A început sezonul "diamantelor negre" în pădurile din România. Un kilogram ajunge să se vândă şi cu 1.000 de lei
Este sezonul trufelor, dar şi al luptelor, uneori ilegale, pentru cele mai preţioase ciuperci de pădure, care costă aproape 1.000 de lei kilogramul. Aroma acestora devine o modă în restaurante, iar asta le urcă şi mai mult preţul. Căutători de trufe umblă zile întregi în această perioadă în căutarea diamantelor negre, cum mai sunt numite. Folosesc câini special antrenaţi să miroasă ciupercile care cresc sub pământ.
De Angela Bertea la 03.09.2023, 21:33- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Nutriţioniştii consideră trufele foarte sănătoase pentru organism.
Prima regulă - expediţia începe în zori. Mihai Robu, căutător de trufe cu experienţă, pleacă în misiune alături de cei doi câini ai săi, special antrenaţi pentru găsirea comorilor negre. Trufele prospete din România sunt foarte apreciate în restaurantele internaţionale.
Mihai Robu, căutător de trufe: Trebuie să verifici să fie coaptă.
Reporter: Cum îţi dai seama dacă e coaptă? După miros?
Mihai Robu: Şi cât de coaptă e şi cât de intensă e aroma! Asta e mai aromată! Ai văzut? E mai coaptă!
- Pădurar, ameninţat cu moartea de un grup de bărbaţi în propria casă. După ce i-a prins la cules ilegal de...
- Trei bărbaţi din Neamţ, prinşi de poliţişti cu 7 kilograme de trufe şi 8 câini specializaţi în recoltarea...
- Regi pentru o zi! "Diamantele negre", accesibile oricui la Festivalul Trufelor din Cacica. Un kilogram poate ajunge...
Să culegi "diamantele negre" nu este întotdeauna uşor, spune Mihai. Mai ales când ele se ascund în zone greu accesibile.
Mihai Robu, căutător de trufe: Pur şi simplu mergi drept prin tufe, printre chingi, mai pe burtă, mai în genunchi.
După aventura prin pădure, urmează răsplăta - un ospăţ la umbra unui stejar secular. Trufele înnobilează orice mâncare, chiar şi bucatele tradiţionale din Bucovina.
Mihai Robu, căutător de trufe: Avem sarmalele, balmoşul și hribii cu smântănă. Trufa se alege cu nasul. Tuturor le spun ia trufa pe care simţi că ţi-o doreşti să o mănânci! Trufa e trufă, nu există ceva asemănător. De aceea și este atât de valoroasă, pentru că e unică.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să încercăm mâncăruri cu trufe pentru că sunt şi foarte sănătoase, nu doar la modă.
Un kilogram ajunge să coste şi 1.000 de lei
Daniela Bălănucă, nutriţionist: Trufele sunt bogate în diverşi aminoacizi importanţi. Au efecte antimicrobiene de scădere a inflamaţiei şi de prevenţie a bolilor cronice.
O trufă nobilă, proaspătă, de doar 20 de grame, costă 142 de lei, conform unui site de specialitate. Restaurantele plătesc, însă, şi sute de euro pentru ciupercile de calitate premium.
Căutătorii de trufe trebuie să aibă autorizaţie dacă vor să culeagă diamante negre din pădurile statului. Câştigurile mari îi fac, însă, pe unii să devină „braconieri“ şi să le culeagă ilegal, fără aprobare.
Un pădurar din Bacău a fost la un pas să fie linşat, vara aceasta, de mai mulţi culegători clandestini de trufe, pe care i-a prins în pădure. După ce i-a pus pe fugă, braconierii au vrut să se răzbune. Au mers acasă la pădurar cu arme albe şi l-au ameninţat cu moartea. Poliţiştii au intrat pe fir, după ce scandalul a fost filmat de camerele de supraveghere.