Profilul bătăușului din trafic pe străzile din România, făcut de specialiști
Este bărbat, are peste 30 de ani, îşi modifică şi îşi îngrijeşte maşina zilnic. Vorbim despre şoferul pe care ar trebui să-l evitaţi în trafic. Studiile arată că o astfel de persoană are toate şansele să se dea jos din automobil şi să îşi facă dreptate singur, dacă cineva l-a deranjat pe şosea.
De Redactia Observator la 04.01.2020, 22:25Este bărbat, are peste 30 de ani, îşi modifică şi îşi îngrijeşte maşina zilnic. Vorbim despre şoferul pe care ar trebui să-l evitaţi în trafic. Studiile arată că o astfel de persoană are toate şansele să se dea jos din automobil şi să îşi facă dreptate singur, dacă cineva l-a deranjat pe şosea. Tot mai multe filmări în care şoferii se bat în plină stradă apar pe Internet. Cel mai recent conflict a avut loc în Bucureşti, unde un taximetrist a lăsat inconştient un alt bărbat. Totodată, în Tulcea un alt şofer şi-a aplicat propria lege cu un baston de metal. L-a lovit pe cel care conducea în urma lui şi i-a spart geamurile maşinii.
Pumni, înjurături şi maşini lovite. Sunt scene pe care cu toţii le-am văzut cel puţin o dată pe şoselele de la noi. Cei care îşi fac singuri dreptate în trafic au de obicei aceleaşi trăsături.
DAN PETRE, sociolog: În 96% din cazuri este vorba de barbati care fac lucrul acesta si apoi varsta - de regula, sunt 30-35 ani. Tendinta persoanei respective de a privi masina ca pe o extensie a spatiului personal. Persoane care isi ingrijesc masina excesiv, care o impodobesc.
Şi care au o adevărată colecţie de arme în maşină.
DAN PETRE, sociolog: Oamenii au bastoane telescopice, bate de baseball, surubelnite, ciocane.
O dovedeşte şi cel mai recent atac, din Tulcea, unde tânăr care conducea cu permisul suspendat s-a dat jos din maşină şi, cu un baston metalic, a atacat un alt autoturism. I-a spart geamul şi a rănit un pasager. Astfel de incidente grave se repetă des în România.
Claxoane, aglomeratie si intersectii blocate. Sunt doar cateva dintre obstacolele pe care le intalnim in fiecare zi si care ne fac foarte agresivi. Specialistii spun ca exista cateva reguli de aur pe care ar trebui sa le respectam, daca nu vrem sa intram intr-un conflict.
DAN PETRE, sociolog: Cel mai bine ar fi sa traga pe dreapta si sa abandoneze, sa incerce sa iasa din situatia respectiva. Bineinteles, poate cea mai importanta recomandare, sa viziteze un consilier, un psiholog
BOGDAN TOADER, polițist rutier Sindicatul Europol: Recomand absolut tuturor sa-si monteze acele camere de supraveghere si sa spuna mana pe telefon si sa filmeze atunci cand participa la un astfel de eveniment, direct sau indirect. Închidem geamurile masinii, ne blocam si asteptam sosirea politiei.
În Capitală, o dată la două zile, un şofer care îşi înjură colegii de trafic este amendat cu până la 20 de puncte, adică peste 4000 de lei. Un poliţist nu poate aplica sancţiuni decât dacă e de faţă şi aude jignirile.