Antena Meniu Search
x

Pericolul din iarnă, după ce prețul gazelor naturale a atins un nivel record. „Unii vor ajunge să ofere oricât pentru a avea gaze”

Prețul gazelor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii, ne-a transmis Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Acesta trage însă un semnal de alarmă și pentru situația cu care ne vom confrunta la iarnă.

de Redactia Observator

la 02.08.2022, 11:01

- Shutterstock

„Avertizam în urma cu o lună că ”Prețul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din instoria utilizării gazelor naturale. Consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raționalizați.” 

Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creșterii cererii de gaze pentru înmagazinare, prețul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda”, spune Dumitru Chisăliță.

În ultimul an prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursa din Olanda a crescut de cca 9 ori și așteptările traderilor sunt de creștere a prețului pentru iarna 2022/2023.

Statistic, anual, prețul gazelor naturale începe să crească începând cu luna august, atunci când se îmcheie contractele de achiziție gaze pentru iarna/anul viitor.

Pe acelaşi subiect

Prețurile la gaze vor crește

Astfel, trebuie să ne așteptăm ca prețurile gazelor să crească în această perioadă și să atingă valori care nu au mai existat în istoria tranzacțiilor cu gaze.

„Dar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor, și astfel vom asista la situații în care unii consumatori/țări, vor fi determinați să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea. O situație care va aduce companii și tări din Europa în situația de a beneficia de unele câștiguri imense in această iarnă prin politicile și programele pe care le vor întreprinde. 

Din păcate România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor țări”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Rând pe rând, țările din UE ajung la concluzia dureroasă: trebuie tăiat consumul de energie

Criza de energie a lovit şi Ţările Baltice. Gazprom a suspendat livrările de gaze către Letonia, după ce ţara a plătit în euro, în loc de ruble, şi a încălcat condiţia impusă de Moscova. Europenii se străduiesc să economisească la maximum, iar soluţiile devin ridicole. În Spania, prim-ministrul le-a cerut oamenilor să renunţe la cravată, ca să facă faţă temperaturilor extreme fără a folosi aerul condiţionat.

Nici francezii nu îşi mai permit să risipească gazul, însă măsurile nu sunt cu adevărat respectate nici măcar de oficiali. Vineri, în curtea Palatului Elysee, toate maşinile miniştrilor aveau motorul pornit, ca aerul condiţionat să funcţioneze până la finalul Consiliului.

Austriecii sunt, însă, mai cumpătaţi şi urmează modelul germanilor. În Linz, străzile sunt deja cufundate în beznă, iar clădirile emblematice nu mai luminează ca altădată. Măsura urmează să fie preluată şi de autorităţile din Salzburg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Pericolul din iarnă, după ce prețul gazelor naturale a atins un nivel record. „Unii vor ajunge să ofere oricât pentru a avea gaze”