Banca Centrală Europeană, Banca Angliei şi Fed au majorat din nou dobâzile de referință. Inflația va rămâne ridicată deşi energia s-a mai ieftinit
Băncile centrale ale celor mai importante economii de pe glob își continuă eforturile de a ține sub control creșterea inflației cu care s-au confruntat în ultimul an. Astfel, în decursul ultimelor ore: Banca Angliei, Banca Centrală Europeană și Rezerva au anunțat o creștere a dobânzii cheie. La nivel mondial există un oarecare optimism legat de îmbunătățirea situației economice, chiar dacă, așa cum subliniază specialiștii, mai sunt mulți pași de făcut în această direcție.
De Adrian Popovici la 02.02.2023, 16:11Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor pentru a cincea oară consecutiv și a sugerat o posibilă creștere de 0,5% pentru luna martie, insistând asupra înăspririi politicilor, chiar dacă unele țări din lume dau semne de optimism. În doar șapte luni, BCE și-a majorat rata dobânzii cheie cu 3%, în speranța că costurile mai mari ale împrumuturilor vor tempera cererea și vor împiedica o creștere rapidă a prețurilor, notează Reuters.
La prima ședință din acest an, BCE a ridicat rata dobânzii la 2,5%, de la 2%, așa cum a promis în decembrie. Dar, spre deosebire de Rezerva Federală a SUA nu semnalează în mod clar o încetinire a ritmului de înăsprire a politicilor. E un semn de îngrijorare că inflația va rămâne ridicată în ciuda scăderii recente a prețurilor la energie, scrie FT.
"Consiliul guvernatorilor va continua să crească semnificativ ratele dobânzilor într-un ritm constant", a anunțat BCE într-un comunicat.
Factorii de decizie politică au fost din ce în ce mai divizați în ceea ce privește perspectivele ratei dobânzii în ultimele săptămâni, deoarece datele primite au fost ambigue. Inflația de bază, un indicator cheie a durabilității creșterii prețurilor, rămâne blocat la cote maxime, iar creșterea salariilor, o altă componentă cheie a inflației pe termen lung, se accelerează în mod clar. Piața forței de muncă este, de asemenea, relevantă, cu rata șomajului la un minim din toate timpurile.
- Economia mondială nu se îndreaptă spre recesiune - FMI. "Europa a arătat o rezistenţă mai mare decât se...
- Experiment Observator: Inflaţia din statistici nu-i totuna cu prețurile de la raft. Unele produse s-au scumpit și...
- Cum arată inflaţia în lume: Egiptenii se împrumută ca să-şi cumpere cărţi şi electrocasnice
O decizie similară a Băncii Angliei
Tot joi, Banca Angliei a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, până la 4%, cel mai ridicat nivel de după 2008, pentru a contracara o inflaţie care a trecut de 10% în Marea Britanie. Specialiștii instituției au explicat faptul că decizia de a crește dobânda cheie, în contextul în care există perspectivele unei îmbunătățiri a situației economice și a ieftinirii energiei, a fost luată din cauza incertitudinii care încă planează asupra economiei și situației sociale din regat.
În conferința de presă în care a anunțat această măsură, guvernatorul Băncii Angliei a subliniat faptul că măsurile monetare luate în decursul ultimelor luni încep să dea rezultate și că a fost depășită cea mai grea perioadă a inflației care afectează Regatul Unit. El a mai adăugat că se așteaptă ca inflația să scadă mai repede în partea secundă a acestui an.
Rezerva Federală a SUA: momentul critic a trecut
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri că a trecut de momentul critic în lupta contra inflaţiei, dar "victoria" încă necesită majorarea dobânzii, care ar urma să rămână ridicată cel puţin pe parcursul acestui an, transmit Reuters şi BBC.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a dat asigurări că procesul "dezinflaţionist" pare a fi în desfăşurare, însă a insistat că nu se întrevăd reduceri ale dobânzii şi probabil vor urma "câteva" creşteri în 2023. În cea mai recentă şedinţă de politică monetară din acest an, Fed a majorat cu 25 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,50% şi 4,75%, cel mai ridicat nivel din 2007 şi în linie cu estimările analiştilor. Este cea mai redusă creştere din martie, după ce Fed a majorat în mod agresiv dobânzile în 2022.
"Putem spune acum, pentru prima dată, că procesul dezinflaţionist a început. Acesta este un lucru bun", a declarat Powel.
Indicele preţurilor de consum în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a crescut în ritm anual cu 5% în decembrie, după un avans de 5,5% în noiembrie. În iunie, indicatorul era la un nivel de vârf, de aproape 7%, în timp ce ţinta Fed este de 2%.
Totuşi, "suntem doar în stadiul preliminar şi trebuie să fim prudenţi în legătură cu declararea victoriei ... şi trimiterea de semnale că noi credem că am câştigat, deoarece mai avem un lung drum de parcurs", a declarat Powell.
Acesta a explicat că segmente importante ale economiei, inclusiv sectorul serviciilor, încă nu au văzut încetinirea inflaţiei, în timp ce nivelul ridicat al locurilor de muncă vacante şi majorările încă ridicate de salarii arată "o înăsprire semnificativă" a pieţei forţei de muncă.
Rezerva Federală a SUA se aşteaptă la creşterea ratei şomajului, de la actualul nivel scăzut de 3,5%, pentru ca inflaţia să revină spre nivelul de 2%.