Smombies, pietonii care merg pe stradă cu ochii în telefonul mobil
Fenomen îngrijorător care ne afectează şi pe noi, românii. Specialiştii l-au denumit "smombie" şi îi vizează pe cei care umblă pe stradă cu ochii în telefonul mobil. Ignoră orice regulă de circulaţie şi ajung deseori victime în accidente rutiere stupide
De Redactia Observator la 06.05.2019, 02:07Fenomen îngrijorător care ne afectează şi pe noi, românii. Specialiştii l-au denumit "smombie" şi îi vizează pe cei care umblă pe stradă cu ochii în telefonul mobil. Ignoră orice regulă de circulaţie şi ajung deseori victime în accidente rutiere stupide. Sâmbătă, un tânăr de 18 ani a murit lovit de tren în timp ce vorbea la telefon. În România, nu s-au luat încă măsuri, dar în alte ţări s-au instalat semafoare pe asfalt.
Merg pe stradă cu paşi molcomi, cu capul plecat, cu căştile în urechi şi butonează telefonul mobil. Sunt ceea ce oamenii de ştiinţă numesc smombie, o combinaţie între smartphone şi zombie. Şi sunt tot mai mulţi români care îngroaşă statistica fără să se gândească la pericole.
Fie că stau pe reţelele de socializare sau se uită la diverse filmuleţe, pietonii uită să se asigure atunci când traversează. Ignoră orice regulă de circulaţie şi ajung deseori victime in accidentele rutiere.
Peste 450 de români au murit anul trecut în accidente provocate de pietoni.
Georgian Drăgan, purtator de cuvânt IGPR: Nu mai sunt atenţi la culoarea semaforului electric, tocmai de aceea recomandarea noastră, a Poliţiei Române, este şi pentru aceştia să respecte regulile de circulaţie.
Primii care au semnalat fenomenul sunt cercetătorii francezi, care spun că smombie sunt în general tineri cu vârste între 18 şi 43 ce trăiesc tot mai mult în lumea virtuală.
În Israel şi Coreea de Sud, fenomenul smombie sperie autorităţile care au luat deja măsuri. Au fost montate semafoare care luminează dinspre sol. Şi dacă tot stau pe telefon, oamenii sunt sfătuiţi să-şi descarce o aplicaţie care îi avertizează când se apropie o maşină.
Tomer Dror, şeful Diviziei Management Trafic Tel Aviv: Ceea ce vedeţi pe fundal este un sistem care se numeşte semaforul pentru zombie. Principala idee a acestui sistem este de a minimaliza efectele comportamentului pietonilor care se concentrează prea mult pe smartphone şi mai puţin pe traficul din jurul lor.
Experţii atrag atenţia că dependenţa de mobil nu are tratament, iar pe lângă pericolele la care ne expunem pe stradă, vine şi cu alte efecte
Keren Rosner, psiholog: Individul devine foarte singuratic. Viaţa lui virtuală este mai importantă decât viaţa reală.
Psihologii spun că singura soluţie de a scăpa de adicţie este autocontrolul şi impunerea unor reguli stricte pentru utilizarea telefonului mobil.