Cât costă un brad natural în acest an. Unele magazine oferă vouchere dacă îl aduci înapoi după Crăciun
Mai sunt 20 de zile până la Crăciun, iar tradiţionalii brazi îşi aşteaptă cumpărătorii, atât în pieţe şi în magazine, cât şi direct în pepiniere. Mulţi români zic pas, anul acesta, bradului artificial şi merg să caute vedeta sezonului, direct în natură. Cât costă fiecare soi şi de unde e mai bine să cumpărăm bradul de împodobit?
De Redactia Observator la 05.12.2024, 17:27Bradul natural câştigă teren anul acesta, în faţa celui artificial. Cei care aleg ca mirosul de pin proaspăt să predomine în casă, în ziua de Crăciun, au şi varianta de a-şi alege bradul, direct din natură. Această pepinieră se află în judeţul Ilfov şi se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare. Aici au fost plantaţi sute de brazi şi molizi, special pentru această perioadă a anului. Preţul pentru oricare dintre puieţi este de 15 lei, iar dacă vorbim de un brad mai înalt, care poate ajunge până la 3 metri, atunci costul se dublează.
Tot de aici, cei care îşi doresc să protejeze mediul pot alege un brad în ghiveci, pe care să îl replanteze după sărbători. "Se aşază brăduţul în groapă, se pune pământ lângă el. Dacă rămâne oxigen, aer, la rădăcină, oxidează şi brăduţul se usucă", explică Bogdan Mihalache, şef Ocolul Silvic Brăneşti. "Preţul pentru un astfel de brăduţ, până în 1.30 este de de 150 de lei. Ghiveciul nu este inclus", spune Marius Dan Silvestru, director general pepinieră.
Brazii naturali se găsesc şi la piaţă. Preţul, în schimb, diferă. În piaţă, cel mai mic preţ al unui pom de Crăciun porneşte de la 80 de lei şi poate ajunge până la 600 de lei în cazul unui brad mai înalt de 2 metri.
Vedeta sărbătorilor de iarnă este la mare căutare
Şi în magazine, vedeta sărbătorilor de iarnă este la mare căutare. "Vânzările au început încă de acum o săptămână. Se vând atât cei tăiaţi, cât şi cei la ghiveci. Acum, că e cald se vând mai bine cei la ghiveci", a declarat Costel Baicu, consultant vânzări magazin.
În Craiova, vânzările au început încă de luna trecută, iar managerii magazinelor au găsit deja soluţii pentru a încuraja reciclarea: "La sfârşit de sezon, clienţii vin cu brăduţul uscat şi noi returnăm un voucher de 25 de lei pe care îl pot utiliza ulterior la cumpărături în magazinul nostru", a explicat Mirela Ciurlin, manager. "Să nu îl arunce pe geam. Să se intereseze, să se informeze unde sunt acele centre de reciclare pentru brazii tăiaţi", a spus Marius Dan Silvestru, director general pepinieră.
Estimările arată că, anual, în această perioadă se taie între 50 şi 60 de miloane de brazi în Europa.