Băncile italiene au pierdut 10 miliarde de euro. Guvernul de dreapta a șocat piețele cu o "taxa excepțională" de 40% pe profit
Italia a impus o "taxă excepțională" de 40% pe profiturile suplimentare ale băncilor. Imediat valoarea de piaţă a băncilor italiene a scăzut cu 10 miliarde de euro. Guvernul de la Roma susține că banii vor fi folosiți pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de creșterea dobânzilor la împrumuturi.
De Redactia Observator la 08.08.2023, 13:51Guvernul de dreapta al Italiei a șocat piețele cu o taxă neașteptată pe profiturile suplimentare ale băncilor, care a şters aproximativ 10 miliarde de dolari din valoarea de piață combinată, relatează Bloomberg, citat de Agerpres.
Italia a decis o "retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor" pentru 2023, care ar urma să finanţeze reducerile de taxe şi sprijin pentru creditele ipotecare pentru cei care îşi cumpără prima casă, a declarat vicepremierul Matteo Salvini la o conferinţă de presă organizată la Roma.
Taxa pe profiturile suplimentare ale băncilor ar aduce peste două miliarde de euro la bugetul statului
Taxa a fost inclusă într-un pachet mai amplu de măsuri care variază de la noi autorizaţii pentru taxiuri până la investiţiile în străinătate. Potrivit agenţiei Ansa, taxa pe profiturile suplimentare ale băncilor ar urma să aducă peste două miliarde de euro la bugetul statului.
Marţi, acţiunile băncilor italiene înregistrau cele mai slabe performanţe din rândul acţiunilor europene, în condiţiile în care titlurile UniCredit au scăzut cu 6,7% iar acţiunile Intesa Sanpaolo SpA s-au depreciat cu 8,6%. Declinul acţiunilor a şters până la 9,5 miliarde de euro din valoarea de piaţă a băncilor italiene.
"Vedem această taxă ca fiind substanţial negativă pentru bănci având atât un impact asupra capitalului şi profiturilor cât şi asupra acţiunilor băncilor. Noul impact estimat este mai mare decât e prognoza noastră din aprilie", susţin analiştii de la Citigroup Inc. conduşi de Azzurra Guelfi. Aceşti analişti au calculat că taxa este echivalentă cu aproximativ 19% din profitul net al băncilor în 2023.
Taxa surprinzătoare a fost adoptată la ultima şedinţă de Guvern
La fel ca şi restul băncilor europene, băncile italiene au înregistrat o creştere semnificativă a profitului lor net ca urmare a majorării dobânzilor. De exemplu, profitul net al Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, a urcat cu 80% până la 4,2 miliarde de euro în primul semestru, în timp ce rivalul UniCredit a raportat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro, pe fondul înăspririi rapide a politicii monetare a BCE.
Taxa surprinzătoare a fost adoptată la ultima şedinţă de Guvern a cabinetului condus de Giorgia Meloni înainte de vacanţa de vară. Anunţul măsurilor a fost lăsat pe seama vicepremierului Matteo Salvini, liderul partidului Ligii şi cel mai vocal membru al coaliţiei la putere pe subiecte populiste.
Premierul Giorgia Meloni a profitat de ultima şedinţă de Guvern înainte de vacanţa de vară pentru a ratifica diferite măsuri. Una dintre ele are legătură cu transferul de tehnologie peste hotare. Conform noilor prevederi legislative, Guvernul de la Roma va dobândi puteri suplimentare pentru a controla ce poate fi transferat peste hotare în domeniul inteligenţei artificiale, semiconductorilor, securităţii cibernetice, aerospaţial şi energiei.