Angajaţii part-time, grav afectaţi de Revoluţia Fiscală. Joburile le sunt în pericol
Revoluţia fiscală îi "revoltă" pe patroni. Ei spun că vor fi obligaţi să dea oameni afară, pentru că nu-şi mai permit să plătească toate taxele.
De Redactia Observator la 20.02.2018, 21:11Revoluţia fiscală îi "revoltă" pe patroni. Ei spun că vor fi obligaţi să dea oameni afară, pentru că nu-şi mai permit să plătească toate taxele. Primii loviţi sunt cei care muncesc cu jumătate de normă. În tot acest timp, Guvernul se bâlbâie şi încearcă să cârpească legislaţia modificată deja de mai multe ori. În continuare, însă, aproape două milioane de români nu ştiu ce se va întâmpla cu salariile lor.
Vulnerabili sunt românii care lucrează cu jumătate de normă, pentru care firmele au acum costuri uriaşe. Dacă până anul trecut, contribuţiile se plăteau pentru suma încasată, acum, fiecare companie trebuie să vireze şi diferenţa până la salariul minim.
93% din IMM-urile din România au 1-5 angajaţi part-time.
Un studiu în rândul IMM-urilor arată că jumătate dintre patroni vor da oameni afară. Conform unui studiu CNIPMMR, 49,9% IMM-uri vor face disponibilizări, 91,3% IMM-uri vor disponibiliza 1-5 angajaţi, iar 2,4% IMM-uri vor disponibiliza peste 10 angajaţi. Şi mai grav este că sunt companii dispuse să ajungă chiar la concedieri colective. Şi cei care au un loc de muncă sunt loviţi, însă, la salarii, chiar dacă iau aceiaşi bani în mână.
Această soluţie de avarie vine din teama angajatorilor de a majora salariile brute, spun specialiştii din piaţă.
La fel sunt şi românii aflaţi în concediu medical sau bolnavii cronici. Şi veniturile viitorilor părinţi au scăzut simţitor din cauza noilor calcule, pe care Guvernul trebuie să le refacă, a treia oară, până joi, când are loc şedinţa executivului. Pentru ei, dar şi pentru cei aflaţi în concediu medical, azi s-a făcut primul pas: consiliul economic şi social a dat undă verde pentru o nouă ordonanţă.
Haosul este departe de a se încheia. Cu atât mai mult cu cât unele sindicate au deja actele pregătite să dea statul în judecată pentru tăierile de salarii.