Cât costă rovinieta - preț, cine este scutit de această taxă, amenzi și scumpiri
Rovinieta sau rovigneta nu este nimic altceva decât taxa de drum care se aplică tuturor conducătorilor auto care folosesc pentru deplasare drumurile naționale, în afara localității. În funcție de tipul autovehiculului și de perioada de valabilitate a rovinietei, șoferii trebuie să achite o anumită valoare a acesteia. Cât costă să circuli legal, ce amenzi riști dacă nu achiți această taxă de drum și cu cât s-au scumpit rovinietele în 2018 vei afla în cele ce urmează.
De Redactia Observator la 27.08.2019, 10:45Rovinieta sau rovigneta nu este nimic altceva decât taxa de drum care se aplică tuturor conducătorilor auto care folosesc pentru deplasare drumurile naționale, în afara localității. În funcție de tipul autovehiculului și de perioada de valabilitate a rovinietei, șoferii trebuie să achite o anumită valoare a acesteia. Cât costă să circuli legal, ce amenzi riști dacă nu achiți această taxă de drum și cu cât s-au scumpit rovinietele în 2018 vei afla în cele ce urmează.
Prețurile rovinietelor, în funcție de categoria automobilului
Toate autovehiculele sunt nevoite să aibă plătită o taxă de drum valabilă în momentul deplasării în afara localităților, așa că verifică dacă ai plătit rovinieta pentru mașina pe care o conduci. Ca să îți fie mai ușor să afli ce taxe au fost impuse de Guvern pentru tipul de autoturism pe care îl folosești, ți-am pregătit lista completă de prețuri.
Cine este scutit de plata rovinietei
După cum îi spune și numele, rovinieta este taxa de drum care se aplică doar pe teritoriul României. Odată ieșit din țară, va trebui să achiți o vignetă separată, aferentă statului în care te afli. Revenind la drumurile din afara intravilanului reședințelor de județ și municipiilor din România, trebuie să știi că orice vehicul cu cel puțin două axe pe care îl conduci este supus acestei reglementări. Sunt scutite de plata rovinietei persoanele sau autoturismele înregistrate în cadrul:
-
Ministerului Aparării Naționale (MAN)
-
Ministerului Afacerilor Interne (MAI)
-
Serviciului Român de Informații (SRI)
-
Serviciului de Informații Externe (SIE)
-
Serviciului de Protecție și Pază (SPP)
-
Serviciului de Telecomunicații Speciale
-
Administrației Naționale a Penitenciarelor și unităților subordonate
-
Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR)
-
Serviciului de Ambulanță
-
Serviciului pentru Situații de Urgență
-
Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România
-
Societății Naționale de Cruce Roșie
-
Persoane cu handicap ce dețin un vehicul adaptat handicapului și persoanele care le au în îngrijire
Ce amenzi riscă șoferii care nu au rovinietă
Dacă ai uitat să iei rovinietă și ai plecat deja la drum, poți plăti taxa și online, pe site-ul roviniete.ro, unde ai la dispoziție și un calculator pentru a ști exact cât trebuie să achiți, dar unde poți verifica și dacă mai ai vinieta valabilă sau nu. Poți plăti pentru a scăpa de amendă prin card bancar, ordin de plată sau plata la bancă. După cum ai observat deja, cu cât durata de valabilitate a rovinietei este mai mare, cu atât prețul este mai avantajos, așa că dacă obișnuiești să faci călătorii dese, îți recomandăm să plătești rovinieta pe un an întreg. Dacă nu ai bani suficienți în cont, poți apela la un credit online rapid) și poți primi suma solicitată în câteva minute, ca să scapi de orice grijă. Altfel, amenzile pot ajunge până la 4.500 lei pentru șoferii care nu se supun plății rovinietei.
Ce scumpiri aduce 2018 în cazul rovinietelor
Cei care conduc dube sau camioane vor fi nevoiți să scoată cu mult mai mulți bani decât au făcut până acum, dacă vor să respecte legea. Astfel, Ministerul Transporturilor a propus o majorare cu cel puțin 85% a tarifelor practicate în acest moment.
Asta înseamnă că rovinietele pentru vehiculele care fac transport de marfă vor crește de la 4 la 12 euro pentru o singură zi, de la 16 la 30 euro pentru o săptămână, de la 32 la 60 de euro pentru o lună și de la 320 la 600 euro pentru un an.
Dacă vehiculele au între 7,5 și 12 tone, vinieta pentru o zi va crește de la 7 la 12 euro, de la 28 la 33 de euro pentru o săptămână, de la 56 la 66 de euro pentru 30 de zile, de la 160 la 188 euro pentru 90 de zile și de la 560 la 660 de euro pentru un an.