Antena Meniu Search
x

Video Noi modificări în Codul Rutier. Fapta pentru care amenzile vor fi de cinci ori mai mari decât în prezent

Şoferii prinşi că circulă fără rovinietă ar putea plăti amenzi şi de cinci ori mai mari. E un proiect al Ministerului Transporturilor. Numai anul trecut au fost aproape 740.000 de şoferi care nu şi-au plătit această taxă. Spre exemplu, în cazul camionagiilor amenda ar putea creşte de la 4.500 de lei cât e acum la aproape 24.000 de lei.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 04.02.2022, 11:41

Vezi și

"Tocmai am făcut rovinieta, 138 de lei. Mi se pare foarte scump", se plânge un șofer.

Totuşi, e de până la patru ori mai ieftin decât amenda maximă propusă de ministerul Transporturilor pentru cei care circulă fără rovinietă.

Alexandru are 34 de ani şi s-a întors ieri în ţară, din Italia. Astăzi, l-am găsit într-o benzinărie chiar în timp ce îşi plătea taxa de drum, tocmai ca să evite o amendă. 

"Infrastructură nu avem, nu şosele, nu linii de marcaj nu nimic. Dar banii cresc. Vrem o ţară ca afară", spune Alexandru. 

Pe acelaşi subiect

În prezent, dacă sunt prinşi fără rovinietă, şoferii maşinilor obişnuite au de plată cel puţin 250 de lei. Dacă proiectul va fi aprobat, amenda minimă creşte la 275 de lei, iar cea maximă până la 550. O modificare necesară, spune ministerul.

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt Ministerul Transporturilor: Dorim să îi încurajăm pe cei care folosesc infrastructura rutieră să plătească această rovinietă conştienţi fiind că banii respectivi vor fi folosiţi pentru întreţinerea în continuare a infrastructurii rutiere şi chiar îmbunătăţirea ei.

Ultima creştere a amenzilor pentru lipsa rovinietelor a avut loc în 2010, timp în care taxa de drum s-a scumpit cu aproximativ 20%. În plus, numărul de şoferi prinşi că circulă fără să o achite creşte de la an la an. 

 Andre Rotaru, reporter Observator:  Anul trecut aproape 740.000 de şoferi români au fost amendaţi pentru că circulau pe drumurile de la noi fără rovinietă, de două ori mai mai mulţi decât în 2015, spre exemplu. Peste 99% dintre ei au fost prinşi cu ajutorul camerelor de supraveghere instalate de CNAIR.

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt Ministerul Transporturilor: Practic circulă pe infrastructura rutieră folosindu-se de banii plătiţi de alţii. Ceea ce nu este corect.

Amenzile ar putea creşte pentru toate tipurile de vehicule. Spre exemplu, dacă un şofer de microbuz este prins fără rovinietă, acum riscă până la 1750 de lei amendă. Noul proiect ridică sancţiunea maximă până la 6200 de lei. Şi pentru şoferii de autobuze sau autocare, amenda maximă ar putea creşte de la 2.250 la 11.000 de lei. Cele mai mari amenzi propuse sunt pentru şoferii de TIR-uri sau alte utilaje mari, de până la aproape 24.000 de lei.

Nelu Inea, administrator firmă de transport: Se poate întâmpla accidental, adică uită efectiv să îşi ia vinieta pe ziua respectivă. Afectează foarte foarte rău.O să pun în fişa postului ca responsabilitatea să pice în sarcina şoferului. Să vedem ce se întâmplă şi de unde îşi recuperează statul român amendă de la un şofer.

Proiectul de creşterea amenzilor se află acum în dezbatere publică şi ar putea intra în vigoare în câteva luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri Auto » Noi modificări în Codul Rutier. Fapta pentru care amenzile vor fi de cinci ori mai mari decât în prezent