Restituirea taxei auto este blocată, în ciuda somației de la Comisia Europeană
Scandalul taxei auto ia amploare. Somate de Comisia Europeană să restituie banii până la primăvară, autorităţile anunţă că deocamdată nu pot da niciun leu înapoi. Administraţia Fondului de Mediu spune că sumele uriaşe vor fi restituite abia după ce bugetul de stat va fi aprobat.
De Redactia Observator la 25.01.2019, 21:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Scandalul taxei auto ia amploare. Somate de Comisia Europeană să restituie banii până la primăvară, autorităţile anunţă că deocamdată nu pot da niciun leu înapoi. Administraţia Fondului de Mediu spune că sumele uriaşe vor fi restituite abia după ce bugetul de stat va fi aprobat. Asta înseamnă că există riscul să nu se încadreze în termenul de două luni. Iar România ar putea fi dată în judecată şi va ajunge să plătească şi mai mult.
Au trecut aproape doi ani de când a depus cererea de restituire a banilor. În această situaţie sunt aproape un milion de români.
Vorba românească nu ţine loc de explicaţii pentru membrii Comisiei Europene care au dat termen Guvernului ca în două luni să înapoieze banii.
„Comisia a decis să trimită României un aviz motivat, pentru că nu asigură rambursarea integrală şi imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziţionate din alte state membre", spun oficialii UE.
Doar că vineri, şefii Administraţiei Fondului de Mediu susţin că nu pot restitui niciun leu până când nu se aprobă bugetul pe 2019.
CORNEL BREZUICĂ, Președintele Administrației Fondului de Mediu: Am avut bani și o să avem bani, bineînțeles. Timbrul pentru mediu, cum se aprobă bugetul fondului de mediu, avem 1,3 miliarde pe care îi vom da imediat.
LEONARD ȘERBAN, avocat: În momentul în care efectiv debitorii au platit o suma de bani integral, nu poti să-mi dai banii dupa cinci ani sau să gasești o manieră de plată eșalonată.
În momentul de față, Guvernul ar trebui sa returneze 7 miliade de lei pentru cele aproximativ 7 milioane de autoturisme pentru care s-a platit taxa. Pana acum, nu au fost returnati mai mult de 2,5 miliarde de lei.
Dacă România nu respectă termenul de două luni, riscă să fie dată în judecată la Tribunalul Uniunii Europene.
Timp de 10 ani statul a încasat bani de la cei care şi-au înmatriculat maşini la mâna a doua. Taxa a purtat mai multe denumiri - de primă înmatriculare, de poluare sau timbru de mediu. În 2017, însă, toate taxele au fost declarate ilegale de către Curtea Europeană de Justiţie. De atunci statul român a amânat de patru ori restituirea banilor. Ultimul termen dat a fost iunie 2019.