Varianta anulării scutirii de impozit pe venit provoacă nemulțumirea IT-iștilor
Salariile din IT au intrat din nou în vizorul premierului. Ludovic Orban se gândeşte dacă anulează scutirea de impozit pe venit pentru cei care lucrează în domeniu. Patronii firmelor de IT atrag atenţia că acest lucru va duce la un dezechilibru în industrie.
De Alexandra Popescu la 27.01.2020, 01:01Salariile din IT au intrat din nou în vizorul premierului. Ludovic Orban se gândeşte dacă anulează scutirea de impozit pe venit pentru cei care lucrează în domeniu. Patronii firmelor de IT atrag atenţia că acest lucru va duce la un dezechilibru în industrie. Unii ameninţă chiar că ar putea să îşi mute firmele din România.
Reintroducerea impozitului pe venit ar putea zdruncina industria IT din ţară. Elena, de exemplu, a renunţat la un job în Germania pentru a lucra în România tocmai datorită facilităţilor.
ELENA BEZERGHEANU, angajat IT: Am revenit pentru că piaţa asta a fost susţinută şi am găsit beneficii locale. M-ar afecta în decizia de a fi sau a nu mai fi în industria asta şi inclusiv de a fi sau a nu mai fi în România.
Decizii radicale ar putea veni şi din partea angajatorilor. Reintorducerea impozitului pe venit înseamnă şi pentru ei o cheltuială mai mare. Aşa că unii şi-ar putea muta afacerile în alte ţări.
MĂDĂLINA MORARU, director Resurse Umane: Pot să considere că forţa locală de muncă devine prea scumpă şi atunci pot să migreze către alte locaţii mai atractive.
George lucrează de 16 ani în domeniul IT. Cu experienţa acumulată, nici nu concepe să primească un salariu mai mic cu 10 procente.
GEORGE SIMION, angajat IT: Este o sumă considerabilă pt că salariile sunt destul de mari. 10% ar fi o penalizare destul de mare. Dacă ar fi musai să se reintroducă, mă gândesc la facilităţi în zona de traininguri, cursuri care să poată fi deduse din impozitul pe care îl plătim.
Să luăm exemplul unui angajat care are salariul brut de 12.000 de lei. 25% din această sumă reprezintă contribuţia socială, iar 10% contribuţia la sănătate. la final angajatul rămâne cu un salariu net de 7800 de lei. dacă s-ar reintroduce impozitul pe venit, asta înseamnă că angajatul ar câştiga cu 10% mai puţin. adică în loc de 7800 de lei, ar câştiga un salariu net de puţin peste 7000 de lei
În acest moment sunt aproximativ 10.000 de angajaţi în sectorul IT. Chiar dacă sunt scutiţi de impozitul pe venit, tot există un deficit de aproximativ 5.000 de specialişti.
MĂDĂLINA MORARU, director Resurse Umane: Pe măsura ce devine mai atractiv să migreze în altă ţară o să observăm că, de fapt, criza devine mai mare.
În România, industria IT creşte cu 10 procente în fiecare an. Doar anul trecut, sectorul a adus la bugetul ţării 4,5 miliarde de lei. Dacă s-ar reintroduce impozitul pe venit, câştigul pentru stat ar fi de 50 de milioane de lei.