Cât gaz mai are Europa în depozite? Gazprom: Vor fi dificultăţi în reumplerea instalaţiilor de stocare
Va fi foarte dificil pentru Europa să-şi reumple instalaţiile de stocare a gazelor la nivelul de anul trecut, după ce continentul a încheiat sezonul de iarnă cu rezerve relativ scăzute, a avertizat marţi gigantul rus Gazprom, potrivit Reuters.
De Redactia Observator la 18.04.2023, 17:25- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- A treia răsturnare de situație în cazul asasinării lui Ioan Crișan. Fiica lui, lăsată în libertate acum 3 săptămâni, a fost arestată alături de complici
În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a adoptat reglementări pentru a majora instalaţiile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei.
Până în 16 aprilie, erau 56,6 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în instalaţiile de stocare din Europa, în scădere faţă de 58 bcm în perioada similară din 2020, la începutul pandemiei. Europa a beneficiat de pe urma vremii relativ blânde, care s-ar putea să nu se repete iarna viitoare, susţine Gazprom.
Reumplerea instalaţiilor de stocare a gazelor ar putea deveni "o sarcină importantă" pentru companiile europene, avertizează gigantul rus. "Operaţiunea va fi dificil de realizat, ţinând cont de deciziile motivate politic, menite să refuze importurile de gaze ruseşti. Volumele de gaze disponibile pe piaţa din Europa vor fi puternic afectate de concurenţa pentru gazele naturale lichefiate", potrivit Gazprom.
În 2022, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenţii cinci ani, arată datele Comisiei Europene. În acest an, livrările din Rusia către UE ar urma să scadă la 25 bcm, presupunând că fluxurile prin gazoductul TurkStream şi prin Ucraina sunt în linie cu volumele din decembrie 2022, a previzionat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).