Cod Rutier 2022. Un poliţist arată cât de murdar trebuie să fie geamul maşinii ca să primeşti o amendă de 1.160 de lei
În curând, pentru geamul murdar al maşinii am putea fi amendaţi chiar şi cu 1200 de lei. Doar că... legea nu face nicio distincţie, spre exemplu, între o lunetă prăfuită şi una plină de noroi. Poliţiştii vor fi cei care vor decide în trafic dacă geamurile maşinilor sunt suficient de murdare încât să merite amendă. Până şi ei recunosc că noile reguli sunt cel puţin confuze.
De Andre Rotaru la 08.02.2022, 15:33Ionuţ Dumitru, poliţist: Avem în spate, aici, o maşină. Este cu un strat consistent de praf pe lunetă...Aici ar putea lăsa interpretabil. Dacă încurcă sau nu încurcă. Dacă obstrucţionează sau nu obstrucţionează vizibilitatea.
Reporter: Dacă aţi opri maşina asta în trafic l-aţi amenda sau nu l-aţi amenda pe şofer?
Ionuţ Dumitru, poliţist: Da, bună întrebare.
Şoferii riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei
O întrebare la care poliţiştii vor fi nevoiţi, în curând, să aibă totuşi un răspuns. De la finalul acestei luni, şoferii prinşi cu parbrizul, geamurile laterale sau luneta murdare riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei, dacă murdăria afectează vizibilitatea. Doar că legea nu dă niciun detaliu în plus, aşa că fiecare poliţist va trebui să decidă cât de murdar înseamnă "prea murdar".
Te-ar putea interesa și: Un bărbat a cumpărat o casă și a vrut să schimbe parchetul vechi, dar a descoperit o „comoară”. Peste ce a putut să dea
Ionuţ Dumitru,poliţist: În mod normal da, se încadrează la articolul de lege, obstrucţionează vizibilitatea. Este acoperit? Este. Se încadrează la textul de lege? Se încadrează. Noi nu avem acea definiţie clară - "Cât de murdar să fie?".
Cosmin Andreica, sindicat Europol: Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz.
''De asta e bine să ai o cameră de luat vederi ca să poţi demonstra cât de murdare au fost în cazul în care ţi se pare că nu au fost suficient de murdare.''
Măsura menită să reducă numărul accidentelor îi nedumereşte şi pe şoferi.
''O să fie greu să decidă. Cum e şi cu zgomotul. Nu au un aparat să măsoare decibelii. Nici murdăria nu se poate măsura.''
Avocaţii spun că, cel mai probabil, sancţiunile vor fi tranşate în instanţă.
Adrian Cuculis, avocat: Ar putea să lase loc la intepretări majore iar bineînţeles şi amenzile care ar urma să fie date ar fi destul de uşor de contestat.
Nu este singura schimbare din Codul Rutier care lasă loc de interpretare. Unii şoferi spun şi că anumite norme privind condusul agresiv sunt discutabile, precum cele care privesc turarea nejustificată a motorului sau schimbarea repetată a benzii de circulaţie. Noul cod rutier a fost deja adoptat de guvern prin Ordonanţă de Urgenţă şi va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni.