Antena LIVE

Curs valutar

Video

Afacerea pornită de familia Moroi după ani de zile trăiţi în Sicilia. Şi-au asigurat succesul cu un soi italian: "Sunt foarte gustoase"

E sezonul vinetelor. Iar gospodinele se întrec în reţete. Şi... secrete. La loc de cinste, pe masă, stă acum salata de vinete. În congelator, şi-au făcut loc vinetele coapte pentru iarnă. Iar în cămară e deja prima serie de zacuscă. Prin pieţe au apărut soiuri noi pentru români, aduse tocmai din Italia, care dau o savoare nouă reţetelor tradiţionale. 

De la 03.09.2024, 22:31

Pe tarabele din pieţe, comercianţii au scos deja producţia de anul acesta. Iar clienţii au de unde alege. Fiecare soi are un gust aparte. "Pentru zacuscă, pentru pus la congelator, pentru salată pentru iarnă, acum se mănâncă în ghiveci, un pannne. Cine cumpără mai mult, pentru iarnă, provizii", spune o vânzătoare. "Mai punem la congelator, coapte, în punguţe sau zacuscă facem. Acum iau pentru zacuscă", declară o clientă. "Salată de vinete, coaptă în jar şi sunt excelente", adaugă alta.

În ultimii ani, în cămările românilor şi-au făcut loc două soiuri noi. Vinetele albe şi cele creţe, după denumirea populară. "Vânăta albă, normală, e foarte bună, e untoasă. Nu îi trebuie aşa de mult ulei. Când faci salată, de exemplu, nu intră mult ulei la ea. Acesta este un soi din Italia şi e foarte bun. Cine a cumpărat a venit să mai cumpere. Au zis că sunt foarte bune. Nu sunt atât de sămânţoase şi merg la salată, merg şi la grătar şi făcute pane", explică Otilia Moroi, producător local. 

Afacere pornită cu soiuri din Italia

După ani de zile trăiţi în Sicilia, familia Moroi s-a întors în ţară şi a început propria afacere în agricultură. A adus şi un soi italian de vinete, Violetta di Firenze, numită popular, vânăta creaţă, căreia îi prieşte solul de la Suceava. 

"Cam aşa sunt. Mai creţe, se fac şi mai mari. Multă lume le foloseşte la grătar. Le taie felii şi le pun pe grătar şi sunt foarte gustoase", spune Gabriel Felix Moroi, producător. Producţia mai mică de anul acesta se simte în preţurile de la raft, mai mari decât în anii trecuţi. "Cerinţe sunt, producţia este la jumătate faţă de alţi ani, din cauza secetei", adaugă Gabriel Felix Moroi, producător.

Românii nu renunţă la salata de vinete

Chiar dacă au crescut preţurile, românii nu renunţă la cel mai îndrăgit preparat de sezon: salata de vinete. "Au fost coapte vinetele. Le-am curăţat, le-am lăsat la stors. Aici vom face o salată de post în care folosim ceapă roşie, puţină sare, puţin ulei. Amestecăm bine. Cu pâine prăjită", explică Mărioara Hojbotă, gospodină.

După ce au fost coapte şi curăţate, vinetele pot fi păstrate fie la congelator, fie sterilizate în borcan. Astfel ne putem bucura de ele şi în sezonul rece. Preţurile la tarabă variază de la şase la opt lei kilogramul. La cantităţi mai mari, producătorii sunt dispuşi să lase din preţ. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vinete producatori agricultori clienti reteta
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Dezvăluiri șocante ale unei studente despre ”jocurile” psihologice ale lui...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va...
Adevărul
Publicat 17.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 19 septembrie 2024. Taurii trebuie să privească cu...
CaTine
Publicat 18.09.2024
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
spynews.ro
Publicat 17.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit...
Redacţia.ro
Publicat 16.09.2024
Primele declarații ale bărbatului care a dat foc în Palatul Parlamentului....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune. Câți bani era...
ZU
Publicat 18.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt...
Deparinti
Publicat 18.09.2024
Ce urmează pentru România, în contextul inundațiilor istorice....
ziare.com
Publicat 17.09.2024
Confesiunile dure ale actorului Erkan Petekkaya. În copilărie a fost dus la...
Happy
Publicat 18.09.2024
Cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată. Varza murată...
Medicool
Publicat 18.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024