Alertă de trichineloză în Dâmboviţa, în plină epidemie de pestă porcină. Avertismentul medicilor veterinari
În plină epidemie de pestă porcină, un alt pericol pândeşte. Este vorba de carne infestată cu trichineloză. În Dâmboviţa, parazitul a fost găsit la mai multe animale.
De Redactia Observator la 10.12.2018, 20:51În plină epidemie de pestă porcină, un alt pericol pândeşte. Este vorba de carne infestată cu trichineloză. În Dâmboviţa, parazitul a fost găsit la mai multe animale. Cum în această perioadă sute de mii de porci sunt sacrificaţi pentru masa de Crăciun, veterinarii recomandă doar furnizorii autorizaţi.
În pragul sărbătorilor, când oamenii au început să îşi taie porcii pentru masa de Crăciun, într-o gospodărie din Corbii Mari, două animale au fost despistate cu trichineloză.
SANDU TOLEA, director DSVSA DÂMBOVIȚA: Colegii mei au plecat in zona respectiva, declaram focarul, porcii ii confiscam, ii ducem la ecarisare. Proprietarul, daca e cu acte in regula, va primi despagubiri.
Fermierul din Dâmboviţa a făcut analiza de trichineloză pentru a fi sigur de carnea pe care urma să o consume de Crăciun.
Însă, în plină epidemie de pestă porcină, mulţi crescători îngroziţi de ideea că ar putea rămâne fără porci, au sacrificat animalele pe ascuns, fără să mai treacă pe la un laborator. Aceştia riscă acum să consume carnea infestată. Parazitul nu cedează la îngheţ sau la procedeele de sărare şi afumare.
SANDU TOLEA, director DSVSA DÂMBOVIȚA: Daca intrau in consum, fara sa fie despistati, va dati seama ce boli si cate persoane puteau fi imbolnavite cu acest nenorocit de parazit.
Dacă pesta porcină nu este transmisibilă la om, trichineloza poate provoca afecţiuni ce pot duce şi la decesul celor care consumă carne infestată. Temerile pot fi risipite cu un test care costă cel mult 25 de lei, care poate fi făcut şi în centrele DSV, deschise permenent în această perioadă.
Doar în gospodării, anual, în luna decembrie, sunt sacrificaţi aproape 500 de mii de porci, potrivit statisticilor. Mulţi ajung la vânzare, pe internet, cu promisiunea că au toate analizele făcute.
Alţi vânzători susţin cu tărie că nu e nevoie de analize.
GEORGE, crescător de porci: Porcul mănâncă, e sănătos... Aşa se cunoaşte un porc dacă e sănătos. Îi dai mâncare şi mănâncă. Că şi omul când e bolnav nu mai mănâncă.
Veterinarii avertizează că animalele infestate cu trichinella nu dau semne de boală, iar parazitul cât şi larvele acestuia nu se vâd cu ochiul liber. Pentru siguranţă, medicii recomandă cumpărătorilor să ia carne doar de la furnizorii autorizaţi.