Legea interzice acordarea sancţiunilor în baza filmărilor de pe camerele de bord
A fi sau a nu fi amendat pe baza imaginilor de pe camerele de bord. Aceasta este întrebarea pe care şi-o ridică frecvent atât poliţiştii, cât şi şoferii.
De Redactia Observator la 20.01.2020, 11:26A fi sau a nu fi amendat pe baza imaginilor de pe camerele de bord. Aceasta este întrebarea pe care şi-o ridică frecvent atât poliţiştii, cât şi şoferii. Deşi legea spune clar că agenţii nu pot da niciun fel de sancţiune bazându-se doar pe filmările camerelor auto, acest lucru se întâmplă adesea.
Aşa se face că magistraţii ajung să anuleze amenzile, iar mai apoi Poliţia plăteşte toate cheltuielile de judecată.
Un bărbat este deranjat că un alt şofer mergea pe banda a doua şi nu i-a făcut loc pe şosea, aşa că decide să-şi facă dreptate singur printr-o metodă pe care cu toţii am întâlnit-o: cea a înjurăturilor şi a semnelor obscene. Victima s-a oprit direct la poliţie cu filmările de pe camera de bord.
Rezultatul? Şoferul recalcitrant trebuie să plătească o amendă de 1.300 de lei. În procesul verbal poliţstul a scris că amenda a fost data în baza imaginilor de pe camera de bord. Cu toate acestea, legea interzice acest lucru.
IGPR: Politistii pot aplica sanctiuni contraventionale fie prin constatare directa fie cu ajutorul unor mijloace tehnice verificate sau omologate. Printre acestea nu se regasesc si camerele de bord pe care unii soferi le folosesc. Amenzi nu pot fi date strict in baza acestora.
De multe ori, deşi nu au fost la faţa locului, poliţiştii îi cheamă la audieri pe cei implicaţi. În cazul în care şoferul vinovat îşi recunoaşte fapta, atunci se alege şi cu o amendă. Astfel de sancţiuni însă pot să fie contestate şi anulate în instanţă, spun avocaţii.
Avocat: În momentul de fata nu exista niciun temei legal in baza caruia o camera de bord care nu este omologata si nu este utilizata de un agent de politie, orice filmare din punct de vedere legislativ este lovita de nulitate absoluta. Este o practica hilara. Speram ca nu se va raspandi pentru ca vom putea ajunge la sentimentul ca fiecare isi poate face dreptate cu camera din bord.
În plus, poliţia pierde bani.
Cosmin Andreica - lider sindicat Europol: În situaţia în care Poliţia Româna pierde un astfel de proces referitor la contestarea unei contravenţii, plata de judecată rămâne în sarcina instituţiei şi este plătită de instituţie.
Un proiect de lege prin care poliţiştii puteau da amenzi în baza camerelor de bord a fost respins în Parlament.