Angajaţii care aproape au dispărut de pe piaţă. Au salarii şi de 2.000 de euro, însă sunt deja "rezervaţi" pe cel puţin un an
Nu mai curge lapte şi miere pe piaţa meseriaşilor. Sa găseşti un instalator bun, care să nu facă lucru de mântuială, a devenit o loterie. Site-urile de anunţuri şi grupurile de Facebook sunt pline de aşa-zişi experţi care, din păcate, nu oferă nicio garanţie pentru lucrările executate. Iată recomandările specialiştilor.
De Greta Neagu la 22.06.2023, 20:23Ieftin şi bun. Aşa se prezintă un instalator pe un site de anunţuri. Ar putea suna tentant pentru cineva constrâns de buget şi de nevoie. Specialiştii ne sfătuiesc să nu ne orientăm doar în funcţie de acest criteriu!
Angajaţii care aproape au dispărut de pe piaţă
Cătălin Lungu, Facultate de Inginerie a Instalaţilor: Riscul de a avea în final o lucrare efectuată defectuos, cu multe probleme, creşte foarte mult. Toţi spunem că ne pricepem la instalaţii, dar instalaţiile sunt, totuşi, un domeniu destul de complex.
Clienţi: Am avut nevoie şi am găsit greu şi când i-am găsit, dacă nu stăteam în spatele lor... se face fără factură, la buna înţelegere.
- Acuma...vine omul, îl vezi...dacă nu prezintă încredere, nu mai apelezi.
Migraţia către alte ţări din Europa pentru salarii mai mari, lipsa şcolilor profesionale, dar şi îndepărtarea tinerilor de acest domeniu ne lasă fără instalatori calificaţi.
Romulus Badea, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă: Cei care ne vor schimba ţevile în casă vor fi din alte ţări. Da, cred că tendinţa se va păstra pentru că pe termen mediu nu avem altă soluţie.
Cătălin Lungu, Facultate de Inginerie a Instalaţilor: Poate că oferta care se vede pentru un om de rând include şi oamenii care nu sunt certificaţi, calificaţi. Dacă ne-am restrânge doar pe personalul calificat, lucrurile ar fi şi mai grave.
În cazul firmelor serioase, lucrările sunt antamate deja pe tot anul.
Ciprian Oprea, inginer instalator: Dacă e o lucrare mai mică încercăm să rupem două, trei persoane să rezolvăm. Dacă e o perioadă mai îndelungată, probabil la anul.
-La anul?
- Da, lucrările sunt luate, deja, pe un an de zile.
Pentru cei care îşi fac meseria cum trebuie, banii curg. Un instalator intră în domeniu pe un salariu de circa 3 mii de lei, adică 600 de euro lunar şi poate depăşi, după ce capătă experienţă, 2 mii de euro pe lună.
Greta Neagu, reporter Observator: Dacă instalatorul ne taxează pe oră, tariful poate varia între 120 de lei şi 200 de lei, în funcţie de complexitatea lucrării. Însă dacă nu vorbim despre un tarif pe oră repararea unui calorifer poate costa începând de la 200 de lei, iar revizia unei centrale de la 200 de lei.Pe de altă parte, înlocuirea unei chiuvete poate să coste între 200 şi 500 de lei, iar înlocuirea unei conducte sparte variază şi ea între 50 şi 250 de lei. Faţă de acum un an tarifele pentru o astfel de lucrare sunt cu aproximativ 20 la sută mai mari.
Cătălin Lungu, Facultate de Inginerie a Instalaţilor: O intervenţie făcută greşit înseamnă un consum mare de energie, înseamnă un consum mare de gaze naturale, înseamnă o factură mare la gaze.
Recomandarea e sfântă pentru a nu ni se înfunda atunci când căutăm meseriaşi adevăraţi.