Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator: Inflaţia din statistici nu-i totuna cu prețurile de la raft. Unele produse s-au scumpit și cu 50%

Inflaţia din statistici nu-i totuna cu preţurile de la raft. În timp ce datele oficiale arată că pe finalul anului trecut majorările au fost de 17 la sută faţă de 2021, în magazine cele mai multe produse de bază sunt mai scumpe şi cu 50 la sută. Ce-a fost mai greu nu a trecut încă, spun comercianţii. De curând au primit noi notificări cu scumpirile din acest an. Un experiment Observator ne arată diferenţele de preţuri de la un an la altul

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 26.01.2023, 19:45

Vezi și

Greta Neagu, reporter Observator: Am aici un bon cu produse de bază cumpărate anul trecut. Ne-am întors în acelaşi loc la cumpărături să vedem dacă există vreo diferenţă de preţuri. (...) Am terminat cumpărăturile. Pâinea pe care anul trecut o cumpăram cu un leu, am găsit-o astăzi cu trei lei mai scumpă. De altfel, produsele lactate au cele mai mari majorări faţă de anul trecut. Spre exemplu, branza, dacă ne uităm pe bon este cu cinci virgulă şase lei mai scumpă, untul cu şapte virgulă cinci lei. Şi laptele este şi el cu şase lei mai scump faţă de anul trecut.   

Cinci produse de bază ne costă, aşadar, cu aproape 13 lei mai mult faţă de ianuarie 2022. La un coş plin, însă, povara cheltuielilor este şi mai mare. 

Cătălin Scarlat, comerciant: Eu cred că a trecut de 35 la sută. Dulciuri: nişte croissante care au crescut de la 2 lei 50 la 4 lei 50. Şi atunci omul nu-şi mai cumpără un croissant, se gândeşte de două ori dacă are poftă să mănânce sau îi e foame. 

Comercianţii spun că ne aşteaptă un nou val de scumpiri. Cel puţin la produsele lactate

Pe acelaşi subiect

Cătălin Scarlat, comerciant: Sunt anumite zone unde oamenii cumpără mai puţin, într-adevăr.

Cumpărător: Făceam un calcul, chiar într-o zi, cumpăram cu 100 de lei - puneai în coş. Acum tot cu 100 de lei nu prea mai pui în coş.

Ouăle, produsele de bază în orice bucătărie, au devenit un lux pentru români. 

Cătălin Scarlat, comerciant: Am avut şi ouă la 50 de bani şi acum le avem la preţ de achiziţie aproape un leu.

Lucru care produce efecte în lanţ. Se scumpesc ouale, laptele şi untul, se dubleaza de exemplu pretul prajiturilor

Florentina Pîrvu, cofetar: Toate s-au dublat, chiar sunt preţuri care s-au triplat. Fursecurile erau la început undeva la 65 de lei la kilogram, astăzi avem aproape 120 de lei la kilogram şi vor mai fi scumpiri. 

Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară: Unele societăţi mici nu vor rezista pe piaţă, se vor închide, va creşte şi numărul şomerilor, din rândul celor care activează în industria alimentară. 

Nici experţii nu sunt optimişti cu privire la scăderea prețurilor

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: Eu nu mă aştept ca, în general, să avem o scădere a preţurilor. Important e ca preţurile să nu mai crească. Teoretic, există posibilitatea dacă am avea un an agricol extraordinar de bun. 

Adrian Cîciu, ministrul Finanțelor: Eu cred că prin mai multe măsuri o să avem acest răspuns după jumătatea anului. 

Reporter: Atunci am putea vedea că scad preţurile?

Adrian Cîciu, ministrul Finanțelor: Da, prin mai multe măsuri.

Banca Naţională a României estimeaza insa că inflaţia va ajunge la o cifră spre finalul anului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri economice » Experiment Observator: Inflaţia din statistici nu-i totuna cu prețurile de la raft. Unele produse s-au scumpit și cu 50%