Antena LIVE

Curs valutar

Banca Centrală Europeană, Banca Angliei şi Fed au majorat din nou dobâzile de referință. Inflația va rămâne ridicată deşi energia s-a mai ieftinit

Băncile centrale ale celor mai importante economii de pe glob își continuă eforturile de a ține sub control creșterea inflației cu care s-au confruntat în ultimul an. Astfel, în decursul ultimelor ore: Banca Angliei, Banca Centrală Europeană și Rezerva au anunțat o creștere a dobânzii cheie. La nivel mondial există un oarecare optimism legat de îmbunătățirea situației economice, chiar dacă, așa cum subliniază specialiștii, mai sunt mulți pași de făcut în această direcție.

De la 02.02.2023, 16:11
WhatsApp
Banca Centrală Europeană, Banca Angliei şi Fed au majorat din nou dobâzile de referință. Inflația va rămâne ridicată deşi energia s-a mai ieftinit Profimedia

Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor pentru a cincea oară consecutiv și a sugerat o posibilă creștere de 0,5% pentru luna martie, insistând asupra înăspririi politicilor, chiar dacă unele țări din lume dau semne de optimism. În doar șapte luni, BCE și-a majorat rata dobânzii cheie cu 3%, în speranța că costurile mai mari ale împrumuturilor vor tempera cererea și vor împiedica o creștere rapidă a prețurilor, notează Reuters.

La prima ședință din acest an, BCE a ridicat rata dobânzii la 2,5%, de la 2%, așa cum a promis în decembrie. Dar, spre deosebire de Rezerva Federală a SUA nu semnalează în mod clar o încetinire a ritmului de înăsprire a politicilor. E un semn de îngrijorare că inflația va rămâne ridicată în ciuda scăderii recente a prețurilor la energie, scrie FT.

"Consiliul guvernatorilor va continua să crească semnificativ ratele dobânzilor într-un ritm constant", a anunțat BCE într-un comunicat.

Factorii de decizie politică au fost din ce în ce mai divizați în ceea ce privește perspectivele ratei dobânzii în ultimele săptămâni, deoarece datele primite au fost ambigue. Inflația de bază, un indicator cheie a durabilității creșterii prețurilor, rămâne blocat la cote maxime, iar creșterea salariilor, o altă componentă cheie a inflației pe termen lung, se accelerează în mod clar. Piața forței de muncă este, de asemenea, relevantă, cu rata șomajului la un minim din toate timpurile.

Pe acelaşi subiect

O decizie similară a Băncii Angliei

Tot joi, Banca Angliei a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, până la 4%, cel mai ridicat nivel de după 2008, pentru a contracara o inflaţie care a trecut de 10% în Marea Britanie. Specialiștii instituției au explicat faptul că decizia de a crește dobânda cheie, în contextul în care există perspectivele unei îmbunătățiri a situației economice și a ieftinirii energiei, a fost luată din cauza incertitudinii care încă planează asupra economiei și situației sociale din regat.

În conferința de presă în care a anunțat această măsură, guvernatorul Băncii Angliei a subliniat faptul că măsurile monetare luate în decursul ultimelor luni încep să dea rezultate și că a fost depășită cea mai grea perioadă a inflației care afectează Regatul Unit. El a mai adăugat că se așteaptă ca inflația să scadă mai repede în partea secundă a acestui an.

Rezerva Federală a SUA: momentul critic a trecut

Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri că a trecut de momentul critic în lupta contra inflaţiei, dar "victoria" încă necesită majorarea dobânzii, care ar urma să rămână ridicată cel puţin pe parcursul acestui an, transmit Reuters şi BBC.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a dat asigurări că procesul "dezinflaţionist" pare a fi în desfăşurare, însă a insistat că nu se întrevăd reduceri ale dobânzii şi probabil vor urma "câteva" creşteri în 2023. În cea mai recentă şedinţă de politică monetară din acest an, Fed a majorat cu 25 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,50% şi 4,75%, cel mai ridicat nivel din 2007 şi în linie cu estimările analiştilor. Este cea mai redusă creştere din martie, după ce Fed a majorat în mod agresiv dobânzile în 2022.

"Putem spune acum, pentru prima dată, că procesul dezinflaţionist a început. Acesta este un lucru bun", a declarat Powel.

Indicele preţurilor de consum în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a crescut în ritm anual cu 5% în decembrie, după un avans de 5,5% în noiembrie. În iunie, indicatorul era la un nivel de vârf, de aproape 7%, în timp ce ţinta Fed este de 2%.

Totuşi, "suntem doar în stadiul preliminar şi trebuie să fim prudenţi în legătură cu declararea victoriei ... şi trimiterea de semnale că noi credem că am câştigat, deoarece mai avem un lung drum de parcurs", a declarat Powell.

Acesta a explicat că segmente importante ale economiei, inclusiv sectorul serviciilor, încă nu au văzut încetinirea inflaţiei, în timp ce nivelul ridicat al locurilor de muncă vacante şi majorările încă ridicate de salarii arată "o înăsprire semnificativă" a pieţei forţei de muncă.

Rezerva Federală a SUA se aşteaptă la creşterea ratei şomajului, de la actualul nivel scăzut de 3,5%, pentru ca inflaţia să revină spre nivelul de 2%.

Adrian Popovici
banca centrala europeana credite inflatie
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025