Polonezi colecționari de Dacii vechi, în vizită în România
Românii le spun rable, polonezii - maşini de istorie. Sunt Daciile vechi, pe care străinii pur şi simplu le adoră. Atât de mult, că le-au cumpărat în Polonia şi bat în fiecare an sute de kilometri, pentru a veni cu ele, înapoi în România.
De Redactia Observator la 09.06.2019, 02:35- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Românii le spun rable, polonezii - maşini de istorie. Sunt Daciile vechi, pe care străinii pur şi simplu le adoră. Atât de mult, că le-au cumpărat în Polonia şi bat în fiecare an sute de kilometri, pentru a veni cu ele, înapoi în România. Sâmbătă au intrat în ţară, vor străbate Transilvania şi se vor opri în Oltenia. Pasiunea pentru Daciile noastre i-a transformat în cei mai buni promotori ai turismului românesc.
20 de Dacii vechi au intrat, sâmbătă, în România prin Vama Petea din judeţul Satu Mare. Toate conduse de polonezi din Cracovia. Vin anual, ne vizitează ţara şi ne promovează când se întorc acasă.
Michal Sowa, polonez pasionat de Dacii: Mergem pe un traseu via Carpatia, 2000 de km, de la Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Lugoj, până la Craiova.
Michal Sowa vine în România de când era copil. Era perioada de aur a turismului românesc, iar tânărul de atunci a învăţat să ne iubească ţara. Prima Dacie şi-a cumpărat-o abia în anul 2000. După care şi-a convins prietenii să-şi ia acelaşi tip de maşini. Iar de atunci, vin împreună, an de an. Printre ei este şi Monika.
Monika Stefanczyk, pasionată de Dacii: Am fost de multe ori în România şi în Satu Mare. Nu este prima dată pentru mine. Avem prieteni buni aici, în Satu Mare şi în România, ne place să călătorim cu Dacii, cu maşini vechi.
Nu este pentru prima dată când stăm de vorbă cu Michal şi Monika. I-am cunoscut în urmă cu câţiva ani, la ei acasă, în Cracovia. Acolo au deschis un club pentru împătimiţii de Dacii, căruia i-au dat un nume românesc: Drum Bun! Şi au schimbat o percepţie care ne urmăreşte prin toată Europa.
În anii 70, litoralul românesc atrăgea peste 1,5 milioane de străini în fiecare vară. Lipsa investiţiilor şi a unei strategii de ţară a făcut ca numărul lor să scadă dramatic după Revoluţie.