Alocaţii de stat pentru copii 2024. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card
Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră pe card. Milioane de copii şi tineri din România primesc alocaţii, pentru a li se face viaţa un pic mai uşoară, iar sumele încasate de aceştia au crescut în 2024 cu 13,8%.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră pe card. Alocațiile de stat pentru copii au crescut în acest an cu 13,8%, ceea ce înseamnă că cei mici au primit în 2024 o alocaţie în valoare de 292 lei.
Alocaţii mai mari în 2024 pentru 3,6 milioane de copii și tineri
„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, declara Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale la începutul anului.
Astfel spus, alocaţiile au crescut în 2024 astfel:
- Câţi bani primesc săptămânal de la părinţi copiii din România. Lunar, cheltuie sute de lei
- Ce a cumpărat o studentă româncă dintr-un supermarket din Japonia cu 50 de euro. "În România dădeai 500 de...
- Categoriile de români care vor primi mai mulți bani din luna martie. Majorările sunt și de 155 de lei, în unele...
- Alocaţie nou-născut 2024, sumă, documente şi alte detalii
- Alocaţii de stat pentru copii 2024. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card
- Alocațiile copiilor, majorate din ianuarie 2024. Cât vor primi în plus cei mici de luna viitoare
- de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;
- de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.
Alocaţii de stat pentru copii 2024. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card
Valoarea alocaţiei pentru un copil diferă în funcţie de vârstă şi de eventualele probleme pe care acesta le are. Vorbim, în principiu, despre sume cuprinse între aproape 300 de lei şi peste 700 de lei.
Se acordă sume mai mari de bani pentru copiii de până în doi ani sau pentru cei care au diferite probleme medicale, considerându-se că cei încadraţi în aceste categorii au necesităţi mai mari, necesităţi ce implică şi cheltuieli mai mari.
Autorităţile au anunţat deja că, în 2023, s-au plătit alocaţii totale în valoare de 13,26 miliarde de lei, dar în 2024 suma ar urma să crească în mod semnificativ, alocaţiile urmând a fi majorate.
Pentru ca un copil să primească alocaţie este necesară depunerea unui dosar cu mai multe documente precum cerere specifică, cărţile de identitate ale părinţilor, certificatul de naştere al copilului, certificatul de căsătorie al părinţilor, hotărâre de încredinţare (dacă este cazul), hotărâre de adopţie (dacă este cazul), extras de cont pe numele titularului pentru a se vira alocaţia într-un cont bancar.
Cum tot mai mulţi români au accesat posibilitatea de a primi alocaţia copilului sau a copiilor pe card trebuie precizat că aceştia ar urma să încaseze banii în prima jumătate a fiecărei luni. Vorbim, în general, de perioada 8-10 a fiecărei luni, însă data poate să difere în funcţie de mai mulţi factori.
Acte necesare pentru dosarul de alocaţie 2024
- Certificat de naștere românesc al copilului minor;
- Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
- Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
- Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
- Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
- Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
- Extras de pe contul bancar;
- Copiii născuți în străinătate primesc alocație
Pentru copiii născuți în străinătate, părinții sau, după caz, reprezentanții legali ai copiilor trebuie să depună un dosar pentru alocație la primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința. Dosarul de alocație trebuie să conțină următoarele acte:
1) Cerere pentru acordarea alocației de stat pentru copii semnată de reprezentantul legal al copilului;
2) Documente justificative, respectiv: copia certificatului de naștere al copilului (transcris dacă este cazul) și al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care rezultă situația juridică a copilului față de reprezentantul legal și documente justificative care să ateste faptul că minorul a benficiat/nu a beneficiat de prestații sociale în spațiul Uniunii Europene.
Dacă familia se mută și se schimbă adresa, iar părinții vor să primească drepturile bănești prin poștă, aceștia trebuie să meargă la Direcția Muncii, birou sau compartiment „Alocații copii“, având asupra lor o copie după cartea de identitate cu noua adresă.
Reprezentanţii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) au anunţat că alocaţiile copiilor din România au reprezentat, în luna ianuarie, o cheltuială de peste un miliard de lei. Suma medie plătită a fost de aproximativ 300 de lei, peste 3,6 milioane de copii beneficiind de alocaţie în luna ianuarie.
Autorităţile se aşteptau ca bugetul pentru plata alocaţiilor să crească în mod semnificativ în luna februarie, când practic intră pe carduri alocaţia pentru luna ianuarie, deci prima alocaţie mărită din acest an.
Schimbare cont alocaţie copil
Părinţii care doresc să schimbe contul în care primesc alocaţia celui mic trebuie să aibă asupra lor un extras din contul respectiv, cu care să meargă la "Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului". Acolo vor depune o cerere de virare a alocaţiei în contul specificat.
Schimbare adresă alocaţie copil
Potrivit celor de la Portal Învăţământ, în cazul în care familia se mută şi adresa se schimbă, iar părinţii vor să primească alocaţia prin poştă, aceştia trebuie să meargă la Directia muncii, birou sau compartiment "Alocaţii copii" şi să aibă asupra lor o copie după cartea de identitate cu noua adresă.
Situaţii când se suspendă alocaţia de stat
Există mai multe situaţii în care se suspendă achitarea alocaţiei de stat pentru copii 2024. Un astfel de caz apare în situaţia în care se schimbă reprezentantul legal al copilului. De asemenea, suspendarea achitării alocaţiei de stat pentru copii intervine şi în momentul în care tânărul sau reprezentantul legal al acestuia nu a încasat drepturile pe o perioadă de trei luni consecutiv.
Conform specialiştilor, în ambele cazuri, "reluarea în plată se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului care se înregistrează la direcția teritorială".
Pe de altă parte este evident că plata alocaţiei de stat pentru copil încetează dacă a survenit decesul copilului sau al tânărului.
Cine are dreptul la alocaţie monoparentală şi care este valoarea ei
Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă conform prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin HG 38/2011 cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul nr. 1474/2011.
Familia monoparentală este familia formată dintr-un singur adult și copiii aflați în întreținerea acestuia și care locuiesc împreună cu acesta.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a plătit în anul 2023 suma de 13,26 miliarde de lei pentru alocațiile de stat pentru copii. Mai multe informaţii pe acest subiect găsiţi aici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰