Antena LIVE

Curs valutar

13 scenarii pentru cât îţi va veni factura la energie: Cine va plăti lunar peste 1.000 de lei. Furnizorii ar putea emite facturi peste 5-6 luni

Modificările aduse în Senat legii plafonării prețurilor la energie nu rezolvă situația celor care sunt obligați să se încălzească cu energie electrică, dar complică inutil modul în care se aplică plafoanele de preț. De exemplu, parlamentarii vor să plafoneze facturile familiilor care au peste 3 copii, însă nu au impus nicio limită de venit pentru a beneficia de această facilitate, atrage atenţia expertul în energie Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă. Milionarii sau părinţii care deţin mai multe proprietăţi sau maşini electrice ar putea beneficia şi ei de pe urma acestor modificări. 

De la 28.09.2022, 14:36
WhatsApp
13 scenarii pentru cât îţi va veni factura la energie: Cine va plati lunar peste 1.000 de lei. Furnizorii ar putea emite facturi peste 5-6 luni Inquam Photos / Octav Ganea

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, atrage atenția că nu se știe cum se va aplică plafonarea de preț dacă familia are mai multe proprietăți  sau dacă cei mici stau cu bunicii, cum se va face legătura între adresa pentru care este emisă factura și numărul de copii, cine va verifica dacă sunt sau nu copiii la școală.

"Ani la rând am spus, în România mai rău nu se poate. De fiecare dată m-am înșelat. Și m-am înșelat din nou, parcurgând Amendamentele aprobate în Senat, la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, care a înlocuit Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale.

În anul 2021 s-a convenit să se ajute consumatorii de energie și gaze naturale printr-o lege de plafonare / compensare a prețului (aceasta a dublat prin plafonare prețul la gaze), care a fost continuată cu o altă lege care avea ca scop declarat să plafoneze și prețul, dar să determine și reducerea consumului de energie prin plafoanele stabilite la prețul energiei (consumul s-a redus, dar datorită consumatorilor industriali care se închid și își reduc activitatea), iar acum se pregătește ca aceeași lege care a ajutat consumatorii (!), a redus consumul de energie (!) să ducă și la creșterea natalității în România (!) (o familie cu mai mulți copii va obține un preț plafonat mai mic - nu se știe cum se aplică dacă familia are mai multe proprietăți, dacă copii stau cu bunicii etc.)", transmite Dumitru Chisăliţă într-un comunicat pentru Observator.

13 scenarii pentru cât îţi va veni factura la energie

Pe acelaşi subiect

Totodată, Asociația Energia Inteligentă susține că a găsit cel puțin 13 combinații posibile de prețuri care se vor regăsi pe facturile consumatorilor casnici de energie electrică.

"Am identificat 13 combinații posibile de prețuri care se vor regăsi pe facturile consumatorilor casnici de energie electrică:

Se va ajunge în situaţia în care furnizorii vor mai putea emite facturi abia peste 5-6 luni

Expertul în energie mai atrage atenţia că furnizorii de energie vor avea probleme la final de lună să emită facturile din cauza prevederilor absolut halucinante. S-ar putea ajunge în situaţia în care românii ar putea primi facturi la primăvară cu valori care reunesc 7-8 luni de consum. 

"De reținut: În lege există prevăzut ca în februarie 2023 să se realizeze o citire a contoarelor tuturor consumatorilor și în cazul în care media consumului anului 2022 este diferită de media anului 2021 se va relua întreg procesul de încadrare în categoria prețurilor plafonate, de recalculare a tuturor facturilor din anul precedent, de emitere de noi facturi care vor reamplasa toți consumatorii din România în alte 13 situații posibile și se vor emite alte facturi, care vor regulariza facturile emise în decursul fiecărei luni din anul 2022.

Dar cea mai mare întrebare cum pui în practică aceste prevederi? Răspunsul: foarte greu. Probabil că se vor mai emite facturi doar peste 5-6 luni, atunci când poți să finalizezi astfel de aplicații informatice care să facă facturi după aceste algorime. Adică consumatorii să se aștepte să mai primească facturi la primăvară cu valori care reunesc 7-8 luni de consum și asta din cauza unor prevederi absolut halucinante", a mai explicat Dumitru Chisăliţă.

Cum se modifică Legea plafonării prețurilor energiei

Parlamentarii schimbă din nou calculul pentru plafonarea preţului la energia electrică. Potrivit amendamentului care a trecut de Senat şi urmează să intre la votul final în Camera Deputaţilor, raportarea va ţine cont atât de consumul mediu din 2021, cât şi de consumul curent de energie. Există mai multe scenarii: Dacă anul trecut aveaţi un consum lunar de peste 301 kWh, anul acesta plătiţi preţul plafonat de 68 de bani doar dacă veţi consuma mai puţin de 100 kWh pe lună. La un consum lunar de până la 255 de kWh, preţul va fi de 80 de bani. Până în 300 de kWh însă plafonul de 80 de bani se menţine doar pentru primii 255 de kWh consumaţi, în timp ce restul cantităţii se va taxa la preţ întreg. Preţul din factură pentru întreaga cantitate îl vor achita cei care consumă peste 301 kWh lunar. 

Cam aceleaşi costuri se aplică şi în cazul celor care - anul trecut - au consumat lunar în medie până în 300 de kWh. Doar că în acest caz, cei care acum vor avea pe factură peste 301 kWh nu vor mai achita întreaga cantitate la preţul pieţei, ci vor avea primii 255 de kWh la preţul plafonat de 80 de bani. În cazul celor care anul trecut au avut în medie sub 100 kWh lunar, preţul va fi plafonat la 68 de bani indiferent de cantitatea pe care o consumă în prezent. Bisericile, parcurile industriale, producătorii de medicamente, companiile de apă şi transportul public, inclusiv Metrorex vor avea pentru 85% din consum un preţ plafonat de 1 leu pe kW. În timp ce persoanele care folosesc acasă echipamente medicale vor beneficia de preţul de 68 de bani, indiferent de cantitatea consumată. Acest preţ plafonat se va aplica şi în cazul familiilor care au mai mult de 3 copii. Excepţie nu fac însă milionarii, de exemplu, sau părinţii care deţin mai multe proprietăţi sau maşini electrice, adica averea nu e un criteriu de departajare. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

compensare furnizori plafonare
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024