De azi, șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online pe o aplicație a MAI. Unde s-a făcut prima sesizare prin e-SAR
Şoferi, atenţie mare la cum conduceti în trafic. Începând de astăzi, un comportament agresiv pe şosele poate fi reclamat online, direct pe o aplicaţie specială a Poliției.
De Angela Bertea la 27.10.2024, 16:12De astăzi, cei care observă alţi participanţi la trafic că încală regulile de circulaţie pot semnala acest lucru pe o aplicaţie special creat de ministerul Afacerilor Interne. Practic, pe aplicaţia MAI hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere), pot fi transmise informații și imagini privind un comportament agresiv al șoferilor. Sesizarea va trebui să conțină în mod obligatoriu datele de identificare ale celui care face sesizare (nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă, declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura).
Ce manevre pot fi sesizate pe aplicația MAI
Astfel, următoarea abatere la regimul circulației pe drumurile publice poate fi sesizată de către cetățeni: Conform prevederilor articolului 541 din O.U.G. 195/2002:
(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia; i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Cum va fi sancționat comportamentul agresiv
Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) şi măsura complementară de reţinere a permisului de conducere pentru 30 de zile. Scopul acestui demers vizează sancţionarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulaţie, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecinţe deosebit de grave, mai transmite MAI.
Prima sesizare e-SAR, în județul Caraș-Severin
Noaptea trecută, la ora 01.07, a fost primită și prima sesizare la nivel național, prin intermediul e-SAR, în județul Caraș-Severin, pe DN 58, între Anina și Reșița, însă nu a fost vorba despre o situație de comportament agresiv în trafic, ci despre o depășire neregulamentară.
În urma vizualizării imaginilor, polițiștii vor dispune măsurile legale care se impun în acest caz.