Noi reguli la Rabla 2019. Programul pornește un buget de aproape 3 ori mai mare
Programul Prima Rablă 2019 începe în două săptămâni cu noi reguli şi bani mai mulţi pentru cei care vor să-şi schimbe maşina. Orice autoturism trebuie să aibă ITP-ul valabil. Datornicii către stat nu vor fi admişi în program. Autorităţile promit că reiau şi programul Rabla pentru electrocasnice.
De Redactia Observator la 29.03.2019, 21:39Rabla 2019 începe în mai puţin de două săptămâni cu noi reguli şi bani mai mulţi pentru cei care vor să-şi schimbe maşina. Orice autoturism vechi trebuie să aibă ITP-ul valabil. În plus, datornicii către stat nu vor fi admişi în program. Autorităţile promit că reiau şi programul Rabla pentru electrocasnice, pe care îl extind şi la televizoare.
Rabla va demara cu un buget de aproape trei ori mai mare faţă de anul trecut, când banii s-au terminat în numai două săptămâni.
GRAȚIELA GAVRILESCU, Ministrul Mediului: "Programul Rabla înseamnă 322 de milioane de lei. Aproximativ 35 de mii de români îşi vor putea achiziţiona o maşină nouă. Nu numai persoanele fizice, ci şi persoanele juridice vor putea accesa programul".
Lansarea programului Rabla vine şi cu reguli și condiții noi. Orice maşină trimisă spre casare trebuie să fie cu Inspectia Tehnică Periodică la zi, şoferii care aplică trebuie să aibă domiciliul în România şi să-şi plătească toate taxele la stat înainte de înscriere.
Primul drum pe care îl aveţi de făcut atunci când vreţi o maşină nouă prin programul Rabla 2019 este la REMAT.
Un voucher pentru o maşină nouă de 6.500 de lei
Aici, maşina este casată, iar pe baza unui bon emis ajungeţi în salonul dealerilor auto.
Contravaloarea tichetului este plătită de stat direct firmelor de autoturisme.
Un singur voucher valorează şi în acest an 6.500 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.700 de lei pentru maşinile de tip hibrid.
Până să ajungă banii de la stat, românii s-au înscris deja pe listele de aşteptare, la dealerii auto.
700 de mii de maşini vechi au fost deja înlocuite cu 550 de mii de modele mai puţin poluante, prin acest program.
Mai avem însă mult până să scăpăm de toate rablele de pe şosele.
Rabla pentru electrocasnice 2019
Doar în ultimii doi ani, de când a fost eliminat timbrul de mediu, am importat peste 1,3 milioane de autoturisme la mâna a doua. Mai bine de jumătate dintre ele sunt mai vechi de 13 ani.
Nu doar autoturismele poluează, ci şi frigiderele, maşinile de spălat sau aparatele de aer condiţionat care consumă prea multă energie.
Aşa că şi programul Rabla pentru electrocasnice se reia, după succesul de anul trecut.
De data aceasta, românii îşi vor putea schimba, cu ajutorul statului, şi televizoarele.
În 2018 s-au acordat 12.577 de vouchere pentru maşini de spălat, 9.678 de vouchere pentru frigidere şi 2.402 vouchere pentru aparate de aer condiţionat.