5 efecte devastatoare ale stresului la nivelul creierului
Stresul este o problemă tot mai gravă a societății de azi, care te poate afecta pe termen lung.
De Redactia Observator la 03.11.2017, 15:11Stresul este o problemă tot mai gravă a societății de azi, care te poate afecta pe termen lung.
Stresul cronic crește nivelul de cortizol din organism și afectează multe dintre funcțiile creierului. Astfel, crește riscul de depresii și boli mintale. Adevărul este că stresul cronic, cel cu care ne confruntăm mulți dintre noi în fiecare zi, este un ucigaș tăcut și crud care stă la pândă și așteaptă ca organismul să cedeze. Ne face vulnerabili în fața multor boli, de la o simplă răceală, la cancer.
Stres acut vs. stres cronic
Există două tipuri de stres - acut și cronic. Stresul acut este reacția organismului la o situație limită și îți poate salva viața în momente critice. Odată pericolul depășit, hormonii stresului revin la limite normale, fără efect pe termen lung. Se spune despre stresul acut că păstrează creierul tânăr.
Stresul cronic, însă, eliberează în organism cortizol, un hormon periculos, care poate duce la obezitate, osteoporoză, probleme digestive, dereglări hormonale, cancer, boli de inimă sau diabet.
Efectele stresului cronic la nivelul creierului
Unele dintre aceste efecte vor fi evidente. Printre acestea, tulburarile de memorie sau anxietatea. Multe dintre aceste efecte nu sunt neapărat evidente, însă afectează funcțiile creierului, modificându-l la nivel structural, până la nivelul ADN-ului. Nu știi că se întâmplă aceste fenomene… până când nu va fi prea târziu.
Iată 5 dintre aceste efecte devastatoare ale stresului cronic la nivelul creierului:
-
Stresul cronic te face mai sensibil și mai predispus la pierderi de memorie - problemele de memorie sunt poate cele mai evidente și mai frecvente probleme legate de stres. Dacă uiți frecvent unde ai pus cheile sau nu-ți amintești de programări, cauza poate fi un stil stresant de viață. În plus, studiile arată că stresul cronic te poate face și mai sensibil și poate provoca depresii majore;
-
Stresul cronic creează un cerc vicios de frică și anxietate - stresul se acumulează într-o zonă a creierului tău care se numește amigdală și care este responsabilă de sentimentul de frică. Stresul mărește această parte din creier și intensifică conexiunile neuronale care se formează aici. Pe scurt, duce la stări de anxietate, care intensifică și mai mult stresul, astfel creându-se un cerc vicios;
-
Stresul cronic poate duce la boli mintale grave - cauzele exacte ale bolilor psihice nu sunt total elucidate. Dacă un răspuns exact va fi găsit vreodată, acesta va include o varietate de factori. Printre aceștia, spun medicii, stresul ocupă un loc de onoare și ne predispune la atacuri de panică, depresie, schizofrenie, alcoolism, consum de droguri, tulburări bipolare sau sindrom de stres posttraumatic;
-
Stresul cronic te face mai prost - stresul blochează funcționarea creierului în cele mai proaste momente, ca examene, interviuri pentru joburi sau discursuri în public. Este un mecanism de apărare a organismului. Atunci când ești într-o situație de viață și moarte, acest efect poate fi benefic, pentru că instinctul primar, de supraviețuire, pune stăpânire pe noi. Însă, în viața de zi cu zi, este foarte rar de ajutor, pentru că îți afectează memoria și îți blochează mecanismul logic de formare a opiniilor;
-
Stresul cronic micșorează creierul - nu este o glumă. Cortizolul poate omorî, micșora sau stopa formare de noi neuroni în hipocamp, zona din creier responsabilă de stocarea amintirilor. Hipocampul are o funcție vitală în procesul de învățare și ne ajută să ne controlăm emoțiile legate de anumite amintiri. Însă stresul micșorează și cortexul prefrontal, responsabil de luarea deciziilor sau controlul comportamentului impulsiv.
Dacă experimentezi simptomele de mai sus, apelează la sfatul unui medic. Mai ales dacă ai probleme cu memoria, pentru că acestea pot fi legate și de alte afecțiuni grave, nu numai de stres.
Sursă foto: Shutterstock.com