Bacșișul, trecut deja pe nota de plată de unele restaurante, înainte de apariția legii
În timp ce reglementările întârzie să apară, unii patroni au legalizat singuri bacşişul. Au apărut deja restaurante pe a căror notă de plată există inclusă o taxă de servicii.
De Redactia Observator la 15.09.2019, 23:37În timp ce reglementările întârzie să apară, unii patroni au legalizat singuri bacşişul. Au apărut deja restaurante pe a căror notă de plată există inclusă o taxă de servicii. Metoda este una legală, spun analiştii, atât timp cât clientul este informat de la intrarea în restaurant că, pe lângă ce consumă, va trebui să mai achite ceva în plus. Astfel, omul poate accepta sau poate face cale întoarsă. Ideea le sună bine multor proprietari de restaurante care spun că o vor pune şi ei în aplicare în scurt timp.
Taxa de servire apare pe ultimul rând al bonului fiscal şi este de zece la sută din valoarea consumaţiei. Este poate printre primele note de plată din ţara noastră în care bacşişul este trecut pe bon.
Hârtia este emisă de un restaurant de la malul mării şi, în acest caz, pe lângă suma de peste o sută de lei plătită pentru mâncare şi răcoritoare, clientul a mai achitat zece lei, în plus.
ADRIAN BENŢA, consultant fiscal: Nu mă deranjează existenţa acestei taxe pentru că eu în mintea mea o asimilez unui bacşiş, dar suplimentar n-aş mai lăsa o sumă mai mare de bani.
”În funcţie de servire şi ţinând cont de cât stau dumnealor în picioare şi de multe ori stau peste program consider că este o formă de mulţumire a noastră”, spune o clientă.
Iar bacşişul de pe bon le sună bine tuturor. Chelnerii spun că, aşa, vor avea venituri mai mari. Şi, în plus, vor evita situaţiile mai neplăcute.
”Cea mai bună soluţie de a evita certurile şi disconfortul între ospătari şi clienţi”, spune un ospătar.
”Este o motivare având în vedere că în ultima perioadă toate restaurantele se confruntă cu lipsa personalului şi pot să spun că principalul motiv este şi acesta pentru că această meserie se bazează pe acest tips”, susține un alt ospătar.
Şi patronii sunt încântaţi de legalizarea bacşişului. Mai ales că, spun ei, asta ar asigura servicii egale şi străinilor care nu au o tradiţie în a acorda astfel de atenţii ospătarilor. Până acum, turiştii din alte ţări erau deseori neglijaţi de personal.
OVIDIU MIHĂILĂ, manager restaurant: Atunci când o să vină un italian sau un spaniol care nu lasă niciodată bacşiş nu o să mai fie trataţi niciodată cu spatele, cum sunt trataţi acum. Nu poţi să faci turism de performanţă dacă totţi ospătarii ştiu că străinii nu lasă bacşiş.
Chiar dacă bacşişul pe bon nu este reglementat încă, mulţi patroni se gândesc să-l introducă de la 1 octombrie. În prezent, proiectul aşteaptă să intre în şedinţa de Guvern. Analiştii spun că taxa de servire este legală cu o singură condiţie.
ADRIAN BENŢA, consultant fiscal: Ea este legală doar cu condiţia de a fi anunţat clientul înainte de a i se pune bonul fiscal de plată. Deci, atâta timp cât acel consumator a luat la cunoştinţă despre exigenţa şi existenţa acestei taxe, atunci, da, este legală.
În multe ţări din Europa dar şi din Statele Unite bacşişul apare pe bon şi valoarea lui este cuprinsă între 10 şi 15 procente din totalul notei de plată.