Mii de taximetrişti au protestat în mai multe oraşe din România, nemulţumiţi de modul de funcţionare a platformelor de ride-sharing
Şoferii consideră că cei care lucrează cu aceste platforme nu respectă reglementările legale. Interesant este că, în unele oraşe, nu există sistemul ride-sharing. Cu toate acestea, taximetriştii din respectivele oraşe nu au ezitat să protesteze.
De Redactia Observator la 13.02.2019, 17:40Şoferii consideră că cei care lucrează cu aceste platforme nu respectă reglementările legale. Interesant este că, în unele oraşe, nu există sistemul ride-sharing. Cu toate acestea, taximetriştii din respectivele oraşe nu au ezitat să protesteze.
Timp de câteva ore două mii de taximetrişti au protestat în faţa Palatului Victoria.
Vasile Ștefănescu, presedinte COTAR: Vrem sa se dea ordonanta de urgenta care sa se elimine aceasta sintagma "in mod repetat" si atunci organele de politie isi pot face datoria, noi nu vom avea concurenta neloiala. Cei care au venit si vor sa practice aceasta activitate in romania se duc foarte frumos la toate autoritatile de autorizare din tara si atunci nu avem nimic cu nimeni.
La Timişoara, 800 de taximetrişti s-au adunat în zona stadionului şi au pornit în marş prin oraş însoţiţi de poliţişti şi jandarmi.
Taximetriştii acuză că cei ce fac ride sharing nu respectă cerinţele legale pentru transportul de persoane.
Peşteleu Teodor, administrator firma taxi: Noi trebuie sa schimbam casele de marcat, avem obligatie sa avem statii, sa avem dispecerat sa avem masini sub 10 ani, asigurari si toate cele pe cand ei au masini de 15 ani, 20 de ani, nu intereseaza pe nimeni.
Adrian Juganaru, asociația Banat taxi: Suntem la marginea prapastiei. Ne adresam doamnei premier sa scoata sintagma " in mod repetat", sa retraga proiectul BTS sau sa reglementeze foarte clar ce vor sa statueze prin proiectul BTS, de transport alternativ. Adica daca vor sa vanda produsul taximetrie normal si de drept este sa ne supunem toti la aceleasi reguli.
La Iaşi 500 de taximetrişti au blocat centrul oraşului. Dacă mulţi taximetrişti cred că platformele de ride sharing ar trebui să nu fie primite în oraş, sunt şi voci care spun că apariţia concurenţei ar duce la o îmbunătăţire a serviciilor.
Proteste ale taximetriştilor au fost organizate şi în Arad cu toate că aici platformele de ridesharing nu activează. 300 de taximetrişti au manifestat în mers timp de două ore. După mai multe ore de protest reprezentanţi ai taximetriştilor au fost primiţi la discuţii de ministrul finanţelor Eugen Teodorovici şi de ministrul interimar al transporturilor Rovana Plumb.
Reprezentanţii COTAR cer ca UBER să aibă licențe de transport, atestate regim taxi, case de marcat, asigurare de persoane și bagaje şi să emită bon fiscal. În lipsa unui acord cu autorităţile taximetriştii ameninţă cu noi proteste la sfârşitul lunii februarie.