Mai multe bănci nu vor să aplice noul indice Robor
Veste uriaşă pentru milioane de români. A fost anunţat indicele în funcţie de care vor fi calculate ratele celor care se împrumută în lei. Simulările analiştilor arată că noua formulă ar duce la scăderea ratelor, în unele cazuri, şi cu aproape 200 de lei pe lună.
De Redactia Observator la 02.05.2019, 21:39Veste uriaşă pentru milioane de români. A fost anunţat indicele în funcţie de care vor fi calculate ratele celor care se împrumută în lei. Simulările analiştilor arată că noua formulă ar duce la scăderea ratelor, în unele cazuri, şi cu aproape 200 de lei pe lună. Mai puţin norocoşi sunt cei care au deja un credit în lei şi cer o refinanţare. Ei ar putea plăti în plus mii de lei la modificarea contractului. Este de altfel un motiv de dispută între ministrul Finanţelor şi bănci.
Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, adică IRCC, este cotat acum la 2,36 la sută, anunţă Banca Naţională a României.
IRCC, cu un procent mai mic de vechiul indice Robor
Prin comparaţie, indicele Robor la trei luni a ajuns la 3,32%. Diferenţa de un punct procentual înseamnă rate mai mici pentru milioane de români, dacă ne gândim la un credit ipotecar mediu.
Doru Iliescu, broker de credite: Diferenţa efectivă la rată pe care, până la urmă, o suportă un consumator, este de circa 150 de lei pe lună mai puţin cu acest nou indice
În unele cazuri, poate fi mai mare. De exemplu, pentru un credit de 50 de mii de euro, echivalentul în lei, luat pe 30 de ani, rata ar scădea cu 172 de lei, arată o simulare de calcul.
Adrian Benţa, analist financiar: Vor fi şi situaţii punctuale, în care banca o să spună: "Ne legăm de acest indicator de referinţă, îl luăm în considerare aşa cum l-a afişat Banca Naţională, dar noi avem o marjă fixă mai mare decât în perioada anterioară" şi, atunci, e posibil să crească unele dobânzi
Cei care au deja credite trebuie să ceară o refinanţare cu noul indice
Noul indice se aplică doar pentru creditele noi. Cine are deja un împrumut în lei trebuie să ceară o refinanţare. Deocamdată, asta înseamnă şi costuri suplimentare de mii de lei.
Doru Iliescu, broker de credite: În cazul refinanţării unor credite ipotecare există nişte costuri ale creditului, cum ar fi taxele de înscriere ale ipotecii, contractul de ipotecă, o nouă evaluare a imobilului. Dar noi credem că aceste taxe pot fi amortizate într-un an de zile, prin acea diferenţă de rată
Mai exact, doar notarul, înregistrarea contractului la Agenţia de Cadastru şi evaluarea vă pot costa peste două mii de lei. Este şi motivul pentru care unii români nu se gândesc deocamdată la acest pas.
Două bănci nu vor să aplice noul indice
Potrivit unor surse, ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, va stabili o întâlnire cu băncile, pentru a negocia ca şi cei care au deja un credit în lei să nu mai plătească în plus dacă vor o refinanţare.
Şi ar mai fi câteva aspecte de lămurit. De exemplu, sunt două bănci importante care au anunţat deja că, în ceea ce priveşte programul Prima Casă, nu vor aplica noul indice, ci vor merge pe vechiul Robor.
Ministerul Finanţelor anunţă însă că toate creditele garantate de stat se calculează după noul indice de referinţă.
Noul indice va fi valabil doar două luni. Apoi va fi anunţat din trei în trei luni.