Alocaţie nou-născut. Suma, acte necesare şi unde se depun
Peste 10.000 de copii se nasc în medie, în fiecare lună, în România, iar în multe dintre cazuri părinţii se bazează inclusiv pe alocaţia oferită de statul român pentru un nou-născut.
De Redactia Observator la 02.01.2025, 17:03Deşi România are probleme din punct de vedere demografic, având o populaţie îmbătrânită, autorităţile găsesc rareori soluţiile potrivite pentru a încuraja creşterea numărului de naşteri din ţara noastră.
Una dintre soluţiile oferite este aşa-numita alocaţie pentru un nou-născut, alocaţie pe care părinţii o încasează în mod special în fiecare lună, până când micuţul împlineşte doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.
Cât este alocaţia pentru nou născut în România
La momentul actual, alocaţia pentru un nou născut este de 719 lei, sumă ce are ca scop susţinerea părintelui sau părinţilor în demersul de creştere a copilului mai ales pe perioada concediului de creştere a copilului.
S-a vehiculat, la un moment dat, posibilitatea ca alocaţia să fie majorată, la începutul acestui an, la 794 de lei, dar această variantă rămâne, măcar deocamdată, în stand-by, în condiţiile în care autorităţile pregătesc numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor.
Acte necesare pentru a solicita alocaţia nou-născutului
Cum probabil vă aşteptaţi, părinţii nou-născutului trebuie să prezinte un dosar plin cu documente pentru a solicita alocaţia respectivă. Vorbim, în primul rând, despre o cerere specifică, actele de identitate ale părinţilor şi certificatul de naştere al copilului.
Nu în ultimul rând, trebuie prezentat un extras de cont pe numele titularului cererii, astfel încât acesta să primească banii direct în contul bancar, dar există cazuri în care poate fi nevoie inclusiv de documente precum hotărâre de adopţie sau hotărâre de încredinţare. De regulă, documentele se depun la sediul DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) aferent adresei din buletin a titularului cererii.
În ce dată intră alocaţia
În cele mai multe dintre cazuri, părintele sau părinţii copilului încasează alocaţia pe card, existând la nivel naţional relativ puţine cazuri în care banii sunt atribuiţi prin intermediul factorilor poştali.
De asemenea, trebuie precizat că, de obicei, alocaţiile pentru copii, indiferent că vorbim de alocaţia pentru nou-născut sau alocaţia pentru copii mai mari de doi ani, se încasează în prima jumătate a lunii.