificării incertitudinilor geopolitice și macroeconomice.

Președintele american a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.

Băncile din zona euro, sensibile la perspectivele economice, înregistrau un declin de 3,1%, traderii fiind din ce în ce mai siguri că BCE va reduce din nou dobânzile, chiar dacă războiul comercial global ar putea alimenta inflația. Indicii bancari din Italia și Spania au scăzut cu 1,7% și, respectiv, cu 1,4%.

Acțiunile Nike, Adidas și Puma sunt de asemenea afectate, în condițiile în care taxele vamale se aplică și Vietnamului, Indoneziei și Chinei, piețe cheie pentru aprovizionarea producătorilor de articole sportive.

Președintele american a anunțat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh și 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%.

"Producătorii de articole sportive vor fi afectați disproporționat de taxele vamale mai ridicate impuse Vietnamului", a apreciat Cedric Rossi, analist la Bryan Garnier.

Titlurile Nike au scăzut cu 6,5%, ale Adidas cu 9% și ale Puma cu 8,5%. Singurele creșteri s-au înregistrat joi dimineața la acțiunile companiilor din domeniul apărării, sectorului alimentar și imobiliar.

Și randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro înregistrau declinuri, din cauza tensiunilor comerciale. Randamentele obligațiunilor guvernamentale germane pe zece ani au scăzut cu aproape opt puncte de bază, la 2,648%, ajungând la cel mai redus nivel de la începutul lunii martie, iar cele cu scadența la doi ani au scăzut la 1,958%, cel mai scăzut nivel din decembrie 2024. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Ştiri economice » Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump